-
Luizek ja jadam często chudy ser biały z pomidorami, albo na słodko - z małych odtłuszczonym jogurtem, słodzikiem i cynamonem.
Albo sałatki polecam - np. groszek + tuńczyk + kapusta penkińska + pomidor + co tylko chcesz, a nie jest zabronione
Oraz różne inne - np. na bazieserka feta i oliwek (np grecka)
Pozdrawiam
Ula
-
Witajcie plażowiczki..
dorzucam do zbioru przepis
FAZA I
szaszłyki:
-pierś z kurczaczka
-papryka
-cebula
-oliwa z oliwek
-czosnek, pieprz, sól, zioła, kucharek itd
pierś z kurczaka kroje w kostke, w miseczce robie zalewe, w której będą moczyły się piersi żeby naprać smaku. Zalewa: wlawam oliwe, wyciskam czosnek, dodaje kucharka, jakies ziółka, czasami papryczke słodką (wszystko wedle upodoban) dorzucam kostki-piersi, dokładnie mieszam i takie miesko lezakuje sobie w zalewie ok 1h.
papryke i cebulke kroje tez na kostki, rozkładam je na talerzu, sole i pieprze.
Na koniec nabijam wszystko naprzemiennie na długie drewniane szaszłykowe patyczki
i do piekarnika. Paluszki lizac
Wieczorkiem podrzuce jeszcze jakiś przepisik..
buziaczki i kciuki za wszystkie SB
Pa
-
Pomysł Marti
KURCZAK W KAPUŚCIE
4-6 porcji kurczaka
2 łyżki olej
uszklanka śmietany
3 ząbki czosnku
50 dag kiszonej kapusty
przprawy do kurczaka (lub sól, przieprz), kminek
posiekana natka pietruszki
1-2 cebule
Kurczaka zamarynować w przyprawach i mocno zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać odrobiną wody, doprawić rozgniecionym czosnkiem. Na patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić kminkiem, pieprzem i chwilkę podsmażyćPo 15 minutach duszenia kurczaka pod przykryciem dodać kiszoną kapustę. W razie potrzeby dolać wodę. Dusić do miękkości.
Na koniec dodać śmietanę. Podawać najlepiej z pyzami, posypane natką pietruszki.
(szklanka śmietany to za dużo, wystarczy 2 łyżki ).
smacznego
-
Hej!
Jeśli powtarzam przepisy to przepraszam
Sałatka krabowa
Mieszamy pokrojone płaty krabowe, posiekane jajko na twardo i ogórka zielonego. Dodajemy odrobinę majonezu light i voila!
Jajecznica z białym serem
Rozgrzewamy nieco oleju na patelni, wrzucamy pokruszony twaróg. Podgrzewamy chwilę i w bijamy jajka. Smażymy. Brzmi dziwnie, smakuje wspaniale!
Pozdrawiam
-
podciągam temat bo będę częściej zaglądać
-
podciągam
jak fajnie że tu nie trzeba liczyć kalorii...
dla mnie bomba i odpoczynek! jak coś wymyślę fajnego to podsunę przepis, na razie to mój pierwszy dzień..
pozdrawiam
Na diecie od zawsze na portalu - od 2005.
Wzrost: 177, wiek: 29. [MÓJ WĄTEK]
-
Up!!!!!!
Może jakieś specjalne swiateczne menu......
-
Jestem w fazie przygotowywania i obiecuję,że je wpiszę oczywiście
Pozdrawiam
Grażyna
-
Ale się musiałam naszukać tego wątku
Święta prawie SB
Rybka w pomidorowej galarecie
40 dag filetów z rybki, 2 cebule, szklanka zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki), 100 ml białego wina (niekoniecznie), szklanka soku pomidorowego, 5 łyżeczek żelatyny, sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka w proszku, cukier, sok z cytryny.
Filety skrapiamy sokiem z cytryny ( jeśli są mrożone, oczywiście rozmrażamy je najpierw) i odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie zagotowujemy wodę, dodajemy cebule pokrojone w ćwiartki, liść laurowy, sól i pieprz. Do gotującego się wywaru wkładamy rybkę i gotujemy na małym ogniu 15 minutek. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we szklance wywaru z ryby, dodajemy wino, sok pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. W saleterce układamy filety pokrojone w kostkę oraz groszek. Zalewamy galaretą i zostawiamy do ostygnięcia.
Pstrąg z orzechami
4 pstrągi (każdy około 20 dag), 1 cytryna, 4 łyżki masła, sól. Nadzienie: 4 łyżki oliwy, 1 drobno posiekana cebula (10 dag), 1 świeża lub mrożona papryka (15 dag)...
...15 dag obranych i drobno posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Zalewa: 4 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz.
Ryby czyścimy, patroszymy, zostawiamy głowy i ogony (usuwamy oczy oraz skrzela) i dokładnie myjemy. Przygotowujemy zalewę, łącząc w naczyniu podane składniki. Wkładamy ryby i pozostawiamy na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obracamy). Paprykę myjemy i po usunięciu nasion kroimy w paseczki. Cebulę smażymy na oliwie na jasnozłoty kolor, dodajemy paprykę oraz orzechy i stale mieszając, smażymy na małym ogniu 5-7 minutek. Nadzienie zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Ryby wyjęte z zalewy napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy na nim ryby. Pieczemy 20-30 minut, w piekarniku w temperaturze 220-250 stopni, polewając kilkakrotnie marynatą. Gdy płetwy dadzą się łatwo usunąć, ryba jest upieczona. Następnie przekładamy pstrągi na gorący półmisek, usuwamy wykałaczki i przybieramy plasterkami cytryny .
Śledzie ze śliwkami
Składniki na 5 porcji: 50 dkg filetów ze śledzia, 4-5 pieczarek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 strąki marynowanej papryki, 4-5 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki, szczypta pieprzu.
Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie, wydrylować, pokroić w paseczki. Umyte pieczarki pokroić w paski, skropić sokiem cytrynowym. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Paprykę pokroić w paseczki. Filety pokroić na dzwonka, ułożyć w salaterce, przesypując każdą warstwę pieprzem, przekładając pieczarkami, papryką, śliwkami i rodzynkami oraz skrapiając olejem. Przykryć wstawić na noc do lodówki. Podawać posypane natką jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody. Można użyć oleju rzepakowego surowego ( z targowiska) tłoczonego na gorąco nada to charakterystyczny smak śledzi wigilijnych.
Ryba w sosie diabelskim
Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej ryby (po ~200 g), 2 łyżki soku z cytryny, 1 l wody, gałązka lubczyku, sól;
SOS: 30 g masła, 30 g mąki, 3/8 l wywaru rybnego, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, po 1 łyżce siekanego kopru, natki pietruszki, korniszonów, 1 łyżka cebuli, szczypta cukru, pieprzu białego, Cayenne, odrobina Tabasco, słodka papryka, Vegeta lub podobne.
Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min. Zagotować wodę z solą i lubczykiem, włożyć filety i gotować na wolnym ogniu około 12 min. Ryby wyjąć trzymać w cieple. Rozmieszać mąkę z roztopionym masłem, dodać koncentrat, rozcieńczyć wywarem rybnym i gotować 8 min. Wrzucić posiekane ogórki i cebulę, doprawić ziołami i przyprawami by sos był odpowiednio ostry. Częścią sosu polać ryby, resztę podać osobno. Przystroić gałązkami pietruszki i plasterkami cytryny.
Ja osobiście usunęłabym z przepisu mąkę i masło - zastępując je odrobina oliwy - uduszona cebula doskonale zagęszcza sos - czyli udusić cebulę, dodać koncentrat i dalej j.w.
Kapusta z grzybami i śliwkami
1 kg kapusty kiszonej, olej rzepakowy, 2 marchewki, 2 cebule, grzyby suszone (podgrzybki albo borowiki), śliwki suszone (kilka).
Grzyby i śliwki namoczyć kilka godzin wcześniej osobno w wodzie. Kapustę przepłukać zimną wodą (żeby nie była kwaśna) i wrzucić do garnka. Dodać dwie starte marchewki, grzyby i śliwki (razem z wodą w której były moczone). Gotować aż kapusta zmięknie. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym. Przelać wraz z olejem do gotującej się kapusty. Wymieszać i przez chwilę podgotować razem.
c.d.n.
-
odświeżam bo planuję częściej tu zaglądać bo od 2 stycznia chcę wrócic na SB
ktoś jeszcze chętny?
pozdrawiam gorąco
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki