Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 10 18 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #71
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka caprese

    Składniki:

    - 100-150 g sera mozarella
    - 2 dojrzałe pomidory
    - kilka listków bazylii
    - oliwa z oliwek
    - ocet winny
    - sól
    - świeżo zmielony pieprz

    Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii.





    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #72
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka tajska


    Składniki:

    150g mięsa z piersi kurczaka,
    1 łyżeczka oleju sezamowego,
    1łyżeczka oleju słonecznikowego,
    1 dymka,
    1 strąk chili,
    kilka liści zielonej sałaty,
    1łyżka jasnego sosu sojowego,
    sól, pieprz, sok cytrynowy.

    Przygotowanie:

    Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #73
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka z pomarańczy i awokado

    Składniki:

    2 awokado
    2 pomarańcze
    2 małe pomidory
    1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
    25 g płatków migdałowych
    4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
    łyzka octu winnego
    sok z cytryny
    łyżka natki pietruszki
    10 czarnych oliwek
    sól, pieprz

    Przygotwanie:


    Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się "przegryzły".


    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #74
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka Horiatiki

    Składniki:

    1 główka kruchej sałaty
    1 mały ogórek
    2 pomidory
    pół strąka papryki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego
    1 łyżka świeżych posiekanych ziół

    Sposób przyrządzania:

    Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a nastepnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła.





    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  5. #75
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka z rukolą i mozzarellą

    Składniki:

    250 g rukoli
    15 pomidorków koktajlowych
    1 kula sera mozarella
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól, świeżo zmielony pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  6. #76
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Dzięki uprzejmości Devoree - naszej mistrzyni w chudnięciu, ale przede wszystkim w zdrowym odżywianiu - wkleję tu przepisy, które wklejała na swoim wątku. Ona jest najlepszym przykładem, że można się odchudzać i jeść fajne i smaczne rzeczy. Odchudzanie nie musi być karą
    Kochana Devoree - jeszcze raz bardzo dziękuję


    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  7. #77
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    TAGLIATELLE Z WARZYWAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

    4 porcje., 1 porcja ok. 500 kcal

    Składnieki:

    - paczka szpinakowych tagliatelle (makaron - wstazki) (200 g)
    - 250 g drobnych rozyczek brokulow (jesli mrozonych to moze byc 300)
    - 250 g drobnych rozyczek kalafora (jesli mrozonego to moze byc 300)
    - 2 opakowania niebieskiego plesniowego serka (170-200 g)
    - szczypta galki muszkatolowej, szczypta soli (polecam taka ze sklepu ze zdrowa zywnoscia, z jodem i obnizonym sodem), szczypta pieprzu

    Przygotowanie:

    1. Makaron wrzuc do wrzatku i gotuj 3 minuty.
    2. Dodaj do niego warzywa i gotuj kolejne 3-4 minuty (nie dluzej, bo brokul bedzie nesmaczny)
    3. Na patelni rozpusc ser pokrojony wczesniej w kostke
    4. Odcedz makaron z warzywami i wrzuc do sera. Wymieszaj delikatnie ale starannie, dopraw galka, sola i pieprzem.


    przepis Devoree

    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #78
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    CIASTECZKA OWSIANE Z MARCHEWKA

    48 ciasteczek - 1 ciasteczko - 64 kcal
    Składniki :

    1 szklanka maki pszennej
    2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
    1/2 lyzeczki soli
    1/2 lyzeczki cynamonu
    1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
    1 szklanka platkow owsianych
    1 duze jajko
    1/2 szklanki oleju
    1 lyzeczka esencji waniliowej
    1 szklanka ciemnego cukru trzcinowego
    250 g tartej marchewki
    3/4 szklanki ciemnych rodzynek

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzac piekarnik do 190 stopni i spryskac blache olejem
    2. Wymieszac make, proszek, sol, cynamon i gozdziki, dodac platki i ponownie wymieszac
    3. W duzej misce utrzec mikserem jajko, olej i esencje, nastepnie dodac cukier i, stopniowo, make z dodatkami. Wrzucic marchew i rodzynki - delikatnie zamieszac lyzka.
    4. Nabrac kopista lyzeczke ciasta i poczekac az splynie na blache. Odstepy pomiedzy ciasteczkami powinny wynoscic ok. 5 cm.
    5. Piec 10-12 minut az ciasteczka przyrumienia sie lekko posrodku a mocniej po bokach. Ostudzic najlepiej na drucianej kratce. Przechowywac w zamykanym pojemniku do 7 dni.


    przepis Devoree




    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  9. #79
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Slodkie ciasto cukiniowo-marchewkowe z lukrem pomaranczowym

    12 porcji (b. dużych) - 1 porcja -325 kcal

    Składniki:

    1 1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki maki razowej
    1 czubata łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki galki muszkatolowej
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    3 duże jajka
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    250 g marchewki utartej na drobnej tarce osuszonej na bibule
    250 g cukini utratej na grubej tarce osuszonej na bibule
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Lukier:

    1/2 szklanki cukru pudru
    1-2 lyzki swiezego soku z pomaranczy
    1 lyzeczka tartej skorki z pomaranczy

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Spryskac forme do ciasta o wymiarach 23x12 cm olejem i oproszyc maka.
    2. W sredniej misce wynieszac obie maki, sode, proszek, cynamon, sol i galke.
    3. W duzej misce utrzec mikserem cukier z olejem, jajkami i esencja. Dodac warzywa a nastepnie, mieszajac, maki z dodatkami. Wrzucic orzechy. Jeszcze raz starannie wymieszac. Napelnic forme ciastem.
    4. Piec 55-60 minut az wykalaczka wetknieta w srodek bedzie sucha. Odstawic forme na 10 minut. Nastepnie wyjac ciasto na kratke.
    5. W malej miseczce utrzec cukier z sokiem i skorka. Wylac polowe lukru na ostygniete ciasto. Poczekac az lukier zastygnie i wylac reszte.

    przepis Devoree





    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #80
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie


    TEKSASKO - MEKSYKANSKA POTRAWKA Z INDYKA


    6 porcji - 1 porcja 264 kcal

    Składniki:

    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 sredniej wielkości cebula grubo posiekana
    - 1 łyżka chili
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 3 łyżki maki
    - 410 g pokrojonych pomidorów z puszki, osączonych
    - kilka łagodnych papryczek chili ze słoika lub jedna ostra
    - 1 szklanka odtłuszczonego wywaru z kurczaka (może byc z kostki)
    - 250 g piersi z indyka pokrojonego w kostke
    - 2 srednie cukinie pokrojone w grubą kostkę
    - 150 g kukurydzy z puszki
    - 1 i 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryzu (1 torebka)
    - 100 g tartego chudego sera żółtego (np. HIT z Ryk)

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
    2. Podsmażać cebulkę na oleju az zmieknie, tj. ok. 5 minut. Dodac chili, cynamon, sol i mąkę. Smażyć 2 minuty mieszajac. Dodac pomidory i wywar. Dusic 2 minuty, ciagle mieszajac az calosc zgestnieje. Zdjac z ognia, dodać mieso, cukinie, kukurydze, ryz i wymieszac. Przelozyc na blache 25x25x5 cm.
    3. Piec 40 minut. Posypac tartym serem. Piec jeszcze 5 minut, zeby ser sie roztopil. Przed podaniem lekko wystudzić.

    Przepis Devoree



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska







    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 10 18 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •