Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 14 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #31
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Przepisy Super Linii - ciąg dalszy

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    CDN......

  2. #32
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Ja wlasnie robie cukinie faszerowana z przepisu z pierwszej strony

  3. #33
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Przepisy-ciąg dalszy

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  4. #34
    Awatar agula0274
    agula0274 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-03-2006
    Posty
    16

    Domyślnie

    Ok, przepisy, dzięki którym przetrwałam wielkie dwudniowe grillowanie. Nie własne kompozycje sciągnięte z internetu, sprawdzone, według mnie pychotka. Oczywiście porcje nie dla jednej osoby
    1. Warzywa z grilla
    1 cukinia, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 ogórek, 1 pomidor, 6 pieczarek, 6-8 ziemniaków, w zależności od wielkości, 1-2 marchewki, przyprawy - sól, vegeta, przyprawa do grilla, margaryna lub oliwa z oliwek(wolę oliwkę), 1 opakowanie folii aluminiowej.
    Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 2-3 cm. Każdy plaster przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, ogórek obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Całość wymieszać. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę (tak, jak do zupy) i położyć osobno na talerzu. Oderwać 40-50 cm folii, stroną świecącą na zewnątrz położyć na stole, matową stronę folii posmarować margaryną. Położyć wymieszane warzywa, na wierzch ziemniaki, posolić oraz posypać wegetą i przyprawą do grilla. Oderwać drugi kawałek folii i przykryć przygotowane wcześniej na folii warzywa - matową stroną do środka. Należy szczelnie zawinąć brzegi obydwu folii razem kilkakrotnie, żeby się warzywa nie spaliły). Tak przyrządzoną każdą porcję należy położyć na dobrze rozgrzanym grillu, nisko nad węglami. Gdy folia napuchnie, piec około 15-20 minut.

    2. Cukinia grillowana
    1 duża cukinia, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki suszonej bazylii, 2 ząbki czosnku, sól.
    Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą i bazylią; przygotowaną zalewą natrzeć plastry cukinii i odstawić na 20 minut, aż cukinia puści soki i zmięknie; piec na grillu na złoty kolor.

    3. Pieczarki faszerowane
    kapelusze pieczarek (najlepiej średniej wielkości), serek typu Almette lub Tartare (czosnkowy lub ziołowy), dużo świeżego koperku (ok.2 pęczków), czosnek, pieprz, sól
    Pieczarki oczyścić, potrzebne będą tylko kapelusze. Czosnek przecisnąć przez praskę (nie podaję ile ząbków, bo to wg uznania), ja daję go naprawdę dużo bo uwielbiam i dodać do serka wraz z posiekanym koprem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min aby wszystko się "przegryzło". Następnie nadziewać kapelusze. Piec najlepiej na grillu, można też na patelni.

    smacznego!
    ETAP I

  5. #35
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Ciąg dalszy przepisów SL

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  6. #36
    Guest

    Domyślnie

    Pomysł z książką po prostu super, ponieważ zrobiłam już kilka waszych przepisów postanowiłam dodac kilka moich ulubionych i niskokalorycznych

    INDYK W JOGURTOWYM CURRY
    (4 porcje) jedna - 190kcal

    60 dkg piersi indyka (chociaż ja używam i kurczaka)
    4 cebulki
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    2 małe kubeczki (300g) jogurtu naturalnego
    łyżka oliwy
    2 płaskie łyżki przyprawy curry
    Cebulki obrac pokroic w piórka, dodac rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy i krótko poddusic na oliwie.Zdjąc z gazu, zalac jogurtem, wsypac curry i wymieszac. Mięso umyc, pokroic w sporą kostkę, zmieszac z sosem jogurtowym i odstawic na godzinę w chłodne miejsce, po czym dusic pod przykryciem około 30 min. w razie czego podlewając wodą.(Ja osobiście dodaje sól i pieprz chociaż w przepisie tego nie ma i nie zawsze odstawiam na godzinę)


    POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI
    (4 porcje) jedna - 220kcal

    4 polędwiczki wieprzowe po 150g
    40 dkg pieczarek
    kostka bulionu warzywnego lub włoszczyzna bez kapusty
    2 ząbki czosnku
    cebulka
    łyżka oliwy
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    pół pęczka koperku
    4 ziarna ziela angielskiego
    liśc laurowy
    cukier, sól, pieprz
    Polędwiczki umyc, oczyścic z błon, osuszyc, posypac solą i pieprzem, natrzec rozgniecionym czosnkiem.Do litra osolonej wrzącej wody włożyc kostkę lub włoszczyznę polEdwiczki, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy mięso się ugotuje jakieś 20 min, wyjąc i pokroic w plastry. Przygotowac sos. Pieczarki oczyścic pokroic w grube plastry. Cebulkę obrac, posiekac. Rozgrzac oliwę, włożyc pieczarki cebulkę dodac jedną łyżkę wywaru z mięsa i dusic pod przykryciem. Gdy pieczarki bedą miękkie, dodac jogurt i przyprawy jeszcze chwilę podgrzewac nie dopuszczajac do wrzenia. Polac polędwiczki sosem i posypac koperkiem.

    DUSZONY SZPINAK
    (1 porcja) 80 kcal

    30 dkg świeżego lub mrożonego szpinaku
    3 łyżki chudego mleka
    1-2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki masła
    sok z cytryny
    sól
    Liście szpinaku obgotowac we wrzątku, osączyc, posiekac, i włożyc do rądelka. Wlac mleko i dusic 5-8 min na małym ogniu. Gdy odparuje dodac masło, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i wymieszac. Podawac na gorąco.

    SMACZNEGO[/b]

  7. #37
    Guest

    Domyślnie

    Pomyślałam sobie, że może dodam jeszcze kilka moich ulubionych przepisów które nie są może bardzo dietkowe ale jedzone w rozsądnych ilościach nie powinny zaszkodzic tym bardziej że starałam sie aby były jak najmniej kaloryczne

    ŚMIETANOWIEC (na małą tortownicę)
    2 galaretki truskawkowe rozpuścic w 1 jednej szklance wody. 0,5 kg truskawek mrożonych lekko rozmrozic i wszystko (z tą wodą rozmrożoną) zmiksowac z 0,5 litra jogurtu naturalnego. Jak galaretka zacznie leciutko tężec zmiksowac ją z truskawkami z jogurtem i zostawic. jak bedzie tężec w garnku to całą tą masę wyłożyc na wczesniej ułożone biszkopty lub biszkopt.

    RÓŻOWA SAŁATKA
    1 słoik buraczków konserwowych ( w occie)
    3-4 ogórki kiszone
    4 jajka na twrdo
    cebula obrana pokrojona w piórka i sparzona (może byc por)mała ilośc
    śmietana+łyżka majonezu, sól, pieprz, cukier
    wszystko pokroic i wymieszac razem z przyprawami smietaną i majonezem

    SAŁATKA Z PIECZAREK
    Proporcjonalnie do słoika pieczarek w tym wypadku małego
    1 słoik pieczarek marynowanych w occie
    2 cebule obrane pokrojone w talarki lub piórka spażone
    2 jajka na twardo
    majonez, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
    wszystkie składniki pokroic wymieszac razem z majonezem musztardą i przyprawami

    SAŁATKA Z ANANASEM
    Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym bardzo smaczna, robię ją zawsze jak mam niespodziewanych gości bo składniki mozna miec w domu "na zapas"
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa (najlepiej juz krojony)
    1 Puszka czerwonej fasoli
    2 naprawdę duże cebule
    sól, pieprz, majonez
    wszystkie składniki odcedzic, ananasa pokroic jezeli jest nie krojony, cebule obrac pokroic w kostkę wszystko wrzucic do miski posolic, mocno popieprzyc (pieprzu powinno byc sporo) i wymieszac z majonezem

    SAŁATKA Z SELERA
    ta jest również bardzo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym pycha
    słoik selera marynowanego w occie
    winogrono (duze słodkie ilosc na oko ale musi byc go sporo najlepiej kupic takie bezpestkowe można dostac w marketach)
    majonez
    Selera odcedzic wrzucic do miski winogrono poprzekrawac na pół małe grona mozna wrzucac całe jezeli nie jest bezpestkowe trzeba niestety wydłubac pestki wymieszac z selerem i wszystko wymieszac z majonezem

    CIASTO POMARAŃCZOWE
    1 pomarańcza
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    sparzyc i wyszorowac porządnie jedną pomarańczę, następnie setrzec na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Cukier utrzec z żółtkami na kogel mogel i wymieszac z pomarańczą. Z białek ubic pianę dodac mąkę i połączyc wszystkie składniki. Włożyc do żarodpornego naczynia lub keksówki wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub wyłożonego pergaminem do pieczenia. Piec w około 180 stopni przez 20-30 min.

    PROWANSALSKA ZUPA RYBNA
    jeżeli ktoś jest miłośnikiem ryb to będzie zachwycony
    400g filetów ryby (ja kupuję pangę ale może byc każda)
    1 cytryna
    1 cebula
    olej lub oliwa
    puszka pomidorow krojonych
    1 ząbek czosnku (może byc więcej)
    kostka bulionowa warzywna
    liśc laurowy
    zioła prowansalskie
    szczypta szafranu
    sól, czarny pieprz
    natka pietruszki
    grzanki
    Filety umyc, skropic sokiem z cytryny pozostawic w chłodnym miejscu na 30 min. Cebulę drobno pokroic podsmażyc na oleju dodac filety pokrojone w kostkę,podsmażyc, zalac bulionem warzywnym ale tak żeby zupa była gęsta ala gulaszowa wrzucic rozgnieciony czosnek, pomidory liśc laurowy zioła prowansalskie szafran sól pieprz i gotowac do miękkości ( jak ktoś chce to można jeszcze podprawic przecierem pomidorowym).Zupę podawac z grzankami posypaną natką pietruszki.

    ZUPA BOSMAŃSKA
    a to smaczna zupka dla tych co ryb nie lubią
    50 dkg pieczarek
    50 dkg cienkich parówek
    4 większe cebule
    puszka groszku konserwowego
    puszka pomidorów krojonych
    przecier pomidorowy
    vegetta, magii, pieprz, duzo papryki ostrej
    pokrojoną w kostkę cebulę zeszklic na oleju dodac pieczarki i dusic az oklapną i będą miękkie dodac parowki pomidory w puszce, odcedzony groszek zalac wodą i pogotowac chwilkę przyprawic do smaku (vegettę można dac na początku juz do pieczarek), dodac przecier pomidorowy ile kto lubi i ewentualnie doprawic jeszcze do smaku

    SAŁATKA PIĘKNOŚCI
    Garśc muesli lub otrębów z bakaliami a przede wszystkim z orzechmi-ważne!! na noc zalac odrobiną letniej wody ( ja zalewam tak aby bylo na równi z muesli) żeby napuchło i zmiękło, rano dodac starte na tarce takiej jak się dzieciom papkę robi obrane jabłko około łyżkę miodu i łyżkę śmietany i wymieszac. Sałatka jest bardzo pyszna i bardzo zdrowa niestety ma sporo kalorii.

    Mam nadzieję że was nie zanudziłam i coś się komuś z tych moich wypocin przyda.Wszystkim życzę smacznego i wielu kilogramow mniej

  8. #38
    Awatar skierka187
    skierka187 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-07-2005
    Posty
    51

    Domyślnie

    wspaniały pomysł z takim wąteczkiem dołożę wszelkich starań by ciągle się rozwijał

    Pierś kurczaka z ryżem i brzoskwiniami - 100 g piersi kurczaka
    - 2 połówki brzoskwiń z puszki (mogą być świeże)
    - 100 g ryżu brązowego
    - curry i oliwa z oliwek

    Pierś rozkrajamy na dwie części, ale nie do końca, tak aby powstała kieszeń, rozbijamy młotkiem i w środku posypujemy curry i solą i wykładamy brzoskwiniami, przekładamy pierś na folię aluminiową i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zawijamy w folię. Następnie przekładamy paczuszkę na blachę do pieczenia i podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, podajemy z gotowanym brązowym ryżem lub z surówkami

    Zupka wiśniowa mniam mniam
    - 2 kg wiśni świeżych lub mrożonych
    - 2 opakowania mleka ukwaszonego acydofilnego (naturalne, 0.5 l kubeczek) = 1 litr
    - 2 łyżki kaszy manny lub 100 g makaronu drobnego gwiazdki
    - 3 łyżki stołowe cukru

    Wiśnie umyć i wrzucić do 1 litra wody (odrobinke osolonej) i gotować aż popękają i puszczą sok (woda musi być intensywnie czerwona), dodać cukier, po ok. 10 minutach dodać mleko stopniowo, mieszając, gotować przez 5 minut i dodać kaszkę manną lub makaron (nie gotowany wcześniej) i gotować kolejne 20 minut

    Zupka doskonała na gorąco i na zimno, mało kaloryczna, bardzo pożywna, ok. 5 porcji

    Cannelloni Light

    Na jedną porcję:
    - 4 rurki makaronu cannelloni
    -160 g mięska mielonego drobiowego
    -100 g szpinaku
    -2 ząbki czosnku
    -2 plastry serka żółtego
    -0.5 litra bulionu z kostki
    -słoiczek koncentratu pomidorowego
    -natka pietruszki lub koperek

    Makaron wrzucić do wrzątku na 4 minuty, wyciągnąć i osuszyć, nie wolno dopuścić do uszkodzenia rurek !!! następnie mięsko doprawić do smaku, curry, solą i jajkiem surowym i nadziewać rurki do połowy mięskiem, drugą połowę rurki uzupełnić szpinakiem (szpinak najpierw podsmażyć ze startym czosnkiem), rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać połową bulionu, na rurki położyć serek, do drugiej połowy bulionu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i polać na serek, posypać natką lub koperkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut

  9. #39
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie



    sałatka z kurczaka z brokułami

    Przygotowanie: 40 minut.

    Składniki: 100 g pieczonego kurczaka bez skóry - 100 g groszku z marchewką - 50 g kiełków sojowych (z puszki) - 2-3 liście sałaty lodowej - 150 g brokułów - 50 g jogurtu naturalnego 0% - łyżeczka majonezu niskotłuszczowego - pół łyżeczki miodu - łyżeczka suszonej bazylii - pół łyżeczki curry.

    Wartość kaloryczna: 300 kcal.


    Wykonanie:
    1. Brokuły ugotuj na półtwardo (4-5 minut). Groszek z marchewką odcedź, jeżeli jest z puszki, lub ugotuj na półtwardo, jeżeli to mrożonka.
    2. Umytą sałatę porwij na duże kawałki, wrzuć do miski, dodaj groszek z marchewką, mięso pokrojone w dość dużą kostkę, kiełki i brokuły. Wymieszaj.
    3. Zrób sos z jogurtu, majonezu, miodu, bazyli i curry. Tym sosem polej sałatkę.

    Przygotowanie: 40 minut.

  10. #40
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    jeszcze jeden

    JAJO W POMIDORZE

    Składniki na 4 porcje: 4 jajka - 2 średnie pomidory - 2 marchewki - 2 kromki chleba - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy - sok z cytryny - sól, pieprz.
    Przygotowanie: 15 minut.
    Wartość kaloryczna: 200 kcal. jajko w pomidorze

    Wykonanie:
    Pomidory przekrój w poprzek i wydrąż. Połówki pomidorów oprósz solą i pieprzem, w każdą wbij jajko i wstaw do piekarnika.
    Piecz je, dopóki białko się nie zetnie, żółtko powinno pozostać półpłynne.
    Marchew obierz, zestrugaj na tarce w paseczki. Chleb pokrój w kostkę, usmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek.
    Na cztery talerze rozłóż marchewkę, skrop ją sokiem z cytryny i oliwą, posyp grzankami. Na środku każdego talerza połóż połówkę zapieczonego pomidora.

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 14 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •