-
Przepisy Super Linii - ciąg dalszy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
CDN......
-
Ja wlasnie robie cukinie faszerowana z przepisu z pierwszej strony
-
Przepisy-ciąg dalszy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Ok, przepisy, dzięki którym przetrwałam wielkie dwudniowe grillowanie. Nie własne kompozycje sciągnięte z internetu, sprawdzone, według mnie pychotka. Oczywiście porcje nie dla jednej osoby
1. Warzywa z grilla
1 cukinia, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 ogórek, 1 pomidor, 6 pieczarek, 6-8 ziemniaków, w zależności od wielkości, 1-2 marchewki, przyprawy - sól, vegeta, przyprawa do grilla, margaryna lub oliwa z oliwek(wolę oliwkę), 1 opakowanie folii aluminiowej.
Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 2-3 cm. Każdy plaster przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, ogórek obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plastry. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Całość wymieszać. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę (tak, jak do zupy) i położyć osobno na talerzu. Oderwać 40-50 cm folii, stroną świecącą na zewnątrz położyć na stole, matową stronę folii posmarować margaryną. Położyć wymieszane warzywa, na wierzch ziemniaki, posolić oraz posypać wegetą i przyprawą do grilla. Oderwać drugi kawałek folii i przykryć przygotowane wcześniej na folii warzywa - matową stroną do środka. Należy szczelnie zawinąć brzegi obydwu folii razem kilkakrotnie, żeby się warzywa nie spaliły). Tak przyrządzoną każdą porcję należy położyć na dobrze rozgrzanym grillu, nisko nad węglami. Gdy folia napuchnie, piec około 15-20 minut.
2. Cukinia grillowana
1 duża cukinia, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki suszonej bazylii, 2 ząbki czosnku, sól.
Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą i bazylią; przygotowaną zalewą natrzeć plastry cukinii i odstawić na 20 minut, aż cukinia puści soki i zmięknie; piec na grillu na złoty kolor.
3. Pieczarki faszerowane
kapelusze pieczarek (najlepiej średniej wielkości), serek typu Almette lub Tartare (czosnkowy lub ziołowy), dużo świeżego koperku (ok.2 pęczków), czosnek, pieprz, sól
Pieczarki oczyścić, potrzebne będą tylko kapelusze. Czosnek przecisnąć przez praskę (nie podaję ile ząbków, bo to wg uznania), ja daję go naprawdę dużo bo uwielbiam i dodać do serka wraz z posiekanym koprem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min aby wszystko się "przegryzło". Następnie nadziewać kapelusze. Piec najlepiej na grillu, można też na patelni.
smacznego!
ETAP I

-
Ciąg dalszy przepisów SL
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Pomysł z książką po prostu super, ponieważ zrobiłam już kilka waszych przepisów postanowiłam dodac kilka moich ulubionych i niskokalorycznych
INDYK W JOGURTOWYM CURRY
(4 porcje) jedna - 190kcal
60 dkg piersi indyka (chociaż ja używam i kurczaka)
4 cebulki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 małe kubeczki (300g) jogurtu naturalnego
łyżka oliwy
2 płaskie łyżki przyprawy curry
Cebulki obrac pokroic w piórka, dodac rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy i krótko poddusic na oliwie.Zdjąc z gazu, zalac jogurtem, wsypac curry i wymieszac. Mięso umyc, pokroic w sporą kostkę, zmieszac z sosem jogurtowym i odstawic na godzinę w chłodne miejsce, po czym dusic pod przykryciem około 30 min. w razie czego podlewając wodą.(Ja osobiście dodaje sól i pieprz chociaż w przepisie tego nie ma i nie zawsze odstawiam na godzinę)
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI
(4 porcje) jedna - 220kcal
4 polędwiczki wieprzowe po 150g
40 dkg pieczarek
kostka bulionu warzywnego lub włoszczyzna bez kapusty
2 ząbki czosnku
cebulka
łyżka oliwy
4 łyżki jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
4 ziarna ziela angielskiego
liśc laurowy
cukier, sól, pieprz
Polędwiczki umyc, oczyścic z błon, osuszyc, posypac solą i pieprzem, natrzec rozgniecionym czosnkiem.Do litra osolonej wrzącej wody włożyc kostkę lub włoszczyznę polEdwiczki, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy mięso się ugotuje jakieś 20 min, wyjąc i pokroic w plastry. Przygotowac sos. Pieczarki oczyścic pokroic w grube plastry. Cebulkę obrac, posiekac. Rozgrzac oliwę, włożyc pieczarki cebulkę dodac jedną łyżkę wywaru z mięsa i dusic pod przykryciem. Gdy pieczarki bedą miękkie, dodac jogurt i przyprawy jeszcze chwilę podgrzewac nie dopuszczajac do wrzenia. Polac polędwiczki sosem i posypac koperkiem.
DUSZONY SZPINAK
(1 porcja) 80 kcal
30 dkg świeżego lub mrożonego szpinaku
3 łyżki chudego mleka
1-2 ząbki czosnku
pół łyżeczki masła
sok z cytryny
sól
Liście szpinaku obgotowac we wrzątku, osączyc, posiekac, i włożyc do rądelka. Wlac mleko i dusic 5-8 min na małym ogniu. Gdy odparuje dodac masło, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i wymieszac. Podawac na gorąco.
SMACZNEGO[/b]
-
Pomyślałam sobie, że może dodam jeszcze kilka moich ulubionych przepisów które nie są może bardzo dietkowe ale jedzone w rozsądnych ilościach nie powinny zaszkodzic
tym bardziej że starałam sie aby były jak najmniej kaloryczne
ŚMIETANOWIEC (na małą tortownicę)
2 galaretki truskawkowe rozpuścic w 1 jednej szklance wody. 0,5 kg truskawek mrożonych lekko rozmrozic i wszystko (z tą wodą rozmrożoną) zmiksowac z 0,5 litra jogurtu naturalnego. Jak galaretka zacznie leciutko tężec zmiksowac ją z truskawkami z jogurtem i zostawic. jak bedzie tężec w garnku to całą tą masę wyłożyc na wczesniej ułożone biszkopty lub biszkopt.
RÓŻOWA SAŁATKA
1 słoik buraczków konserwowych ( w occie)
3-4 ogórki kiszone
4 jajka na twrdo
cebula obrana pokrojona w piórka i sparzona (może byc por)mała ilośc
śmietana+łyżka majonezu, sól, pieprz, cukier
wszystko pokroic i wymieszac razem z przyprawami smietaną i majonezem
SAŁATKA Z PIECZAREK
Proporcjonalnie do słoika pieczarek w tym wypadku małego
1 słoik pieczarek marynowanych w occie
2 cebule obrane pokrojone w talarki lub piórka spażone
2 jajka na twardo
majonez, łyżeczka musztardy, sól, pieprz
wszystkie składniki pokroic wymieszac razem z majonezem musztardą i przyprawami
SAŁATKA Z ANANASEM
Jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym bardzo smaczna, robię ją zawsze jak mam niespodziewanych gości bo składniki mozna miec w domu "na zapas"
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa (najlepiej juz krojony)
1 Puszka czerwonej fasoli
2 naprawdę duże cebule
sól, pieprz, majonez
wszystkie składniki odcedzic, ananasa pokroic jezeli jest nie krojony, cebule obrac pokroic w kostkę wszystko wrzucic do miski posolic, mocno popieprzyc (pieprzu powinno byc sporo) i wymieszac z majonezem
SAŁATKA Z SELERA
ta jest również bardzo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym pycha
słoik selera marynowanego w occie
winogrono (duze słodkie ilosc na oko ale musi byc go sporo najlepiej kupic takie bezpestkowe można dostac w marketach)
majonez
Selera odcedzic wrzucic do miski winogrono poprzekrawac na pół małe grona mozna wrzucac całe jezeli nie jest bezpestkowe trzeba niestety wydłubac pestki wymieszac z selerem i wszystko wymieszac z majonezem
CIASTO POMARAŃCZOWE
1 pomarańcza
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
sparzyc i wyszorowac porządnie jedną pomarańczę, następnie setrzec na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Cukier utrzec z żółtkami na kogel mogel i wymieszac z pomarańczą. Z białek ubic pianę dodac mąkę i połączyc wszystkie składniki. Włożyc do żarodpornego naczynia lub keksówki wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub wyłożonego pergaminem do pieczenia. Piec w około 180 stopni przez 20-30 min.
PROWANSALSKA ZUPA RYBNA
jeżeli ktoś jest miłośnikiem ryb to będzie zachwycony
400g filetów ryby (ja kupuję pangę ale może byc każda)
1 cytryna
1 cebula
olej lub oliwa
puszka pomidorow krojonych
1 ząbek czosnku (może byc więcej)
kostka bulionowa warzywna
liśc laurowy
zioła prowansalskie
szczypta szafranu
sól, czarny pieprz
natka pietruszki
grzanki
Filety umyc, skropic sokiem z cytryny pozostawic w chłodnym miejscu na 30 min. Cebulę drobno pokroic podsmażyc na oleju dodac filety pokrojone w kostkę,podsmażyc, zalac bulionem warzywnym ale tak żeby zupa była gęsta ala gulaszowa wrzucic rozgnieciony czosnek, pomidory liśc laurowy zioła prowansalskie szafran sól pieprz i gotowac do miękkości ( jak ktoś chce to można jeszcze podprawic przecierem pomidorowym).Zupę podawac z grzankami posypaną natką pietruszki.
ZUPA BOSMAŃSKA
a to smaczna zupka dla tych co ryb nie lubią
50 dkg pieczarek
50 dkg cienkich parówek
4 większe cebule
puszka groszku konserwowego
puszka pomidorów krojonych
przecier pomidorowy
vegetta, magii, pieprz, duzo papryki ostrej
pokrojoną w kostkę cebulę zeszklic na oleju dodac pieczarki i dusic az oklapną i będą miękkie dodac parowki pomidory w puszce, odcedzony groszek zalac wodą i pogotowac chwilkę przyprawic do smaku (vegettę można dac na początku juz do pieczarek), dodac przecier pomidorowy ile kto lubi i ewentualnie doprawic jeszcze do smaku
SAŁATKA PIĘKNOŚCI
Garśc muesli lub otrębów z bakaliami a przede wszystkim z orzechmi-ważne!! na noc zalac odrobiną letniej wody ( ja zalewam tak aby bylo na równi z muesli) żeby napuchło i zmiękło, rano dodac starte na tarce takiej jak się dzieciom papkę robi obrane jabłko około łyżkę miodu i łyżkę śmietany i wymieszac. Sałatka jest bardzo pyszna i bardzo zdrowa niestety ma sporo kalorii.
Mam nadzieję że was nie zanudziłam i coś się komuś z tych moich wypocin przyda.Wszystkim życzę smacznego i wielu kilogramow mniej
-
wspaniały pomysł z takim wąteczkiem
dołożę wszelkich starań by ciągle się rozwijał 
Pierś kurczaka z ryżem i brzoskwiniami - 100 g piersi kurczaka
- 2 połówki brzoskwiń z puszki (mogą być świeże)
- 100 g ryżu brązowego
- curry i oliwa z oliwek
Pierś rozkrajamy na dwie części, ale nie do końca, tak aby powstała kieszeń, rozbijamy młotkiem i w środku posypujemy curry i solą i wykładamy brzoskwiniami, przekładamy pierś na folię aluminiową i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zawijamy w folię. Następnie przekładamy paczuszkę na blachę do pieczenia i podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, podajemy z gotowanym brązowym ryżem lub z surówkami
Zupka wiśniowa mniam mniam
- 2 kg wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 opakowania mleka ukwaszonego acydofilnego (naturalne, 0.5 l kubeczek) = 1 litr
- 2 łyżki kaszy manny lub 100 g makaronu drobnego gwiazdki
- 3 łyżki stołowe cukru
Wiśnie umyć i wrzucić do 1 litra wody (odrobinke osolonej) i gotować aż popękają i puszczą sok (woda musi być intensywnie czerwona), dodać cukier, po ok. 10 minutach dodać mleko stopniowo, mieszając, gotować przez 5 minut i dodać kaszkę manną lub makaron (nie gotowany wcześniej) i gotować kolejne 20 minut
Zupka doskonała na gorąco i na zimno, mało kaloryczna, bardzo pożywna, ok. 5 porcji
Cannelloni Light
Na jedną porcję:
- 4 rurki makaronu cannelloni
-160 g mięska mielonego drobiowego
-100 g szpinaku
-2 ząbki czosnku
-2 plastry serka żółtego
-0.5 litra bulionu z kostki
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-natka pietruszki lub koperek
Makaron wrzucić do wrzątku na 4 minuty, wyciągnąć i osuszyć, nie wolno dopuścić do uszkodzenia rurek !!! następnie mięsko doprawić do smaku, curry, solą i jajkiem surowym i nadziewać rurki do połowy mięskiem, drugą połowę rurki uzupełnić szpinakiem (szpinak najpierw podsmażyć ze startym czosnkiem), rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać połową bulionu, na rurki położyć serek, do drugiej połowy bulionu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i polać na serek, posypać natką lub koperkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut
-
sałatka z kurczaka z brokułami
Przygotowanie: 40 minut.
Składniki: 100 g pieczonego kurczaka bez skóry - 100 g groszku z marchewką - 50 g kiełków sojowych (z puszki) - 2-3 liście sałaty lodowej - 150 g brokułów - 50 g jogurtu naturalnego 0% - łyżeczka majonezu niskotłuszczowego - pół łyżeczki miodu - łyżeczka suszonej bazylii - pół łyżeczki curry.
Wartość kaloryczna: 300 kcal.
Wykonanie:
1. Brokuły ugotuj na półtwardo (4-5 minut). Groszek z marchewką odcedź, jeżeli jest z puszki, lub ugotuj na półtwardo, jeżeli to mrożonka.
2. Umytą sałatę porwij na duże kawałki, wrzuć do miski, dodaj groszek z marchewką, mięso pokrojone w dość dużą kostkę, kiełki i brokuły. Wymieszaj.
3. Zrób sos z jogurtu, majonezu, miodu, bazyli i curry. Tym sosem polej sałatkę.
Przygotowanie: 40 minut.
-
jeszcze jeden
JAJO W POMIDORZE
Składniki na 4 porcje: 4 jajka - 2 średnie pomidory - 2 marchewki - 2 kromki chleba - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy - sok z cytryny - sól, pieprz.
Przygotowanie: 15 minut.
Wartość kaloryczna: 200 kcal. jajko w pomidorze
Wykonanie:
Pomidory przekrój w poprzek i wydrąż. Połówki pomidorów oprósz solą i pieprzem, w każdą wbij jajko i wstaw do piekarnika.
Piecz je, dopóki białko się nie zetnie, żółtko powinno pozostać półpłynne.
Marchew obierz, zestrugaj na tarce w paseczki. Chleb pokrój w kostkę, usmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek.
Na cztery talerze rozłóż marchewkę, skrop ją sokiem z cytryny i oliwą, posyp grzankami. Na środku każdego talerza połóż połówkę zapieczonego pomidora.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki