To db, ze zaczal sie weekend Bedzie czas na Harryego i na... zapominanie o jedzeniu
To db, ze zaczal sie weekend Bedzie czas na Harryego i na... zapominanie o jedzeniu
echhh jadę do brata i bratowej ale będę musiała pokus znów jakoś unikać
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
WITAJ MAM COS DLA CIEBIE
Dieta makaronowa
1,5 -2 kg w ciągu tygodnia
Przekonanie, że makaron tuczy nie jest prawdziwe. Zagrożenie dla figury stanowią raczej dodatki, z którymi go spożywamy, zwłaszcza wysokokaloryczne sosy. Jeśli potrafisz ograniczyć się do zjadania zaproponowanych porcji, z pewnością schudniesz ok. 2 kg w ciągu tygodnia.
Zasady diety:
Jedz 5 posiłków dziennie o stałych porach. Jednocześnie pij jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej, herbat ziołowych i soków.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE:
- 2 łyżki muesli wymieszaj z 1 łyżeczką pestek dyni i 100 g jogurtu
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem,
- kawa lub herbata bez cukru
OBIAD:
- 1 porcja makaronu sojowego z pieczoną rybą
PODWIECZOREK:
- 1 banan
KOLACJA:
- 3 plasterki chudej szynki,
- sałatka z pomidora,
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
dzień drugi
ŚNIADANIE:
- 1 bułka z miodem,
- kawa lub herbata bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 2 sucharki,
- 1 pomarańcza
OBIAD:
- rurki z białym sosem
Rurki z białym sosem
- 100 g makaronu rurki
- 1/4 świeżej papryki
- kawałek pora i marchwi
- 1 łyżeczka oleju
- 50 g mięsa drobiowego
- sól
- biały pieprz
- trochę maki i mleka
- 25 g pleśniowego sera
Rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw i dodaj pokruszony ser. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
sałatka z kurczaka - 40 g pieczonego kurczaka, zielona sałata, 2 pomidory, 1 łyżka kukurydzy, przyprawy do smaku, 1 łyżka jogurtu naturalnego
dzień trzeci
ŚNIADANIE:
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem,
- 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g chudego jogurtu naturalnego
OBIAD:
- 1 porcja tagliatelle z sosem szpinakowym
Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
- 175 g liści młodego szpinaku
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki chudego mleka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- szczypta soli
Szpinak umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.
PODWIECZOREK:
- 1 jabłko
KOLACJA:
- 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i pomidorem
dzień czwarty
ŚNIADANIE:
- 2 kromki grahama,
- 30 g sera camembert,
- 1 pomidor,
- 1 szklanka soku owocowego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g ciasta drożdżowego z jabłkami
OBIAD:
- 1 porcja kotlecików z kurczaka z makaronem tagliatelle, sałatka na przystawkę
Kotleciki z kurczaka z makaronem tagliatelle (2 porcje)
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 25 g bułki tartej
- 1 łyżka serka śmietankowego półtłustego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 jajo
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g makaronu tagliatelle (wstążki)
Pokrój kurczaka w kostkę i zmiksuj na dość gęstą masę z bułką tartą, serkiem śmietankowym, masłem orzechowym, jajem, pietruszką, solą i pieprzem. Łyżką nakładaj masę na lekko natłuszczoną brytfannę - powinno wystarczyć na ok. 10 kotlecików. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
PODWIECZOREK:
- 2 kiwi
KOLACJA:
- 2 plasterki szynki wołowej,
- 2 kromki chleba razowego,
- 2 łyżki sałatki jarzynowej
dzień piąty
ŚNIADANIE:
- 1 grahamka,
- 100 g chudego serka wiejskiego,
- 1/2 papryki czerwonej
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 kromka pumpernikla z masłem i kilkoma plasterkami ogórka
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti Leonardo
Spaghetti Leonardo (2 porcje)
- 100 g spaghetti
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 50 g przekrojonych na pół pieczarek
- 1/4 szklanki półtłustego sera śmietankowego
- 225 g młodych liści szpinaku
- 50 g pokrojonej w cienką kostkę szynki parmeńskiej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pieczarki, smaż 4-5 minut. Dodaj ser śmietankowy i mieszaj, aż się rozpuści. Pieczarki, szynkę i szpinak połącz z makaronem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Przełóż na podgrzane talerze. Spaghetti podawaj posypane parmezanem.
PODWIECZOREK:
- 1 gruszka
KOLACJA:
- 1 porcja sałatki makaronowej na ciepło
Sałatka makaronowa na ciepło (2 porcje)
- 1 czerwona papryka pokrojona w ćwiartki
- 1 zielona papryka pokrojona w ćwiartki
- 175 g makaronu fusilli (świderki)
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (100 g)
- 3 łyżki jogurtu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sałata
Ćwiartki papryki ułóż na ruszcie skórką do góry, piecz 5-6 minut, aż skórka się przypiecze. Podpieczone papryki włóż do torebki foliowej albo garnka przykrytego folią i odstaw do ostygnięcia. Skórkę ściągnij i usuń. Paprykę posiekaj w plasterki. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente, odcedź. Przełóż do salaterki, dodaj paprykę, tuńczyka i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj z sałatą.
dzień szósty
ŚNIADANIE:
- 1 kajzerka,
- odrobina masła,
- 2 plasterki szynki drobiowej,
- 1/2 pomidora
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 3 rzodkiewki
OBIAD:
- 1 porcja spaghetti z czosnkiem i ziołami
Spaghetti z czosnkiem i ziołami (4 porcje)
- 225 g spaghetti
- 50 g niskotłuszczowej margaryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
Ugotuj spaghetti, odcedź. Rozpuść margarynę w rondlu, dodaj czosnek, zioła, sól i pieprz. Dołóż spaghetti i wymieszaj. Każdą porcję posyp 1 łyżką parmezanu.
PODWIECZOREK:
- sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu
- 50 g makaronu
- 50 g pieczonego kurczaka
- 2 łyżki groszku
- kawałek czerwonej papryki i świeżego ogórka
- 1/2 łyżki oleju
- sól
Mięso pokrój w paski, dodaj ugotowany makaron, groszek, pokrojoną paprykę i ogórek, polej doprawionym olejem.
KOLACJA:
- 2 naleśniki z serem,
- 1 szklanka soku wielowarzywnego
dzień siódmy
ŚNIADANIE:
- 4 plasterki salami,
- odrobina masła,
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 100 g malin
OBIAD:
- 1 porcja tofu ze smażonymi warzywami i makaronem
Tofu ze smażonymi warzywami i makaronem (2 porcje)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnej sherry
- 100 g pokrojonego w kostkę serka tofu
- 100 g chińskiego makaronu jajecznego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- pęczek dymki
- 1 pokrojona w cienkie plasterki marchew
- obrany i cienko starty kawałek korzenia imbiru długości ok. 2,5 cm
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 50 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 100 g podzielonych na różyczki brokułów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Olej sezamowy, sos sojowy i sherry wymieszaj w miseczce, dodaj tofu, wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny. Makaron ugotuj w dużej ilości wody, odcedź i odstaw. Olej mocno rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną dymkę, marchew i imbir, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek, pieczarki i brokuły, smaż 1 minutę. Następnie wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu 3 minuty. Mąkę wsyp do miseczki, wlej marynatę od tofu. Wymieszaj na gładką masę, wlej resztę bulionu. Dodaj do warzyw, gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj tofu i makaron, wymieszaj. Podgrzewaj przez chwilę i podawaj na ciepło.
PODWIECZOREK:
- 1 szklanka soku z marchwi,
- 3 biszkopty
KOLACJA:
- 2 dzwonka śledzia z cebulką i odrobiną oliwy,
- 1 kromka pełnoziarnistego chlebaBAW SIE DOBRZE
O Boszee, ile tu makaronu . Rozmarzyłam się, nalezy się trzymać raz obranej drogi - teraz SB.
Pozdrawiam
Hej Waszko!!!
I jak tam pokusy?? Przezwyciezylas je?? Mam nadzieje.
Zycze Ci milego wieczoru a jutro slonecznej niedzielki!!!
ech dziś już będe grzeczna
rano jajeczniczka na pieczarkach
potem gołąbki
na kolację jakaś sałatka
i już beż morza wina
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Nagroda za brak spadków
Postanawiam niniejszym:
od poniedziałku robię wiosenne wymiatanie toksyn z organizmu nr jeden. Czterodniówka na zupie prezydenckiej. BEZ KAWY. nie bede robiła dokładnie wg tej diety, bo: po pierwsze nie lubię owoców, po drugie nie mam zamiaru jeść ziemniaków ani ryżu. Po swojemu, oczyszczająco. w piątek znowu impreza więc i tak przerwę. co dalej - zobaczę. Pewnie tydzień przerwy i 4-5 dniówka.
plan poniedziałku
6,30 woda z miodem i cytryną
9.00 jabłko, 2 mandarynki (nie dam rady zjeść zimnej zupy, a nie mam w pracy gdzie podgrzać. zasuwanie z termosem też mi się nie usmiecha)
13,00 zupa
16.00 fasolka szparagowa, ogórek, brukselka, sałata
20.00 zupa
21.00 jabłko
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Zycze powodzenia w nowych postanowieniach.POZDROWIONKA
Zakładki