Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 7 8 9 10 11 19 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #81
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Zapiekanka z kurczaka z warzywami

    6 porcji - 1 porcja ok. 400 kcal

    Składniki:

    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 3 pory grubo posiekane (tylko czesci biale i jasnozielone)
    - 2 lodygi selera naciowego grubo posiekane
    - 2 duze marchewki pokrojone w grube plastry
    - 1 duzy czerwony ziemniak pokrojony w duze kawalki
    - 10 dkg pieczarek pokrojonych w grube plasterki
    - 3 lyzki maki
    - 1/2 lyzeczki suszonego tymianku
    - 1/2 lyzeczki soli
    - 2 szklanki chudego wywaru z kurczaka
    - 30 dkg srednich kawalkow ugotowanego miesa z kurczaka
    - 150 g zielonego groszku (mrozonego lub z puszki)

    Kruche ciasto:

    - 10 dkg masla, 2 zoltka, 1 szklanka maki, szczypta soli

    1 duze jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzac oliwe w duzej patelni na srednim ogniu, dodac pory, selera, marchewke i ziemniaka. Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac pieczarki. Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac make, tymianek, sol i wymieszac. Dodac wywar z kurczaka i znow wymieszac. Zwiekszyc ogien. Gotowac mieszajac 2 minuty, az calosc zgestnieje. Dodac mieso i groszek. Wymieszac. Przelozyc do okraglej formy o srednicy 22-25 cm. Poczekac, zeby farsz ostygl do temp. pokojowej.
    2. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni.
    3. Szybko zagniesc i rozwalkowac ciasto, posmarowac je jajkiem i przykryc nim farsz tak, zeby strona posmarowana byla od spodu. Jesli trzeba, przyciac lub zalozyc ciasto. Wierzch ciasta rowniez posmarowac jajkiem. Wyciac w ciescie cztery 2- cm otwory, przez ktore bedzie uchodzic para.
    4. Piec ok 30 minut az ciasto pieknie sie przyrumieni. Przed podaniem lekko ostudzic.


    Przepis Devoree





    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #82
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie


    Chutney pomidorowo-mangowy


    Składniki:

    - 400 g podluznych pomidorow grubo posiekanych (moga byc takie z puszki razem z zalewa)
    - 1 niezbyt dojrzale mango drobno pokrojone
    - 1 czerwona cebula
    - 1/2 szklanki duzych, zlocistych rodzynkow
    - 1/3 szklanki brazowego cukru
    - 1/3 szklanki octu jablkowego
    - 2 lyzki drobno posiekanego swiezego imbiru
    - 1 ostra papryczke chili drobno posiekana bez pestek (ze sloika)
    - 1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
    - 1/4 lyzeczki soli

    Przygotowanie:

    1. W duzej patelni wymieszac wszystkie skladniki, doprowadzic do wrzenia i gotowac na bardzo malym ogniu bez przykrycia 30-40 minut, mieszajac od czasu do czasu. Warzywa powinny byc miekkie a wiekszosc plynu musi wyparowac.
    2. Zdjac patelne z ognia. Wymieszac chutney i odstawic do zupelnego ostygniecia. Przelozyc do szczelnie zamykanego pijemnika i wstawic do lodowki na co najmniej 24 godziny, a najdluzej na 7 dni.

    Przepis Devoree



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #83
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #84
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Wieprzowina po nicejsku

    4 porcje - 1 porcja ok. 500 kcal

    Składniki:

    - 1 plaster schabu (350 g)
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu
    - 1/4 lyzeczki ziol prowansalskich
    - 500 g malych mlodych ziemniakow
    - 250 g fasolki szparagowej
    - 250 g bobu
    - 250 g pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pol
    - 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
    - 2 lyzki posiekanego szczypiorku
    - 3 lyzki posiakanej natki pietruszki
    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 1 lyzka czerwonego octu winnego
    - 2 lyzeczki musztardy dijon

    Przygotowanie:

    1. Mieso rozbic, przyprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Odstawic.
    2. Ugotowac ziemniaki. 5 minut przed koncem gotowania dodac do nich bob i fasolke szparagowa. Wszystko odcedzic i przeplukac szybko zimna woda.
    3. W duzym naczyniu wymieszac ziemniaki, bob, fasolke, pomidory, oliwki, szczypiorek i pietruszke. Odstawic w cieple miejsce.
    4. Usmazyc mieso bez tluszczu na grilowej patelni na srednim ogniu, po 3 minuty z kazdej strony.
    5. Wymieszac silnie potrzasajac oliwe, ocet i musztarde z dwiema lyzkami wody w zakreconym sloiku.
    6. Mieso pokroic w paski. Dodac do warzyw, polac sosem i porzadnie wymieszac.


    Przepis Devoree

    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  5. #85
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Pieczone warzywa

    4-6 porcji - 1 porcja 200-300 kcal

    Składniki:

    - 3 lyzki oliwy z oliwek
    - 6 zabkow czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
    - 350 g dyni pokrojonej na kawalki
    - 300 g brukselki przekrojonej na polowki (lub calej, jesli mala)
    - 250 g grzybow (swiezych lub mrozonych) pokrojonych w kawalki
    - 2 duze twarde jablka ze skorka pokrojone na kawalki
    - 1/4 szklanki suszonych pomidorow w oleju, osaczonych i pokrojonych w cienkie paski
    - 1 niepelna lyzeczka soli
    - 1 lyzeczka suszonego rozmarynu
    - 30 g tartego parmezanu

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni. W duzej formie do pieczenia wymieszac oliwe z czosnkiem. Podgrzewac 3 minuty w piekarniku. Dodac pozostale warzywa oraz przyprawy i dokladnie wymieszac.
    2. Piec 35 minut az warzywa beda miekkie. Mieszac co 10 minut. Posypac parmezanem i piec jeszcze 5 minut.

    Przepis Devoree


    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  6. #86
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Azjatycki makaron warzywny

    4 porcje - 1 porcja 193 kcal

    Składniki:

    - 175 g chinskiego spagetti
    - 1 lyzeczka oleju sezamowego
    - 2 lyzki masla orzechowego z kawalkami orzechow
    - 2 lyzki jasnego sosu sojowego (light)
    - 1 lyzka bialego octu winnego
    - 1 lyzeczka plynnego miodu
    - 125 g startej na grubych oczkach rzodkiewki
    - 125 g startej na grubych oczkach marchwi
    - 125 g startego na grubych oczkach ogorka
    - 1 peczek drobno posiekanej dymki
    - 1 lyzka posiekanych prazonych orzeszkow ziemnych

    Przygotowanie:

    1. Wlac do sloika olej sezamowy, sos sojowy, ocet i miod, dodac maslo. Sloik zamknac szczelnie i energicznie potrzasajac wymieszac skladniki.
    2. Ugotowac makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nastepnie odlac i przelac zimna woda. Dokladnie osaczyc, przelozyc do miski i wymieszac z polowa przygotowanego sosu.
    3. Rzodkiewke, marchewke, ogorka i dymke polaczyc z makaronem, posypac orzeszkami ziemnymi i podawac polane pozostala porcja sosu.

    Przepis Devoree



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  7. #87
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Filety z fladry z winogronami

    4 porcje - 1 porcja 250 kcal

    Składniki:

    - 0,5 kg filetu z fladry
    - 4 dymki (pokrojone na skos cebulki razem ze szczypiorem)
    - 125 ml bialego, wytrawnego wina
    - sol i pieprz do smaku
    - 1 lyzka maki pszennej lub pol kukurydzianej
    - 2 lyzki chudego mleka
    - 2 lyzki swiezo siekanego koperku
    - 50 g serka typu Bieluch
    - 125 g winogron przekrojonych na pol i pozbawionych pestek
    - 1 lyzeczka soku z cytryny
    - koperek do przybrania

    Przygotowanie:

    1. Rybe pokroic na kawalki o szerokosci 4 cm, razem z cebulka wrzucic na patelnie i zalac winem. Doprawic do smaku pieprzem i sola, doprowadzic do wrzenia, gotowac na malym ogniu ok 4 minuty, po czym odstawic w cieple miejsce.
    2. Make rozprowadzic mlekiem, razem z koperkiem i serkiem wlac na patelnie caly czas mieszajac. Gotowac 2 minuty az sos zgestnieje.
    3. Dodac winogrona i sok z cytryny. Podgrzewac jeszcze 1-2 minuty, tak, zeby winogrona pozostaly twarde.
    Rybe polac sosem i podawac z ryzem.


    Przepis Devoree





    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #88
    Awatar buttermilk
    buttermilk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    22-08-2005
    Posty
    6,995

    Domyślnie

    Gulasz indyczy (zrodlo: moj maz )

    2 lyzki masla (ale mysle ze moze byc tez oliwa)
    40 dag indyczej piersi
    po 1 papryce zoltej, czerwonej i zielonej
    1/2 kg pieczarek
    100 ml piwa
    przyprawy: pieprz, pieprz ziolowy, sol, kminek mielony

    Maslo rozpuscic w rondelku, przysmazyc indora pokrojonego w kostke, dodac papryke pokrojona w kostke, pieczarki posiekane, podlac piwem, doprawic.
    Proste, szybkie, smaczne, tajemnica niezwyklego smaku tkwi chyba w kminku i piwie.
    Calosc ma ok. 900 kcal, z podanych propocji wychodzi spokojnie 5 porcji.
    Mozna jesc z kasza gryczana (jak ja) lub bagietka (reszta rodziny)
    buttermilkowe wzloty i upadki - Część 1 - Grupy Wsparcia Dieta.pl tu bylam:http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=60019

    It's not why you're running, it's where you're going. It's not what you're dreaming, but what you're going to do.
    It's not where you're born, it's where you belong. It's not how weak but what will make you strong.

  9. #89
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Kolejne przepisy z Super Linii

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  10. #90
    luna64 Guest

    Domyślnie

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 7 8 9 10 11 19 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •