-
Ewuś cieszę sie,ze już jesteś w domku - dbaj o siebie i nie rzucaj sie od razu na robotę
-
Hi Emkaerko, mnóstwo zdrowej energii podsyłam. Buziolce! :P
-
I jak tam nowa, przymusowa dieta? Jak dajesz sobie radę? Dużo siły i energii przesyłam
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
-
Już dziś życze udanego weekendu
-
Witam!
Przedwczoraj byłam na konsultacji i po wypis. Potem przyszła mama pomóc mi ugotować zupkę jarzynowa, bo to mogę jeść i jest szybko do podgrzania
Wczoraj niestety bolesna zmiana opatrunku - jeszcze teraz czuję to, coś się zbiera pod szwem i musieli to naciąć żeby wypłynęło na zewnątrz i się lepiej goiło. ALe niestety odczuwałam to wczoraj przez cały dzień, dziś już mniej boli.
no nic zaciskam zęby
Dietka idzie na razie całkiem całkiem. Co prawda strasznie mnie męczy brak owoców, ale lekarz przedwczoraj stwierdził, że za jakiś tydzień mogę pomału próbować wprowadzać surowe owoce i warzywa (niestety i w tych co bedę mogła jeść są ograniczenia) - obserwując rzecz jasna jak zareaguje moj organizm.
Dietka jaką mam stosować to przede wszystkim lekkostrawne i gotowane. Ale niestety brakuje mi pewnych zamienników. Czasem wolałabym zjeść jakiś owoc czy warzywko, ale szybciej jest zrobić kanapkę. Dodatkowo mam zakaz wyłączania z diety wszystkich tłuszczy!!! Bo wątroba musi się przyzwyczaić ile ma produkować żółci - i tak np. jak mam jeść kanapkę to z masłem - naturalnym nie żadnym zamiennikiem.
W innych posiłkach tłuszczu niewiele, nic smażonego rzecz jasna. Zamiast cukru lepiej stosować miód. itp.
Walczę z menu bo mi niestety zaczyna bokiem wychodzić - mam wrażenie że ciągle jem to samo, tzn. zmieniam, ale mało mam pomysłów na jakieś radykalne zmiany bo zbyt wiele rzeczy musiałam wykluczyć. Mam nadzieję że mi czasem coś poradzicie.
Waga też zaczyna wariować, skacze - mam nadzieję że to tylko wynik pełnych jelit i nie zaczynam tyć
Pozdrawiam i życzę szczęśliwcom udanego dłuższego weekendu
-
Hi Ewuś, organizm musi się przystosować do nowego menu, i to nie tylko chodzi o ciało, ale też o duszę. A to że nawet byś miała teraz lekko przytyć, to przecież nic strasznego, musisz dawać organizmowi produkty, których potrzebuje, a z czasem będzie Ci łatwiej wszystko kontrolować i będziesz silniejsza. Mocno uściski podsyłam.
-
Emkrko współczuję braku owocków bo teraz w końcu zaczyna się na nie sezon.
Może jednak uda ci się troszke wrowadzić za jakiś czas i też się nimi nacieszysz
-
Emkr życze szybkiego powrotu do zdrówka
Tak jak Bella myślę,ze organizm musi sie przyzwyczaić do nowego jedzonka,wiec sie nie mart,tylko dbaj o siebie Będzie dobrze,tylko daj sobie na to wiecej czasu
Zajrzyj do "Dietkowej książki kucharskiej"-wątku założonego przez Rewolucję-może znajdziesz tam jakieś przepisy dla siebie
-
Witam!
Dziś mnie troche mniej boli, ale martwię się że trochę się paskudzi rana zamiast ładnie goić. No nic, trzymajcie kciuki, bo upał się robi straszny, a pot niestety nie będzie sprzyjać lepszemu gojeniu. I o basenie też mogę sobie na razie tylko pomarzyć.
Przejrzałam dziś raz jeszcze moją "litanię dozwolonych i zabronionych produktów od lekarza". Szukam jakiegoś przepisu bo mam wrażenie, że ciągle jem to samo
Wkleję to za chwilkę licząc na to, że może mi podpowiecie jakąś smakowitą potrawę albo poradzicie jak zmodyfikować jakiś przepis żeby się dla mnie nadawał.
Życzę Wam troszkę przyjemnego chłodu w ten upalny dzień
Buziaki
-
Moja litania produktów zalecanych i zabronionych
Pieczywo
Zalecane jest pieczywo dobrze wypieczone, ale niezbyt świeże (raczej czerstwe), jak np.: chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, chleb mieszany, chleb razowy, chleb Graham, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasto z owocami, piernik, keks;
Zabronione jest pieczywo świeże i niedopieczone oraz torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, faworki, naleśniki itp.).
Mąka, kasze i przetwory zbożowe
Zalecana jest mąka, mąka ziemniaczana, płatki kukurydziane, pszenne i owsiane, ryż, płatki ryżowe, grysik (czyli kasza manna), kasza jęczmienna, budyń, makarony niskojajeczne.
Zabronione: czterojajeczne makarony oraz kasze: gryczana, jaglana, pęczak.
Potrawy z jaj
Zalecane jest jajko na miekko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup i sosów. Dozwolone jest stosowanie jaj w ograniczonych ilościach do 2-3 sztuk na tydzień.
Zabronione jest spożywanie wszelkich potraw zawierających dużą ilość jaj lub żółtek oraz jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie.
Mleko i przetwory mleczne
Zalecane jest: mleko odtłuszczone, świeże i zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, maślanka (do 1/2 litra dziennie), kefir i odtłuszczony jogurt, chudy ser i twaróg do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu.
Zabronione jest spożywanie: tłustych białych serów i twarogów, serów żółtych i topionych (zwłaszcza mocno przyprawionych i o dużej zawartości tłuszczu), oscypków, a także mleka i jogurtu z zawartością tłuszczu powyżej 3,2%.
Mięso - gotowane, duszone lub pieczone bez dodatku tłuszczu oraz potrawki, budynie i galaretki.
Zalecane jest mięso chude, świeże lub mrożone: cielęcina, młoda wołowina, polędwica, jagnię, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina, ozorki, serce, wątroba, nerki, kura, kurczak, gołąb i indyk, bażant oraz okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś, filety z mintaja lub morszczuka oraz kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk.
Zabronione są mięsa solone, wędzone i tłuste: wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, mózgi, flaki, tłusty drób (gęś, kaczka), karp, śledź, węgorz, łosoś, sardynki woleju, halibut, makrela, tuńczyk w oleju oraz wszelkie inne mięsa marynowane i w konserwach, mocno peklowane, panierowane i mocno przypieczone, mielone i siekane mięso wieprzowe.
Wędliny
Zalecana jest chuda szynka wołowa, chuda polędwica, zimna pieczeń, cielęcina i drób w galarecie, wędliny drobiowe. Dozwolona jest także: chuda szynka wieprzowa, ale tylko w niewielkich ilościach.
Zabronione jest natomiast spożywanie wszelkich pozostałych wyrobów wędliniarskich, zwłaszcza tłustych, mocno wędzonych gatunków kiełbas wraz z mieloną szynką, pasztetami i boczkiem.
Tłuszcze
Zalecane jest, w ograniczonych ilościach, świeże surowe masło, słodka, niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka oraz oliwa z oliwek. Dozwolone jest także, przy dobrej tolerancji organizmu, używanie miekkiej margaryny (w kubeczkach) oraz olejów roślinnych: sojowego, słonecznikowego, kukurydzianego.
Zabronione, i to w jakiejkolwiek postaci, jest masło topione i solone, wysokoprocentowa śmietana, smalec, słonina, łój, olej palmowy, margaryny twarde (w kostkach) oraz wszystkie pozostałe tłuszcze.
Słodycze, desery i cukier
Zalecane jest cukier, fruktoza, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach, miód pszczeli prawdziwy, soki, syropy i galaretki owocowe, kompoty, kisiele, budynie, musy, herbatniki, biszkopty, ciasto drożdżowe i biszkoptowe. Dozwolone są także marmolady, powidła, dżemy, konfitury (w małych ilościach i raczej w późniejszym okresie).
Zabronione są natomiast wszelkie owoce kandyzowane, czekolada, czekoladki nadziewane, pralinki, chałwa, cukierki i ciastka z kakaem lub w czekoladzie, kremy, lody, torty i inne tłuste ciasta, bita śmietana, desery z używkami (kawa, kakao, alkohol), ciasto francuskie, pierniki, makowce, pączki i inne świeże ciasta.
Warzywa
Zalecane są ziemniaki (gotowane, tłuczone lub puree), kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, gotowana lub duszona marchew oraz sok z marchwi, gotowane buraki, szparagi, szpinak, kalafior, brokuły, cukinia, zielony groszek, a po pewnym czasie wprowadzać stopniowo surowe: kwaszoną kapustę, zieloną sałatę, pomidory i ogórki bez skórki, rzodkiew, seler, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, koperkiem i pietruszką zieloną.
Zabronione jest natomiast spożywanie: kapusty białej, czerwonej i włoskiej przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, cebuli surowej i zrumienionej na tłuszczu, czosnku, brukselki, kwaszonych ogórków, grzybów, grochu, fasoli, soczewicy, soji oraz placków ziemniaczanych, zapiekanek, frytek i innych potraw ze smażonych lub odgrzewanych na tłuszczu ziemniaków lub innych warzyw.
Owoce
Zalecane są owoce świeże i dojrzałe: ananasy, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, kiwi, truskawki, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie, jabłka bez skórki; najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe.
Zabronione jest spożywanie owoców niedojrzałych lub ze śladami nadpsucia oraz śliwek – świeżych i suszonych, agrestu, porzeczek, jabłek i gruszek ze skórką.
Przyprawy
Dozwolone są przyprawy łagodne: kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, wanilia, sok z cytryny, przecier pomidorowy, łagodny ketchup, kolendra, zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa, małe ilości ziela angielskiego, curry, czosnek, słodka papryka w małych ilościach, cebula w małych ilościach, wszystkie zioła.
Zabronione jest stosowanie ostrych przypraw, tj. pieprzu, papryki, octu, ostre musztardy, ostrych przypraw do zup.
Napoje
Zaleca się niezbyt mocną herbatę czarną, ziołową i owocową oraz kawę zbożową, a także napary z rumianku, dziurawca, mięty, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne (na chudym mleku), woda mineralna niegazowana. Dozwolone są też napary uspokajające np. napar z ziela melisy.
Zabronione jest używanie prawdziwej kawy, kakao, mocnej herbaty, napojów gazowanych oraz wszelkich napojów alkoholowych.
Zupy i sosy
Zalecane: zupy mleczne, zupy owocowe (np. jabłkowa, malinowa), zupy warzywne na chudych wywarach, chudy rosół; zupy lekko doprawione; sosy o małej zawartości tłuszczu.
Zabronione: wszelkie zupy zaprawiane zasmażką lub robione na tłustych wywarach mięsnych lub z niedozwolonych warzyw (np. kapuśniak, grochowa), tłusty rosół, tłuste i ostre sosy oraz wszystkie zaprawiane zasmażką lub śmietaną (Np. chrzanowy, grzybowy, tatarski, majonez).
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki