HADUSIU i WASZKO
jeśli czekacie jeszcze na moją rybkę po grecku, to podaję, chociaż różnice
są raczej niewielkie.
750 g filetów ( mintaj, dorsz lub taka płaska to chyba flądra, ma na dzień dobry
już połowę kalorii mniej )
1 paczka mieszanki warzywnej "HORTEXU" ( pokrojona jest w słupki )
ok .1 kg cebuli - lubię dużo
wegeta
sok pomidorowy
przecier pomidorowy
Rybki posypać wegetą niech się trochę rozmrożą, wodę odlać, obsmażyć tylko
w mące i jajku na oleju lub bez, tak jak radzi HADUSIA
Cebulę pokrojoną w półtalarki, posypaną wegetą, wrzucić na patelnię
z odrobiną oleju, dusić pod przykryciem często mieszając, aż będzie mięciutka.
Odsączoną cebulę odłożyć na coś, na patelnię wsypać warzywa, przyprawić
jak się lubi, ja dodaję pieprz cytrynowy, podlać sokiem pomidorowym,
dodać przecier pomidorowy. Dla mnie warzywa muszą mieć wyrazisty smak
i powinny być mocno mokre.
Zmieszać je z cebulą i układać warstwami GORĄCE warzywa i ryby.
Wziąć coś na wstrzymanie, bo trzeba potrawę włożyć na dzień do lodówki,
aby się przegryzła.
No, odrobiłam zaległość.
Pozdrawiam Ania
Zakładki