-
:P JAKIE PYSZNOŚCI
-
Sałatka dietetyczna
szklanka ryżu
1 kubek jogurtu naturalnego,
pierś z kurczaka ugotowana z curry, pokrojona w kostkę,
puszka kukurydzy,
3 strąki papryki kolorowej pokrojonej w słupki
SOS:
jogurt,
2 łyżki majonezu,
pomarańcza pokrojona w kostkę,
sok z cytryny.
sól, pieprz
Ryż ugotować. Piersi z kurczaka ugotować z curry i pokroić w kostkę. Połączyć kukurydzę z ryżem i kurczakiem. Paprykę oczyścić, pokroić w słupki i wymieszać z ryżem. Sporządzić sos i doprawić sałatkę.
Skomentuj
-
Pierś kurczaka dla odchudzających się
Składniki:
filet z kurczaka, majeranek, pieprz, papryka ostra mielona, sól, woda
Jak przyrządzić?
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i dolać tyle wody, żeby kawałki kurczaka były do połowy przykryte wodą. Dodać do smaku soli, pieprzu, papryki i dosyć sporo majeranku. Gotować tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Kto lubi bardziej wysuszonego kurczaka, może tak długo go gotować, aż się zrumieni. Dla tych, którzy się nie odchudzają: na końcu można dodać starty żółty ser i podawać z sosem czosnkowym.
Potrzebne przybory:
patelnia, w przypadku sosu: rozdrabniacz do czosnku
Jak podawać?
Dla ochudzających się z jakąś sałatką. Dla nieodchudzających się z frytkami i sałatką.
Uwagi:
Sos czosnkowy: duża śmietana, majonez (najlepiej Kielecki) - ok. 5 dużych łyżek, cytryna, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, czosnek granulowany. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sok z całej cytryny, sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Sos jest najlepszy, jeśli poleży kilka godzin w lodówce, choć można go jeść od razu. Polecam go również do mięs z grilla.
-
Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym
Autor: KARINA (karina_r@poczta.onet.pl) Data: 2006-05-31 15:29:27
Porcje: 4 Koszt: 25 zł Trudność: prosty Czas: 50 min. Kalorie: niska
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka, szczypta soli, pieprz, 2-3 łyżki oleju, 20 dag długoziarnistego ryżu z domieszką ryżu dzikiego (gotowanego na parze), 70 dag marchewki, świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy, 1/2 łyżki jagód jałowca, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 pęczek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Filety podzielić wzdłuż na połowę. Umyć, natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok. 8 min z każdej strony. Marchewkę obrać, umyć, pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Włożyć do małej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min. Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np. w piekarniku). Sos pozostały z patelni rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodać drobno pokruszone jagody jałowca, zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zagęścić sos, ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem na pikantnie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Do ryżu i marchewki dodać pietruszkę. Porozkładać na talerzach ryż, marchewkę i filety i polać sosem pomarańczowym. Udekorować ziołami.
Potrzebne przybory:
Parowar bądź patelnia i 2 garnki, wyciskarka do owoców.
Jak podawać?
Na talerzach, przybranie z ziół.
Czas przygotowania:
Smaczne i dietetyczne, potrawę bez problemu można przygotowć na parze (z mięsem duszonym).
-
Zwijki z kurczaka z kalafiorem
Autor: joasia (joanna-szczepanska@o2.pl) Data: 2006-05-28 16:38:36
Porcje: 2 Koszt: 12 zł Trudność: średni Czas: 30 min. Kalorie: niska
Składniki:
średni kalafior, przecier pomidorowy, kilka gałązek tymianku i bazylii, pierś kurczaka, 100 ml wytrawnego wina, kilka plasterków szynki (najlepiej parmeńskiej), dwa trójkąciki serka topionego (najlepszy będzie ziołowy)
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka przekroić, delikatnie rozbić tłuczkiem na dwa kotlety i natrzeć solą i pieprzem. Wino wymieszać z łyżeczką oliwy i przprawą do kurczaka. Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić na dwie godziny do lodówki. Na każdy kawałek mięsa położyć do plasterku szynki i rozsmarować na nim serek topiony. Zawinąć w zwijkę i spiąć wykałaczkami Obsmażyć na patelni i włożyć na dolną półkę parowaru. Na górną półkę położyć podzielony w różyczki kalafior. Pod koniec gotowania kalafior polać przecierem pomidorowym rozrobionym łyżeczką wody, doprawionym solą i pieprzem i wymieszanym z ziołami. Pycha!
Uwagi:
Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nawet dla osób niewprawionych, a mimo to wygląda bardzo efektownie. Kurczaka można zastąpić schabem lub indykiem. Mięso najlepiej rozbijać tłuczkiem zawiniętym w torebkę foliową, zapobiegnie to "rwaniu się" mięsa.
Czas przygotowania:
Jeśli nie ma czasu na leżakowanie mięsa w marynacie, można tę czynność pominąć. Wystarczy dobrze natrzeć mięso zalewą.
[img][/img]
-
Sałatka z kalafiora i pieczarek
paluszki krabowe
1 duży kalafior
30 dag pieczarek
1 cebula
2 ogórki kiszone
jogurt naturalny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na małe różyczki a pieczarki i ogórki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt połączyć z łyżką soku z cytryny, musztardą i posiekanym szczypiorkiem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na wierzchu ułożyć paluszki krabowe podzielone na mniejsze części.
Sałatka z bakłażanów
50 dag bakłażanów
2 łyżki oliwy
3 (30 dag) ogórki kiszone
2 (30 dag) papryki świeże
1/2 pęczka (20 g) koperku
sól
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsma¬żyć na oleju, skropić wodą i przez moment gotować. Ogórki obrać i pokroić w paseczki razem z papryką. Wymieszać z wystudzonym bakłażanem. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Sałatka z bakłażanów i papryki
50 dag bakłażanów
1(15 dag) papryka czerwona
1 (15 dag) papryka żółta
1 (1 5 dag) papryka zielona
3 (30 dag) cebule
1 gałązka selera naciowego
1 5 oliwek zielonych
1 łyżka kaparów
1/4 szklanki octu winnego
Sposób przygotowania:
Bakłażany obrać, opłukać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie (lekko przyrumienić, aby się nie zlepiały), po czym ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno pokroić w piórka. Seler pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać do nich kapary i oliwki. Lekko doprawić solą i pieprzem, Na końcu polać octem i całość wymieszać.
Sałatka wiosenna z kalafiora
1 kalafior
1 puszka tuńczyka
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek zielonej pietruszki
1/2 cytryny
sól, estragon
Sposób przygotowania:
Kalafior wypłukać, podzielić na różyczki. Umyte rzodkiewki po¬kroić na ćwiartki. Tuńczyka podzielić na małe kawałki. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, posypać posiekaną pietruszką, estra-gonem, skropić sokiem z cytryny. Posolić do smaku i wymieszać.
Sałatka z cukinii i oliwek
2 cukinie
15 dag zielonych oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki białego wina
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do foremki, posypać oregano, polać winem i włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć z oliwkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i polać oliwą połączoną z roztartym czosnkiem.
Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
30 dag zielonej fasolki szparagowej
2 cebule
1 ogórek
1 pęczek koperku
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki pieprzu -sól
Sposób przygotowania:
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną i przestudzoną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Ogórek umyć i pokroić w plasterki. Warzywa starannie wymieszać w salaterce i polać przygotowanym sosem.
Sposób przygotowania sosu:
Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą - dobrze wymieszać.
-
Sałatka z cukini i szynki
-2 (50 dag) młode cukinie
-1 5 dag szynki
-3 łyżki jogurtu
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na połówki i, jeżli to konieczne, usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odsączyć z wody i ostudzić. Następnie cukinię pokroić w paseczki i dodać po¬krojoną szynkę. Jogurt połączyć z natką pietruszki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinię i szynkę wymieszać z sosem jogur¬towym. Sałatkę chłodzić przez 1 5 minut w lodówce.
Sałatka z fasolki szparagowej i polędwicy
1,5 kg fasolki szparagowej zielonej
1/2 kg polędwicy wołowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1'gałązka świeżego rozmarynu
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny, gruboziarnisty
Sposób przygotowania:
Polędwicę w całości natrzeć pieprzem, czosnkiem i obłożyć roz¬marynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1 70°C i piec przez 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć cebu¬lę przekrojoną na połowę. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić na 3-centymetrowe kawałki, dodać polędwicę pokrojoną w centymetrową kostkę i drobno posiekaną pieczoną cebulę. Przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi, solą oraz posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z kabaczków i szynki
-112 kg kabaczków
-10 dag szynki
-1 strąk (1 5 dag) papryki czerwonej
-3 łyżki (5 dag) oliwy
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka rumu
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na połówki, usu¬nąć pestki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru i ugo¬tować. Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę po¬kroić w paseczki. Paprykę umyć, usunąć nasiona i również pokro¬ić w cienkie paski. Szynkę i paprykę dodać do kabaczków i połą¬czyć z olejem, musztardą i rumem, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
-
Ja wlasnie robie penne light z przepisu Skierka z 5 strony.Pachnie przepieknie
-
Witajcie wakacyjnie
Ze względu na sezon grillowania pare fajnych przepisów nie taki ten grill straszny w rozsądnych ilościach oczywiście
Jabłka z grilla
2 jabłka, 10 dag owczego twarożku, 5-7 dag orzechów laskowych lub migdałów, 2 łyżki miodu
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy je mieszaniną serka i orzechów, skrapiamy miodem, pieczemy na grillu, aż będą miękkie.
Grillowane brzoskwinie
Czas przygotowania: 10-15 minut
4 brzoskwinie przekrojone na pół, bez pestek, 3 łyżki miodu kwiatowego lub lipowego, 1 opakowanie serka homogenizowanego, 2 łyżki pokrojonych orzechów, 1 łyżka oliwy
Rozgrzewamy grill. Smarujemy brzoskwinie oliwą, układamy na grillu stroną przecięcia do dołu. Grillujemy 5 minut, aż na owocach pojawią się paseczki. Odwracamy brzoskwinie, skrapiamy w środku miodem (łyżkę miodu pozostawiamy). Twarożek mieszamy z orzechami i pozostałym miodem, napełniamy połówki brzoskwiń, grillujemy jeszcze 2-4 minuty. Podajemy od razu po zdjęciu z grilla.
Burgery z indyka
Czas przygotowania: 20 minut
50 dag mielonego mięsa indyczego, 1 łyżka granulowanego czosnku, 1 łyżka płatków chili, 1 łyżka suszonej cebuli (niekoniecznie), 1 jajko, 1/2 szklanki pokruszonych chipsów serowych lub krakersów o smaku serowym
Rozgrzej grill. Wymieszaj mięso z czosnkiem, papryką i cebulą, dodaj jajko i chipsy lub krakersy, dokładnie wyrób rękami. Uformuj kotleciki, piecz na gorącym grillu po 5 minut z każdej strony.
I jeszcze coś na ochłodę
Łatwy chłodnik z buraków
Czas przygotowania: 5 minut
1,5 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (jednym słowem co kto lubi), 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 małej cebuli, 1 szklanka ugotowanych i pokrojonych w kostkę buraczków, sól, pieprz, 1 szklanka pokruszonego lodu
Miksujemy śmietanę z sokiem cytrynowym, cebulą i buraczkami, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z lodem lub bardzo zimną wodą, podajemy od razu. Możemy udekorować koperkiem
SMACZNEGO
-
Witajcie,
Jeszcze tak sezonowo podam przepisy na bób i fasolkę szparagową i zapiekane pomidory które przywiozłam z włoch - smakuje po prostu świetnie tylko ważne jest aby uzyc oliwy z oliwek.
Bób lub fasolke szparagową ugotowac w osolonej wodzie odsączyc (bób po ugotowaniu trzeba wyłuskac ze skórek)
Na patelni rozgrzac trochę oliwy z oliwek i wrzucic drobno posiekany i czosnek pomieszac dodac bób lub fasolkę wymieszac przez chwilke (ilośc czosnku zależy od gustu kucharza i ilosci bobu czy fasolki)
UWAGA! trzeba uważac bo czosnek bardzo szybko sie przypala a chodzi o to zeby to wszystko nabrało aromatu a czosnek stracił ostrośc więc trzeba to robic bardzo szybko
a teraz ZAPIEKANE POMIDORY super sprawdza się jako bardzo szybkie i tanie danie obiadowe
Pomidory trzeba przekroic na pół ale w poprzek tak by zrobic takie jakby pomidorowe miseczki czyli jedna połowa to ta jakby górna z zieloną szypółką a druga to spód (sory,że tak dziwnie ale nie umiałam tego bardziej obrazowo wyjaśnic ) z tych połówek należy do miseczki wydłubac pestki i sok nie uszkadzając zbytnio pomidorów do tych pestek trzeba dodac posiekaną natkę pietruszki (DUŻO), bułkę tartą, posiekany czosnek (sporo) i oliwę z oliwek by powstała taka pasta. Pomidory poukładac w naczyniu żarodpornym lub na blaszce ( ja radzę to wszystko posolic chociaz oni nie solili ale mi bez soli przez gardło nie chciało przejśc ) i pociapac tą mazią (ale tylko pociapac leciutko nie wlewac tego do srodka tylko z wierzchu odrobine bo jak sie da za dużo to jest za tłuste) można też położyc takie pół centymetrowe plastry cebuli, cukinii czy papryki polac resztą mazi której na pewno trochę zostanie i zapiekac to wszystko aż warzywa zmiękną i bułka się przyrumieni.
Nie wiem ile to może miec kalorii ale chyba nie tak wiele a jest bardzo pyszne i bardzo zdrowe.
SMACZNEGO
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki