szybki chlebek razowy:
- 200g musli z płatkami owsianymi bez cukru
- 325 g mąki razowej z pełnego przemiału
- 7 g suszonych drożdży ( 1 saszetka)
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- 250ml mleka (półtłustego),
- 250ml wody
1.zmieszaj w misce musli,mąkę,drożdże,sól,zalej wodą i mlekiem.
2. przełóż ciasto do natłuszczonej foremk (można oprószyć otrębami).
3.wstaw chleb do zimnego piekarnika, nastaw 110 st, piecz 45 min.
4.po tym czasie zwiększ tem do 180st,piecz godzinkę
taddaaam
po latach błędów własnych dodam:
* żeby nie wyszedł Ci zakalec po upieczeniu daj mu trochę spokoju,owiń ściereczką i niech chłopak poleży...będzie ciężko
** efekt chrupiącej skrórki uzyskasz dzięki kostkom lodu w piekarniku poniżej chlebka w jakiejść foremce, lub spryskując co jakiś czas chlebek wodą
Zakładki