-
Super wątek Rewolucjo
Udało mi się znaleźć kilka przepisów odpowiednich dla mnie (a jak inne pomodyfikuję to nawet bedzie ich więcej niż kilka
Te przepisy wklejone przez Lunkę też już sobie pokopiowałam ale zanim to przejrzę to jednak toszkę czasu minie, ale wygląda ze będzie tam trochę pysności dozwolonych dla mego zbolałegobrzuszka
-
DROŻDŻOWE RACUCHY
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1/3 szklanki mleka 0-0,5%
- 1 jajo
- 1 jabłko (kwaśne)
- 1 łyżeczka fruktozy
- drożdże (ok. 1 dkg) - płaska łyżeczka
- 1 winne jabłko
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać. Z łyżki mąki, fruktozy, drożdży i połowy porcji mleka zrobić zaczyn i odstawić. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać resztę mleka, mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny). W tm czasie ubić jajo na sztywną masę. Do wyrośniętego ciasta dodać ubite jajo i pokrojone w kostkę jabłko. Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni. Podawać posypane fruktozą i cynamonem
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
SAŁATKA MAKARONOWA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
- 100 g razowego makaronu
- 100 g soczewicy zielonej
- 200 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sos:
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku roztarte
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę, seler. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Zupa rybna z kulkami
Składniki:
-1/2 kg tłustej ryby(psrąg,łosoś)
-1 1/2l.wywaru z warzyw
-1 biała cz. pora
- kawałek selera
-1/2 papryki czerwonej
-1/2 cytryny
-1 małe jajko
-sól, pieprz do smaku,imbir gałka
Przygotowanie:
Rybę zmiksować z jajkiem dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.Do zmiksowamej ryby dodać część pokrojonej drobno natki i papryki.
Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować. Z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru pogotować 10-15 minut.Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać z półplasterkami cytryny
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Mamy okres truskaweczek, więc...
Omlet z truskawkami
Roztrzep na puszystą pianę 2 jajka i usmaż je na łyżce oleju. Opłucz i pokrój 20 dag truskawek, nałóż na omlet, udekoruj go listkami mięty.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Koktajl truskawkowo-miętowy
Składniki na 2 porcje:
- 500 ml maślanki,
- 200 g truskawek,
- 2 łyżeczki posiekanej mięty,
- słodzik
Sposób przygotowania:
Maślankę schłodzić, truskawki pokroić w drobną kostkę, miętę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić słodzikiem.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Sorbet truskawkowy
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg truskawek,
- 1 banan,
- 3 łyżki jogurtu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki. Schładzamy owoce w zamrażalniku. Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Truskawki z ryżem
2,5 łyżki ryżu ugotuj w 250 ml chudego mleka wraz z łyżeczką cukru waniliowego. Mieszaj od czasu do czasu, aby się ryż nie przypalił. Dodaj 20 dag pokrojonych truskawek. Danie udekoruj łyżką jogurtu. (310 kcal).
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Bardzo smaczne truskawkowe dania
Ja na naszym truskawkowym wątku zamieściłam takie przepisy:
[quote]
Mus truskawkowy ok. 60 kcal
100g truskawek (mogą być też brzoskwinie, morele, maliny, cokolwiek Wink ),
1 białko,
sok z jednej cytryny,
łyżeczka cukru.
Umyte owoce zmiksować, dodać dukier i sok z cytryny. Z białka ubić sztywną pianę, dodawać do niego stopniowo zmiksowane owoce ubijając. Di end xD
Placek truskawkowy (8 porcji, każda po ok. 190 kcal)
200g mąki,
500g truskawek (brzoskwinie, morele, jabłka albo gruszki Wink )
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżeczki masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki kefiru,
1 łyżka cukru,
2 łzeczki oleju lub oliwy.
Do mąki wymieszaniej z proszkiem dodać żółtko, cukier waniliowy, masło, cukier, kefir. Zagnieść ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować na placek. Formę wysmarować oliwę, włozyć placek, zrobić z brzegów niewielki rant, ułożyć umyte owoce (większe pokroić). Piec 40 min w temp. 180 - 200 stopni C.
Krem truskawkowy
160 g truskawek,
100 ml kefiru lub zsiadłego mleka,
białko jajka,
4g żelatyny,
25 g cukru pudru (myslę że można spokojnie mniej Razz i wtedy mniej kalori sasasa ! ^^ )
kilka kropli z soku z cytryny.
Owoce umyć, zmiksowac z kefirem i cukrem pudrem. Skropić z sokiem z cytryny. Żelatynę upłynnić (zalać 4 łyzkami zimnej wody, rozpuścić wstawiajac do garnuszka z wrzącą wodą), przestudzi dodać do truskawek. Masę wymieszać z pianą ubitą z biłka. Przelać do kompotierki Wink
Chłodnik truskawkowy
1 szklanka zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego,
50g świeych truskawek,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Owoce umyć, pokroić, rozgnieść widelcem. Dodać ochłodzone mleko lub kefir. Natępnie rozmieszać lub zmiksować xD Żadna filozofia
Mus śmietankowo-truskawkowy
Składniki:
Galaretka truskawkowa - 1 torebka
Mleko - 1 szklanka
Truskawki świeże - 1
-
Cukinie zapiekane z fetą
Składniki:
- 4 cukinie,
- 2 duże miękkie pomidory,
- 1/2 opak. sera feta,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 1 łyżka kaparów,
- 3 łyżki oliwy,
- po łyżce świeżych ziół: pietruszka, szczypiorek i bazylia, kilka listków mięty, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w małą kostkę (ok. 1/2 cm). Szalotkę kroimy w plasterki, szklimy ją na patelni na oleju, dorzucając posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone cukinie i kontynuujemy smażenie przez 7 - 8 minut. Solimy, pieprzymy, pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy mikserem, dodając po trochu fetę i śmietanę. Do masy dokładamy cukinie, zioła i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do natartego czosnkiem żaroodpornego naczynia lub do kilku miseczek i wstawiamy na ok. 30 minut do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z oliwą, kaparami, solą i pieprzem. Podajemy w oddzielnej miseczce, jeśli cukinię zapiekamy w dużym naczyniu, lub przybieramy nimi cukinie w małych miseczkach.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki