-
Zapiekanka z kurczaka z warzywami
6 porcji - 1 porcja ok. 400 kcal
Składniki:
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 3 pory grubo posiekane (tylko czesci biale i jasnozielone)
- 2 lodygi selera naciowego grubo posiekane
- 2 duze marchewki pokrojone w grube plastry
- 1 duzy czerwony ziemniak pokrojony w duze kawalki
- 10 dkg pieczarek pokrojonych w grube plasterki
- 3 lyzki maki
- 1/2 lyzeczki suszonego tymianku
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 szklanki chudego wywaru z kurczaka
- 30 dkg srednich kawalkow ugotowanego miesa z kurczaka
- 150 g zielonego groszku (mrozonego lub z puszki)
Kruche ciasto:
- 10 dkg masla, 2 zoltka, 1 szklanka maki, szczypta soli
1 duze jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka
Przygotowanie:
1. Rozgrzac oliwe w duzej patelni na srednim ogniu, dodac pory, selera, marchewke i ziemniaka. Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac pieczarki. Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac make, tymianek, sol i wymieszac. Dodac wywar z kurczaka i znow wymieszac. Zwiekszyc ogien. Gotowac mieszajac 2 minuty, az calosc zgestnieje. Dodac mieso i groszek. Wymieszac. Przelozyc do okraglej formy o srednicy 22-25 cm. Poczekac, zeby farsz ostygl do temp. pokojowej.
2. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni.
3. Szybko zagniesc i rozwalkowac ciasto, posmarowac je jajkiem i przykryc nim farsz tak, zeby strona posmarowana byla od spodu. Jesli trzeba, przyciac lub zalozyc ciasto. Wierzch ciasta rowniez posmarowac jajkiem. Wyciac w ciescie cztery 2- cm otwory, przez ktore bedzie uchodzic para.
4. Piec ok 30 minut az ciasto pieknie sie przyrumieni. Przed podaniem lekko ostudzic.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Chutney pomidorowo-mangowy
Składniki:
- 400 g podluznych pomidorow grubo posiekanych (moga byc takie z puszki razem z zalewa)
- 1 niezbyt dojrzale mango drobno pokrojone
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki duzych, zlocistych rodzynkow
- 1/3 szklanki brazowego cukru
- 1/3 szklanki octu jablkowego
- 2 lyzki drobno posiekanego swiezego imbiru
- 1 ostra papryczke chili drobno posiekana bez pestek (ze sloika)
- 1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 lyzeczki soli
Przygotowanie:
1. W duzej patelni wymieszac wszystkie skladniki, doprowadzic do wrzenia i gotowac na bardzo malym ogniu bez przykrycia 30-40 minut, mieszajac od czasu do czasu. Warzywa powinny byc miekkie a wiekszosc plynu musi wyparowac.
2. Zdjac patelne z ognia. Wymieszac chutney i odstawic do zupelnego ostygniecia. Przelozyc do szczelnie zamykanego pijemnika i wstawic do lodowki na co najmniej 24 godziny, a najdluzej na 7 dni.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
-
Wieprzowina po nicejsku
4 porcje - 1 porcja ok. 500 kcal
Składniki:
- 1 plaster schabu (350 g)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 lyzeczki ziol prowansalskich
- 500 g malych mlodych ziemniakow
- 250 g fasolki szparagowej
- 250 g bobu
- 250 g pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pol
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 2 lyzki posiekanego szczypiorku
- 3 lyzki posiakanej natki pietruszki
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 lyzka czerwonego octu winnego
- 2 lyzeczki musztardy dijon
Przygotowanie:
1. Mieso rozbic, przyprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Odstawic.
2. Ugotowac ziemniaki. 5 minut przed koncem gotowania dodac do nich bob i fasolke szparagowa. Wszystko odcedzic i przeplukac szybko zimna woda.
3. W duzym naczyniu wymieszac ziemniaki, bob, fasolke, pomidory, oliwki, szczypiorek i pietruszke. Odstawic w cieple miejsce.
4. Usmazyc mieso bez tluszczu na grilowej patelni na srednim ogniu, po 3 minuty z kazdej strony.
5. Wymieszac silnie potrzasajac oliwe, ocet i musztarde z dwiema lyzkami wody w zakreconym sloiku.
6. Mieso pokroic w paski. Dodac do warzyw, polac sosem i porzadnie wymieszac.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Pieczone warzywa
4-6 porcji - 1 porcja 200-300 kcal
Składniki:
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 6 zabkow czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
- 350 g dyni pokrojonej na kawalki
- 300 g brukselki przekrojonej na polowki (lub calej, jesli mala)
- 250 g grzybow (swiezych lub mrozonych) pokrojonych w kawalki
- 2 duze twarde jablka ze skorka pokrojone na kawalki
- 1/4 szklanki suszonych pomidorow w oleju, osaczonych i pokrojonych w cienkie paski
- 1 niepelna lyzeczka soli
- 1 lyzeczka suszonego rozmarynu
- 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
1. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni. W duzej formie do pieczenia wymieszac oliwe z czosnkiem. Podgrzewac 3 minuty w piekarniku. Dodac pozostale warzywa oraz przyprawy i dokladnie wymieszac.
2. Piec 35 minut az warzywa beda miekkie. Mieszac co 10 minut. Posypac parmezanem i piec jeszcze 5 minut.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Azjatycki makaron warzywny
4 porcje - 1 porcja 193 kcal
Składniki:
- 175 g chinskiego spagetti
- 1 lyzeczka oleju sezamowego
- 2 lyzki masla orzechowego z kawalkami orzechow
- 2 lyzki jasnego sosu sojowego (light)
- 1 lyzka bialego octu winnego
- 1 lyzeczka plynnego miodu
- 125 g startej na grubych oczkach rzodkiewki
- 125 g startej na grubych oczkach marchwi
- 125 g startego na grubych oczkach ogorka
- 1 peczek drobno posiekanej dymki
- 1 lyzka posiekanych prazonych orzeszkow ziemnych
Przygotowanie:
1. Wlac do sloika olej sezamowy, sos sojowy, ocet i miod, dodac maslo. Sloik zamknac szczelnie i energicznie potrzasajac wymieszac skladniki.
2. Ugotowac makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nastepnie odlac i przelac zimna woda. Dokladnie osaczyc, przelozyc do miski i wymieszac z polowa przygotowanego sosu.
3. Rzodkiewke, marchewke, ogorka i dymke polaczyc z makaronem, posypac orzeszkami ziemnymi i podawac polane pozostala porcja sosu.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Filety z fladry z winogronami
4 porcje - 1 porcja 250 kcal
Składniki:
- 0,5 kg filetu z fladry
- 4 dymki (pokrojone na skos cebulki razem ze szczypiorem)
- 125 ml bialego, wytrawnego wina
- sol i pieprz do smaku
- 1 lyzka maki pszennej lub pol kukurydzianej
- 2 lyzki chudego mleka
- 2 lyzki swiezo siekanego koperku
- 50 g serka typu Bieluch
- 125 g winogron przekrojonych na pol i pozbawionych pestek
- 1 lyzeczka soku z cytryny
- koperek do przybrania
Przygotowanie:
1. Rybe pokroic na kawalki o szerokosci 4 cm, razem z cebulka wrzucic na patelnie i zalac winem. Doprawic do smaku pieprzem i sola, doprowadzic do wrzenia, gotowac na malym ogniu ok 4 minuty, po czym odstawic w cieple miejsce.
2. Make rozprowadzic mlekiem, razem z koperkiem i serkiem wlac na patelnie caly czas mieszajac. Gotowac 2 minuty az sos zgestnieje.
3. Dodac winogrona i sok z cytryny. Podgrzewac jeszcze 1-2 minuty, tak, zeby winogrona pozostaly twarde.
Rybe polac sosem i podawac z ryzem.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Gulasz indyczy (zrodlo: moj maz )
2 lyzki masla (ale mysle ze moze byc tez oliwa)
40 dag indyczej piersi
po 1 papryce zoltej, czerwonej i zielonej
1/2 kg pieczarek
100 ml piwa
przyprawy: pieprz, pieprz ziolowy, sol, kminek mielony
Maslo rozpuscic w rondelku, przysmazyc indora pokrojonego w kostke, dodac papryke pokrojona w kostke, pieczarki posiekane, podlac piwem, doprawic.
Proste, szybkie, smaczne, tajemnica niezwyklego smaku tkwi chyba w kminku i piwie.
Calosc ma ok. 900 kcal, z podanych propocji wychodzi spokojnie 5 porcji.
Mozna jesc z kasza gryczana (jak ja) lub bagietka (reszta rodziny)
-
Kolejne przepisy z Super Linii
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki