Bardzo proszę - przepis na pierniczki.
Pierniczki świąteczne
te pierniczki - a właściwie ciasto surowe - musi leżakować jakieś 4-6 tygodni, więc już najwyższy czas zrobić ciasto: ja robię dwie porcje.
650 g mąki pszennej
250 g cukru trzcinowego ale może być i zwykły
250 ml płynnego miodu
100 g masła
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
i przyprawy wg smaku, uznania czyli "na oko": mielony cynamon, mielone goździki, mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa i mielony kardamon /albo zwykła przyprawa do pierników/
Do garnka teflonowego wrzucam cukier, wlewam miód i dodaję masło stawiam na małym gazie i mieszam czekając aż się rozpuści wszystko i powstanie jednolita masa, odstawiam i studzę. Do przestudzonej masy dodaję soli, mąki i dokładnie mieszam - mąkę trzeba dodawać stopniowo. Na przemian z mąką dolewam jajka roztrzepane z mlekiem, w którym rozpuściłam sodę i dosypuję przyprawy i zarabiam ciasto.
Przekładam do worka foliowego i wkładam do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto można też trzymać na balkonie – szczelnie zawinięte w folię i zamknięte w czymś, żeby nie stało się karmą dla ptaków czy kotów.
Pieczenie i dekoracja.
Zakładki