-
Sałatka caprese
Składniki:
- 100-150 g sera mozarella
- 2 dojrzałe pomidory
- kilka listków bazylii
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Sałatka tajska
Składniki:
150g mięsa z piersi kurczaka,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1łyżeczka oleju słonecznikowego,
1 dymka,
1 strąk chili,
kilka liści zielonej sałaty,
1łyżka jasnego sosu sojowego,
sól, pieprz, sok cytrynowy.
Przygotowanie:
Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Sałatka z pomarańczy i awokado
Składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz
Przygotwanie:
Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się "przegryzły".
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Sałatka Horiatiki
Składniki:
1 główka kruchej sałaty
1 mały ogórek
2 pomidory
pół strąka papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego
1 łyżka świeżych posiekanych ziół
Sposób przyrządzania:
Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a nastepnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Składniki:
250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mozarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania:
Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Dzięki uprzejmości Devoree - naszej mistrzyni w chudnięciu, ale przede wszystkim w zdrowym odżywianiu - wkleję tu przepisy, które wklejała na swoim wątku. Ona jest najlepszym przykładem, że można się odchudzać i jeść fajne i smaczne rzeczy. Odchudzanie nie musi być karą
Kochana Devoree - jeszcze raz bardzo dziękuję
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
TAGLIATELLE Z WARZYWAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
4 porcje., 1 porcja ok. 500 kcal
Składnieki:
- paczka szpinakowych tagliatelle (makaron - wstazki) (200 g)
- 250 g drobnych rozyczek brokulow (jesli mrozonych to moze byc 300)
- 250 g drobnych rozyczek kalafora (jesli mrozonego to moze byc 300)
- 2 opakowania niebieskiego plesniowego serka (170-200 g)
- szczypta galki muszkatolowej, szczypta soli (polecam taka ze sklepu ze zdrowa zywnoscia, z jodem i obnizonym sodem), szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Makaron wrzuc do wrzatku i gotuj 3 minuty.
2. Dodaj do niego warzywa i gotuj kolejne 3-4 minuty (nie dluzej, bo brokul bedzie nesmaczny)
3. Na patelni rozpusc ser pokrojony wczesniej w kostke
4. Odcedz makaron z warzywami i wrzuc do sera. Wymieszaj delikatnie ale starannie, dopraw galka, sola i pieprzem.
przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
CIASTECZKA OWSIANE Z MARCHEWKA
48 ciasteczek - 1 ciasteczko - 64 kcal
Składniki :
1 szklanka maki pszennej
2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 szklanka platkow owsianych
1 duze jajko
1/2 szklanki oleju
1 lyzeczka esencji waniliowej
1 szklanka ciemnego cukru trzcinowego
250 g tartej marchewki
3/4 szklanki ciemnych rodzynek
Przygotowanie:
1. Rozgrzac piekarnik do 190 stopni i spryskac blache olejem
2. Wymieszac make, proszek, sol, cynamon i gozdziki, dodac platki i ponownie wymieszac
3. W duzej misce utrzec mikserem jajko, olej i esencje, nastepnie dodac cukier i, stopniowo, make z dodatkami. Wrzucic marchew i rodzynki - delikatnie zamieszac lyzka.
4. Nabrac kopista lyzeczke ciasta i poczekac az splynie na blache. Odstepy pomiedzy ciasteczkami powinny wynoscic ok. 5 cm.
5. Piec 10-12 minut az ciasteczka przyrumienia sie lekko posrodku a mocniej po bokach. Ostudzic najlepiej na drucianej kratce. Przechowywac w zamykanym pojemniku do 7 dni.
przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Slodkie ciasto cukiniowo-marchewkowe z lukrem pomaranczowym
12 porcji (b. dużych) - 1 porcja -325 kcal
Składniki:
1 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki razowej
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki galki muszkatolowej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g marchewki utartej na drobnej tarce osuszonej na bibule
250 g cukini utratej na grubej tarce osuszonej na bibule
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 lyzki swiezego soku z pomaranczy
1 lyzeczka tartej skorki z pomaranczy
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Spryskac forme do ciasta o wymiarach 23x12 cm olejem i oproszyc maka.
2. W sredniej misce wynieszac obie maki, sode, proszek, cynamon, sol i galke.
3. W duzej misce utrzec mikserem cukier z olejem, jajkami i esencja. Dodac warzywa a nastepnie, mieszajac, maki z dodatkami. Wrzucic orzechy. Jeszcze raz starannie wymieszac. Napelnic forme ciastem.
4. Piec 55-60 minut az wykalaczka wetknieta w srodek bedzie sucha. Odstawic forme na 10 minut. Nastepnie wyjac ciasto na kratke.
5. W malej miseczce utrzec cukier z sokiem i skorka. Wylac polowe lukru na ostygniete ciasto. Poczekac az lukier zastygnie i wylac reszte.
przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
TEKSASKO - MEKSYKANSKA POTRAWKA Z INDYKA
6 porcji - 1 porcja 264 kcal
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 sredniej wielkości cebula grubo posiekana
- 1 łyżka chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki maki
- 410 g pokrojonych pomidorów z puszki, osączonych
- kilka łagodnych papryczek chili ze słoika lub jedna ostra
- 1 szklanka odtłuszczonego wywaru z kurczaka (może byc z kostki)
- 250 g piersi z indyka pokrojonego w kostke
- 2 srednie cukinie pokrojone w grubą kostkę
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryzu (1 torebka)
- 100 g tartego chudego sera żółtego (np. HIT z Ryk)
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
2. Podsmażać cebulkę na oleju az zmieknie, tj. ok. 5 minut. Dodac chili, cynamon, sol i mąkę. Smażyć 2 minuty mieszajac. Dodac pomidory i wywar. Dusic 2 minuty, ciagle mieszajac az calosc zgestnieje. Zdjac z ognia, dodać mieso, cukinie, kukurydze, ryz i wymieszac. Przelozyc na blache 25x25x5 cm.
3. Piec 40 minut. Posypac tartym serem. Piec jeszcze 5 minut, zeby ser sie roztopil. Przed podaniem lekko wystudzić.
Przepis Devoree
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki