Smaczna i tania dieta odchudzająca
Niskokaloryczna dieta odchudzająca nie musi być droga. Wykorzystaj popularne produkty i schudnij, nie odchudzając przy okazji swojego portfela. Tania dieta nie oznacza, że twoje posiłki będą niesmaczne czy niskiej jakości. Przy wykorzystaniu niedrogich składników możesz stworzyć smaczny i pożywny jadłospis.
Zobacz: Inna dieta na 1200 kalorii
Zasady diety:
- Trwa: 7 dni (można ją stosować przez 2 cykle czyli 14 dni).
- Odchudza: ok. 2 kg.
- Można ją powtarzać: bez ograniczeń.
- Polecana: dla osób zdrowych, które chcą schudnąć.
- Niewskazana dla: dla dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących ze względu na obniżoną kaloryczność.
- Wskazówka dla mężczyzn: mężczyźni niezbyt aktywni fizycznie mogą stosować ją bez zmian.
- Dzienna dawka kalorii: 1200.
- UWAGA! W czasie stosowania konieczne jest wypijanie każdego dnia około 8–10 szklanek niesłodzonych napojów.
Tania dieta 1200 kalorii – jadłospis
- Śniadanie: 310 kcal – Kanapki z pastą z twarogu i wędliny.
- II Śniadanie: 160 kcal – 5–6 śliwek węgierek.
- Obiad: 400 kcal – Makaron penne.
- Podwieczorek: 100 kcal – Szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy.
- Kolacja: 250 kcal – Ryba na warzywach.
- Śniadanie: 310 kcal – 2 kromki chleba razowego, pół kostki chudego twarogu (120 g), 2 łyżki dżemu niskosłodzonego.
- II Śniadanie: 170 kcal – Jabłko, małe opakowanie kefiru (200 g).
- Obiad: 400 kcal – Szaszłyki z kurczaka z kaszą i surówką z kapusty.
- Podwieczorek: 80 kcal – Szklanka soku wielowarzywnego (300 ml).
- Kolacja: 240 kcal – Lekka sałatka jarzynowa.
- Śniadanie: 310 kcal – 2 cienkie kromki chleba razowego (60 g), łyżeczka margaryny niskotluszczowej, jajko na twardo, 2 plasterki szynki drobiowej, kwaszony ogórek.
- II Śniadanie: 180 kcal – Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), gruszka.
- Obiad: 400 kcal – Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami.
- Podwieczorek: 60 kcal – Jabłko.
- Kolacja: 250 kcal – Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami, szklanka herbaty owocowej.
- Śniadanie: 340 kcal – Mała bułka grahamka (50 g), puszka sardynek w pomidorach (125 g), papryka, herbata bez cukru.
- II Śniadanie: 140 kcal – Małe opakowanie jogurtu owocowego (150 g).
- Obiad: 440 kcal – Indyk z kaszą gryczaną i surówką z kapusty, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Podwieczorek: 70 kcal – Szklanka soku pomidorowego.
- Kolacja: 200 kcal – Dietetyczna zupa z burakiem.
- Śniadanie: 300 kcal – Ryż z musem jabłkowym, szklanka kawy zbożowej.
- II Śniadanie: 150 kcal – Opakowanie serka wiejskiego light (150 g), duży pomidor.
- Obiad: 420 kcal – Pożywna sałatka tuńczykowa z ziemniakiem.
- Podwieczorek: 80 kcal – Większa szklanka soku wielowarzywnego (300 ml).
- Kolacja: 250 kcal – Morszczuk z duszonym porem i sałatką z papryki.
- Śniadanie: 330 kcal – Dietetyczna jajecznica z szynką i warzywami.
- II Śniadanie: 170 kcal – Małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), 2 mandarynki.
- Obiad: 420 kcal – Zupa z dyni, tradycyjny filet z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką.
- Podwieczorek: 90 kcal – Sałatka z kiwi i jabłka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Kolacja: 200 kcal – Ryż z warzywami.
- Śniadanie: 320 kcal – 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki polędwicy drobiowej, ogórek kwaszony, pomidor, kilka rzodkiewek.
- II Śniadanie: 190 kcal – Mały serek homogenizowany owocowy (140 g), kiwi.
- Obiad: 420 kcal – Gulasz cielęcy z ziemniakami, prosta surówka z kapusty pekińskiej.
- Podwieczorek: 80 kcal –Szklanka soku z marchwi i jabłka.
- Kolacja: 200 kcal – Mintaj z imbirem, sałatka z buraków, szklanka herbaty zielonej.
Tania dieta 1200 kalorii – przepisy
- 150 g fileta z piersi kurczaka;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy i zioła do smaku.
Filet z piersi kurczaka podsmaż na łyżeczce oliwy z dodatkiem ziół i przypraw.
- kilka liści kapusty pekińskiej;
- 2 małe marchewki;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- ulubione zioła.
Kapustę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, dodaj sos z oliwy z oliwek i ziół.
- szklanka poszatkowanej kapusty włoskiej;
- mała cebula;
- pół kwaskowego jabłka;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól;
- pieprz;
- kminek;
- ulubione zioła.
Kapustę poszatkuj na drobne piórka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, jabłko, oliwę z oliwek i dopraw.
- duża papryka czerwona;
- 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g);
- sól;
- pieprz.
Paprykę pokrój na cienkie paseczki, zalej jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
- 200 g buraków;
- mały kwaszony ogórek;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- 2 cebulki dymki;
- ulubione przyprawy.
Ugotowanego buraka pokrój w słupki, ogórka w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, drobno posiekaną dymką i dopraw. Sałatkę schłodź w lodówce.
- 3 liście kapusty pekińskiej;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- sól;
- ulubione zioła.
Kapustę drobno poszatkuj, polej doprawionym solą i ziołami jogurtem.
- szklanka kapusty kwaszonej;
- mała marchewka;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Kapustę wymieszaj z poszatkowaną marchewką oraz oliwą, dopraw.
- 30 g ryżu (suchej masy, 1/3 opakowania);
- po 1/3 dużej papryki żółtej, czerwonej i zielonej;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- czosnek;
- dymka;
- ulubione przyprawy.
Odrobinę posiekanego czosnku przysmaż na patelni teflonowej na złoty kolor. Dodaj do niego pokrojoną w słupki paprykę oraz posiekaną dymkę. Podduś warzywa, aż staną się miękkie. Następnie dodaj ugotowany ryż, wymieszaj z warzywami i dopraw do smaku.
- 300 g miąższu dyni;
- 2 szklanki wywaru z włoszczyzny (może być z kostki);
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50 g).
Dynię pokrój w kostkę i gotuj pod przykryciem w wywarze. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zdejmij z ognia, zabiel jogurtem, dopraw i posyp posiekaną natką pietruszki.
- 2 jajka;
- plasterek szynki drobiowej (20 g) pokrojony w kostkę;
- 3 pieczarki;
- pół czerwonej papryki;
- łyżeczka oliwy;
- 2 kromki chrupkiego chleba żytniego (20 g).
Przygotować jajecznicę i podawać z chlebem.
- średni filet z dorsza lub mintaja (120 g);
- 2 małe marchewki;
- pół średniej pietruszki;
- kawałek selera;
- ćwierć puszki pomidorów lub 1 pomidor;
- łyżka oliwy z oliwek;
- 3 średnie ogórki konserwowe.
Warzywa zetrzyj na grubej tarce. Marchew, selera i pietruszkę podsmaż na łyżeczce oliwy. Gdy staną się miękkie, dodaj pomidora i ogórki. Na warzywach połóż ugotowaną na parze lub wcześniej usmażoną (ale bez panierki i tłuszczu) rybę. Wszystko przez chwilę razem podduś.
- 50 g makaronu penne (suchej masy, ok. 20 sztuk);
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- 150 g brokuła (może być mrożony);
- 2 pomidory;
- cebula;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Kurczaka pokrój na cienkie paseczki, posyp przyprawami i obsmaż na patelni w łyżeczce oliwy dodając pokrojoną cebulę. Do podsmażonego kurczaka dodaj ugotowane kawałki brokuła oraz obranego ze skórki pomidora. Dodaj też odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Kurczaka i warzywa wymieszaj z makaronem.
- 2 cienkie kromki chleba razowego;
- 2 plasterki chudej wędliny drobiowej pokrojonej w kostkę;
- 80 g chudego twarogu;
- siekany szczypiorek.
Z podanych składników zrobić pastę i podawać z chlebem
- 150 g buraków;
- marchewka;
- pół pietruszki;
- mały pomidor;
- ziemniak;
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50 g);
- koperek;
- sok z cytryny;
- kostka bulionowa.
Buraki obierz, zetrzyj na tarce i chwilę gotuj w garnku z wodą. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, gotuj do miękkości. Dodaj pokrojonego pomidora i jeszcze gotuj przez chwilę. Na końcu dodaj jogurt, sól, szczyptę cukru do smaku, sok z cytryny i posiekany koperek.
- 35 g kaszy gryczanej (suchej masy, 1/3 torebki);
- 140 g fileta z piersi indyka;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól;
- pieprz;
- ulubione zioła.
Indyka posyp ulubionymi przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej na łyżeczce oliwy. Podawaj z ugotowaną kaszą.
- 120 g fileta z morszczuka;
- 2 średnie pory (tylko jasne części, 200 g);
- ćwierć szklanki bulionu (może być z kostki).
Morszczuka obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pora pokrój na talarki i podduś w bulionie do miękkości, dopraw i ułóż na rybie.
- ziemniak;
- 100 g czerwonej fasolki z puszki;
- puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g);
- pomidor;
- jajko na twardo;
- łyżka oliwy z oliwek;
- łyżeczka musztardy.
Ziemniaka ugotuj w małej ilości wody. Po schłodzeniu pokrój go w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami - tuńczykiem, fasolką, kawałkami pomidora i jajka. Polej sosem z oliwy, ziół i musztardy.
- 35 g ryżu (masa suchego, 1/3 torebki);
- 2 małe jabłka antonówki;
- łyżka rodzynek;
- łyżeczka cukru;
- cynamon.
Ryż gotujemy. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem, gotujemy z odrobiną wody w garnku, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy Przygotowaną masę podajemy z ryżem.
- 100 g fileta z mintaja;
- koper włoski;
- imbir;
- pieprz;
- sok z cytryny.
Mintaja skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku.
- 140 g chudej cielęciny;
- marchew;
- 2 średnie ziemniaki;
- mała czerwona papryka;
- pomidor bez skórki.
Cielęcinę pokrój na małe kawałki, posyp przyprawami i podduś na beztłuszczowej patelni z dodatkiem odrobiny wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i marchew pokrojoną w talarki. Warzywa duś razem, na koniec dodaj kawałki pomidora, dusząc całość do miękkości i dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz prostą surówką z kapusty pekińskiej.
- średni ziemniak;
- średnia pietruszka;
- marchewka;
- mała cebula;
- mały kawałek selera;
- 2 małe ogórki konserwowe;
- jajko na twardo;
- 1/3 małego jogurtu naturalnego;
- łyżeczka musztardy;
- ulubione przyprawy.
Warzywa ugotuj w małej ilości wody i po przestudzeniu pokrój na małe kawałki. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, jajko, zalej jogurtem wymieszanym z musztardą i dopraw do smaku.
- 35 g kaszy gryczanej (suchej masy, 1/3 torebki);
- 130 g fileta z piersi kurczaka;
- papryka;
- 5 pieczarek;
- przyprawa do kurczaka.
Kurczaka pokrój w grubą kostkę i obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Paprykę również pokrój w kostkę, pieczarki obierz ze skórki. Nadziej wszystkie przygotowane składniki na szpikulec, posyp mieszanką przyprawy do kurczaka i włóż do gorącego piekarnika na ok. 25 minut. Podawaj z ugotowaną kaszą.
- 2 niezbyt duże ziemniaki;
- 10 rzodkiewek;
- łyżka oliwy z oliwek;
- posiekana dymka;
- przyprawy.
Ziemniaki ugotuj w małej ilości wody i po schłodzeniu wymieszaj z plasterkami rzodkiewki, poszatkowaną dymką i sosem z oliwy, soli, pieprzu.
- 35 g kaszy jaglanej (suchej masy, 1/3 torebki);
- 230 g fileta z piersi kurczaka;
- 2 marchewki;
- cebula;
- 2 łyżki kukurydzy;
- 150 g mrożonej fasolki szparagowej;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- ulubione przyprawy i zioła.
Marchewkę pokrój w talarki i razem z fasolką podgotuj w malej ilości wody. Ugotowanego kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Cebulkę podsmaż na oliwie, a pod koniec smażenia dodaj do niej kawałki ugotowanego kurczaka i warzywa. Wszystko razem chwilę podduś pod przy kryciem, dodając odrobinę wody. Dopraw pieprzem, solą i ziołami. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Komentarze
Super dieta.Smaczna tania i urozmaicona,dzieki,jestem zachwycona,no i jeden plus-szybko mozna potrawy wykonac,pozdrawiam autorke tej diety!
Ile mniej więcej tak dieta kosztuje na tydzień?
Ja zapłaciłam okolo 100 zl kupujac duzo produktów ale bez ryb mięs i ogólnych dodatkow takich jak oliwa.
ile można schudnąć na tej diecie ?
Zależy, aby schudnąć 1 kg, trzeba osiągnąć deficyt 7000 kcal, więc w zależności ile się ruszasz, efekt jest inny. Dla osoby z zapotrzebowaniem około 2000 kcal byś schudła... około 0,8 kg. Mieści się w granicach zdrowego chudnięcia na tydzień, więc myślę, że jest w porządku. :)
Owszem napisane ile kalorii ma każdy posiłek ale ile gram składa się na niego nie.
W przepisach jest niżej.
Skorzystam, bo jestem sknerą i wybredną osobą co do diet :)
CHYBA WAS POJEBAŁO
Ta dieta jest bardzo zdrowa i efektywna !
dokładnie, a jeśli Ci sie nie podoba to wypierdalaj
masz racje, nie warto, po całym okresie diety przybrałam 3 kg
schudłam tak po operacji kolana 10 kg, bez wyrzeczeń, bez głodowania. mam na iphonie apkę w którą wpisuję wszystkie produkty, które spożywam, jak trochę poćwiczę/pobiegam mogę sobie pozwolić na więcej, super motywacja! teraz jem o wiele mniej i o wiele świadomiej, odzwyczaiłam się od tłustych i słodkich potraw
Jak się nazywa ta aplikacja?
A jakie są najlepsze godziny tych 5 posiłków ostatni o której być powinien..
W jakich godzinach powinno się jeść te rzeczy?
jestem na tej diecie od dwóch tygodni i muszę przyznać że jest droga [jak dla mnie bo jestem studetkom
To chyba nie polonistyki
Myśle że dieta nie jest najtańsza ale nie jest też najdroższa - ogólnie myślę,że cenowo jest wporządku.Jak patrząc na przepisy to pierś jedna pojedyńcza na dwa obiady spokojnie powinna wystarczyć.Poza tym jak robie to nie robie polowy piersi robię całą i dzięki temu nie muszę gotować codziennie,bo mam obiad na dwa dni.Polecam najlepsza i w sumie najtańsza dieta jaka jest,bo tak naprawdę diery są bardzo drogie i składniki mają takie nie niekiedy naprawdę szkoda pieniędzy.Nie każdego stać,a ta dieta dosyć że cenowo jest w porządku to jeszcze smaczna jest.Ja omijam ryby nie lubię ryb więc omijam je dalekim łukiem .
Przede wszystkim nie ma w swoim składzie awokado ,które wszędzie dodają prawie do każdej diety a ja tego awokado nie lubię strasznie mdłe i n samą myśl o nim mi nie dobrze :(