W czym może pomóc dieta bogata w błonnik?
Dieta bogata w błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy - wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Ułatwia regularne wypróżnienie się.
Zasady diety:
- Trwa: 8 dni.
- Można ją powtarzać: raz w miesiącu.
- Odchudza: 1,5 kg w 8 dni.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i matek karmiących.
- Szczególnie bogata w: błonnik, białko, witaminę C, witamy z grupy B, witaminę PP, witaminę E i beta-karoten.
- Dzienna dawka kalorii: około 1500.
Dieta bogata w błonnik – 1500 kalorii – jadłospis
- ŚNIADANIE: 405 kcal – Pomidory z mozzarellą, pół kromki chleba żytniego, pół szklanki soku grejpfrutowego.
- II ŚNIADANIE: 200 kcal – Kromka pieczywa razowego z łyżeczką margaryny posypana łyżeczką zarodków pszennych, pomidor.
- OBIAD: 345 kcal – Sałatka kalafiorowa, szklanka soku pomarańczowego.
- PODWIECZOREK 215 kcal – Sałatka szpinakowa, szklanka soku marchewkowo-jabłkowego.
- KOLACJA: 260 kcal – 3 łyżki musli z jogurtem naturalnym (120 g), kiwi, 2 mandarynki, herbata zielona bez cukru.
- ŚNIADANIE: 370 kcal – 3 łyżki musli z maślanką 0,5%, kromka pieczywa pełnoziarnistego, plasterek polędwicy drobiowej, 3 rzodkiewki, herbata zielona bez cukru.
- II ŚNIADANIE: 250 kcal – 4 mandarynki, pół banana, 3 wafle ryżowe, szklanka wody mineralnej.
- OBIAD: 300 kcal – Sałatka z pieczarek i winogron, sok marchwiowo-selerowy.
- PODWIECZOREK: 200 kcal – Kefir, pomarańcza.
- KOLACJA: 295 kcal –3 łyżki musli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko.
- ŚNIADANIE: 315 kcal – 3 plastry sera białego, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 pomidory, 2 rzodkiewki, szklanka herbaty bez cukru.
- II ŚNIADANIE: 255 kcal – 2 jabłka tarte z rodzynkami (1 łyżka) i 3 łyżkami musli, herbata zielona bez cukru.
- OBIAD: 430 kcal – 150 g pieczonego w folii mintaja, surówka z tartej marchewki z łyżką jogurtu, gotowane brokuły (150 g), ryż brązowy (100 g ugotowanego), szklanka wody mineralnej.
- PODWIECZOREK: 240 kcal – Sałatka owocowa (gruszka, 1/5 banana, jabłko, 2 kiwi, 2 plastry ananasa), szklanka wody mineralnej.
- KOLACJA: 260 kcal – 3 łyżki musli z owocami suszonymi z szklanką mleka sojowego.
- ŚNIADANIE: 310 kcal – 3 łyżki musli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, jajko na miękko, pół kromki chleba wieloziarnistego.
- II ŚNIADANIE: 200 kcal – Jogurt owocowy z ziarnami zbóż (150 g), szklanka soku pomidorowego.
- OBIAD: 300 kcal – Chudy twarożek (50 g) ze startymi rzodkiewkami (6 sztuk), 2 kromki pieczywa graham, szklanka soku pomidorowego.
- PODWIECZOREK: 270 kcal – 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami szynki z indyka, szklanka soku wielowarzywnego.
- KOLACJA: 210 kcal – Przypieczona pełnoziarnista bułka, posmarowana łyżeczką oliwy lub miękkiej margaryny, kiełki rzodkiewki (50 g), pomidor, herbata czerwona bez cukru.
- ŚNIADANIE: 330 kcal – 3 łyżki musli z owocami suszonymi ze szklanką maślanki , szklanka soku grejpfrutowego.
- II ŚNIADANIE: 270 kcal – Jabłko, 2 wafle ryżowe, 150 g chudego twarożku, szklanka wody mineralnej.
- OBIAD: 335 kcal – Sałatka z pomarańczy i brokułów, kromka chleba razowego, szklanka soku porzeczkowego.
- PODWIECZOREK: 195 kcal – 5 kotlecików sojowych gotowanych, 150 g fasolki szparagowej gotowanej, szklanka herbaty z dzikiej róży bez cukru.
- KOLACJA: 240 kcal – 3 łyżki musli ze szklanką mleka 0,5%, starta marchewka, szklanka wody mineralnej.
- ŚNIADANIE: 205 kcal – 3 łyżki musli owocowego z jogurtem morelowym (130 g).
- II ŚNIADANIE: 150 kcal – Grejpfrut czerwony, serek waniliowy, szklanka wody mineralnej.
- OBIAD: 450 kcal – Pierś indyka z grilla, 2 ziemniaki gotowane na parze, surówka kapusty kwaszonej i marchewki (100 g).
- PODWIECZOREK: 210 kcal – 2 łyżki musli z sezamem wymieszane z 2 pokrojonymi brzoskwiniami.
- KOLACJA: 210 kcal – Kromka razowego chleba z szynką z indyka, pomidor, papryka.
[mks_toggle title="Dzień 7" state="close"]
- ŚNIADANIE: 370 kcal – 3 łyżki musli sezamowego ze szklanką truskawkowego jogurtu pitnego, 5 suszonych moreli.
- II ŚNIADANIE: 240 kcal – Kromka pieczywa wieloziarnistego, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, pół szklanki soku pomarańczowego.
- OBIAD: 420 kcal – 150 g gotowanego ryżu brązowego, warzywa z grilla (brokuły, marchew, cukinia, papryka), szklanka soku porzeczkowego.
- PODWIECZOREK: 200 kcal – Talerz surowych warzyw pokrojonych na małe kawałki (papryka, pomidor, 3 rzodkiewki, marchew, ogórek), szklanka jogurtu naturalnego.
- KOLACJA: 250 kcal – 3 łyżki musli czekoladowego ze szklanką mleka sojowego, 3 plastry ananasa.
- ŚNIADANIE: 395 kcal – Sałatka ze świeżego szpinaku, bułka pełnoziarnista opiekana na łyżce oliwy, szklanka herbaty bez cukru.
- II ŚNIADANIE: 140 kcal – 200 g ciemnych winogron, szklanka wody mineralnej z cytryną.
- OBIAD: 380 kcal – 2 ziemniaki gotowane w mundurkach, zapiekany ser tofu, szklanka soku wielowarzywnego.
- PODWIECZOREK: 100 kcal – Jabłko, kiwi, szklanka herbaty malinowej bez cukru.
- KOLACJA: 305 kcal – Tarta marchew z tartym jabłkiem i 3 łyżkami musli owocowego, szklanka soku pomarańczowego.
Dieta bogata w błonnik – 1600 kalorii – przepisy
- 100 g szpinaku;
- młoda cukinia lub zielony ogórek;
- kilka pomidorów koktajlowych;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- łyżka oliwy z oliwek;
- sól;
- sok z cytryny;
- ząbek czosnku.
Szpinak umyć, odciąć korzonki, wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku, odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki, pomidory - na pół lub ćwiartki, ogórek lub cukinię - w półplasterki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Polać sałatkę sosem.
- 1/2 główki kalafiora;
- sok z połowy cytryny;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- łyżeczka curry;
- ulubione przyprawy.
Kalafior podzielić na różyczki i chwilę gotować w osolonej wodzie tak, by był twardawy. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w dużej misce. Dodać kalafior i ponownie wymieszać tak, aby wszystkie różyczki były pokryte sosem.
- mały serek mozzarella;
- pomidor;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- kilka listków świeżej bazylii.
Pomidora umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w poprzek, w plasterki (w ten sposób pestki nie wypłyną ze środka). Ser osączyć i cienko pokroić. Bazylię drobno posiekać. Na talerzu ułożyć na przemian plasterki pomidora i sera. Skropić całość oliwą i posypać posiekanymi liśćmi bazylii.
- 100 g twardego sera tofu;
- jajko;
- łyżka oleju.
Ser tofu zapiec na oleju w panierce z roztrzepanego jajka.
- 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry.
Marynata:
- łyżka oliwy;
- łyżka soku z cytryny;
- majeranek;
- łyżka posiekanej świeżej bazylii;
- sól;
- pieprz.
Mięso oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać starannie oliwę, sok z cytryny i bazylię. Zanurzyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piec na grillu po 6 minut z każdej strony.
- 3 pieczarki;
- 100 g winogron;
- mała główka zielonej sałaty;
- cebula;
- łyżka oliwy;
- łyżeczka octu winnego;
- pieprz biały;
- świeża bazylia.
Winogrona przekroić, usunąć pestki. Sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojone drobno pieczarki, posiekaną cebulę i ocet. Doprawić pieprzem i dodać oliwę, całość wymieszać. Posypać bazylią.
- 100 g świeżego szpinaku;
- łyżka oliwy z oliwek;
- ząbek czosnku;
- łyżka ziarna sezamowego.
Wymieszać składniki.
- 2 plastry cukinii;
- marchew;
- 1/2 brokuła;
- papryka;
- sok z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek;
- zioła prowansalskie.
Warzywa pokroić, ułożyć na tackę aluminiową posmarowaną oliwą, posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny, grillować.
- 100 g brokułów;
- 2 łyżki soku pomarańczowego;
- pomarańcza;
- łyżeczka octu z białego wina;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- łyżeczka sosu sojowego;
- łyżeczka oliwy;
- 1/2 łyżeczki musztardy.
Brokuły podzielić na małe różyczki, krótko ugotować na parze, by były miękkie i jędrne. W dużej misce wymieszać sok, ocet, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dodać obraną i podzieloną na cząstki pomarańczę oraz drobno pokrojoną cebulę, delikatnie wymieszać.
Komentarze
Mam problemy z zaparciami, czy dodatkowo do takich diet bogatych w błonnik, mogę stosować preparaty, które go zawierają, np colon c? Czy efekty będą wtedy lepsze?
Ja stosuję colon i jestem zadowolona, nie zapominam przy tym oczywiście o zbilansowanej diecie i piciu dużej ilości wody.
dieta bogata w błonnik - to coś dla mnie. dla mnie to jest coś co poprawia moje funkcjonowanie. dzięki błonnikowi mój organizm wreszcie działa jak należy. do tego wspomagam go jeszcze kapsułkami Debutir i dzięki nim jelita pracują jak w zegarku.
cześć mam 13 lat i bardzo duze problemy z zaparciami próbowałam xenny i nic nie daje chciałabym spróbować tej diety ale nie wiem czy mogę