-
Zupa z ogórka zielonego (37 kcal)
Składniki na 4 porcje:
• 300 g świeżego ogórka zielonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 litr rosołu z bulionu warzywnego ( 2 kostki )
• 100 ml kefiru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka natki pietruszki
Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.
Jedna porcja ( 200 ml ) zawiera 37 kcal [img][/img]
-
Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)
• 200 g malin
• 100 ml nektaru gruszkowego
• 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru
• 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Do dekoracji:
• trawa cytrynowa (można dostać w sklepach z żywnością orientalną)
• maliny
Maliny przebrać, przełożyć do malaksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce, wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami.
-
Sznycelek na ostro
- 1 duży sznycel
- pół papryki czerwonej
- ogórek kiszony
- łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek
- przyprawy
Sznycel rozbić młotkiem, posmarować musztardą, posypać przyprawami, ułożyć na środku pokrojoną w paski paprykę i ogórka, zawinąć i spiąć wykałaczką, posmarować oliwką z oliwek, przyprawić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na blachę do pieczenia, dodać wody i piec ok. 45 minut, podawać z surówkami
-
hej dziewczyny!!
Postanowilam wstawic przepis moze niezbyt dietetyczny ale z umiarem chyba wszystko jest dla ludzi a po prostu nie moglam sie oprzec
CIASTO CYNAMONOWE
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju (moze byc nawet 3/4)
1 szklanka posiekanych orzechow (jak ktos lubi to polecam nawet wiecej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ze 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
5 dużych winnych jabłek
Ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa bedzie gładka i jednolita powoli wlewamy olej nie przerywając miksowania, ubijamy dalej dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Wsypujemy orzechy wkładamy obrane i pokrojone w plasterki jabłka delikatnie mieszamy i pieczemy godzinę w 170 stopniach.
Teraz kilka moich uwag mi to ciasto wychodzi na dużą tortownicę którą przed pieczeniem dobrze jest posmarowc tłuszczem i posypac bułką tartą lub wyłożyc pergaminem. zawsze wychodzi Jak robiłam pierwszy raz myślałam że będzie wielka klapa bo proporcje wydały mi się nieprawidłowe (za gęste) i rzeczywiście żeby wymieszac orzechy i jabłka można dodac łyżke lub 2 wody. I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE: POLECAM PIEC WIECZOREM I JEŚC WYSTUDZONE RANO BO DOPIERO MNIEJ WIĘCEJ PO TYM CZASIE ORZECHY JABŁKA I CIASTO SIĘ "PRZEGRYZĄ". wykonanie łatwe i szybkie a ciacho niebo w gębie
SMACZNEGO[/b]
-
Chirashisushi (dla 2-3 osób) - jedna porcja to około 350kcal
Składniki:
-japoński ocet 135ml
-Mirin- słodka sake do gotowania 15ml
-cukier 90g
-sól 15g
Wymieszać je, wlać do garnka i zagotować aż wszystko się roztopi.
Jest to tzw sushi vinegar, który zastąpić można gotową przyprawą do sushi.
3 łyżki sushivinegar dodać do 200g ugotowanego ryżu (sushi rice) i dobrze wymieszać.
Można dodać warzywa (np marchew, cobo - cokolwiek by to było , renkon- ta sama uwaga), zamiast surowej ryby dodać tuńczyka w sosie własnym (puszka). Na wierzch można położyć pocięte usmażone jajka (roztrzepane jajka smażymy na patelni tak jak omlet i kroimi w cienkie paski) i fasolkę szparagową (jak na zdjęciu).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pyyycha
-
[b]Oto dalszy ciąg przepisów z Super Linii
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
CDN
-
Przepisy ciąg dalszy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
NAPÓJ ZIELONY
Miksujemy kawałek jabłka , sok z cytryny , zieloną pietruszkę ( składnik główny ) z kostkami lodu i wodą mineralną .
PYSZNE , ZDROWE I NIEKALORYCZNE I SB .
Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?
-
Niesamowite sa te przepisy .. :P
-
Dawno mnie tu nie było Jestem i nadrabiam zaległości
Sałatka z brokułów
Składniki:
- Duży brokuł,
- 3/4 szklanki łuskanych włoskich orzechów,
- 5 plastrów ananasa,
- pół szklanki jogurtu naturalnego
Z brokułu odciąć gałązki, a różyczki gotować 5 min na parze. Ostudzić. Orzechy bardzo drobno posiekać, ananas pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i polać jogurtem.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki