No tak, za to szlaczek muszę poprawić![]()
No tak, za to szlaczek muszę poprawić![]()
Biszkopt (mało roboty)
4 Białka ubijamy z cukrem Ma być go 8 łyżek ale ja i tak zawsze w tym miejscu ocinam ilość + cukier waniliowy potem do tego jak będzie sztywna masa 4żółtka i ubijamy aż zbieleje i powstaną bąbelki
Mieszamy 2 czubate łużki mąki tortowej i 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej +2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie te suche składniki szybko mieszamy z masą jajeczną i dosłownie tylko moment i na blaszkę (tortownica o średnicy 24/26cm) do piekarnika 175 stopni na 30 min (około)
Do masy biszkoptowej można dodać trochę wiórek kokosowych jak krem ma być orzechowy ,śmietankowy czy czekoladowy z(jak kto lubi lub co uważa)
Krem
0.5 litra śmietany kremówki (zawsze to lepsze jak masa z masła)
6 łyżeczek żelatyny i cukier puder
to podstawa do kremu
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i na koniec dodajemy rozpuszczoną i wcześniej ostudzoną żelatynę w niewielkiej ilości wody
a żeby nadać smak kremowi można dodać (wybrać jeden ze składników)
kawę rozpuszczalną
kakao
orzechy (mielimy i mieszamy z masą i daje się zapach np:rumowy )
ananasy ( z owocami to jest tak ,że jeśli są z puszki to rozpuszcza sie żelatynę w odrobinie soku z tych owoców zamiast w wodzie część owoców pokrojonych w drobną kostkę dodaję się do masy)
truskawki (część drobno siekamy i dajemy do masy a reszta na wierzch)
z tym żę tort z owocami można zalać galaretką na wierzchu lub udekorować
i do obsypania brzegów potrzeba wiórek kokosowych zrumienionych na suchej patelni
Tylko dużo pisania a robi się ekspresowo
biszkopt dzielimy na 3 części
nasączamy alkoholem lub samą wodą z cukrem lub sokiem (albo wcale )
na pierwszy krązek można dać odrobinę kwaśnej konfitury(ja nie zawsze daje)
i część masy
przykrywamy drugim
częśc masy
przykrywamy trzecim
i reszta masy na całość do okoła obsypujemy brzeg wiórkami i dekorujemy sobie wierzch
z tym ,że jeśli zalewamy galaretką to smarujemy cieńko wierzch 3 krążka ,kładziemy owoce i wylewmy na zabezpieczony!!! galaretkę i czekamy aż zastygnie i dopiero smarujemy brzegi resztą masy i obsypujemy wiórkami
Galaretkę najlepiej wcześniej przygotować ,żeby już wylewać lekko tężejącą i nie czekać potem długo na zastygnięcie bo masa na brzegi wyschnie)
SMACZNEGO (PISANIA OGROM A ROBOTY NIEWIELE)
Dorotko mozna oczywiście truskawki, borówki. Zaletą tego torciku jest to że jak zjesz jeden kawałek to jesteś taka zasłodzona, że drugiego nie tkniesz. Przy okazji policzę ile ma malorii
Monika - piękny duszek ja dla siebie jeszcze nie znalazłam
MAM TEN PRZEPIS Z DELICJAMI I JESZCZE NIE ROBIŁAM ALE COŚ MI SIĘ TAK ZDAJE ,ŻE JA TO CHBA JUŻ WCINAŁAM KIEDYŚ . Ale muszę spróbować
Nic nie kasuję same chciałyście przepis
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dorotka truskawki na drobno do masy , albo jak przekładsz warstwy kładziesz równo pokrojone w plasterki w śmietanie (potem fajnie wyglada przy krojeniu) a jak już masz wysmarowany wierzch to można brzeg ozdobić tylko warkoczykiem ze śmietany a środek tortu wtpełnić samymi pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i polać odrobinką gęstniejącej galaretki ,żeby owoce nie wysychały
wiesz jak to fajnie wygląda cały bielutki tort i taki czerwony jeżyk w środku![]()
albo wywalić owoce na wierzch i zalać galaretką
co kto lubi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A POTEM MOŻECIE MNIE ZBIĆ ZA SZCZUCIE SŁODKOŚCIAMI![]()
![]()
![]()
można trochę oszukać kalorię i część śmietany zastąpić np:serkiem homo jak się komuś wydaje za bardzo przesadzone ale święto mamy raz w roku więc nie odchudzam przepisu![]()
![]()
choć jak coś robię to potem nie mam zabardzo na to ochoty może to jakiś plus
![]()
MONIKA PIĘKNY DUSZEK JAK ON BĘDZIE TAK ZA CIEBIE KAKAŁ W BOKI TO TWÓJ SUWAK SAM DO PRZODU BĘDZIE GNAŁ![]()
![]()
![]()
A gdzie to nasza pani prezes Małgorzata Brzucholek coś ją nieraz widzę w przelocieHallo pani prezes
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zakładki