Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 28 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #171
    Awatar Usiak
    Usiak jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    10-10-2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    789

    Domyślnie

    Luizek ja jadam często chudy ser biały z pomidorami, albo na słodko - z małych odtłuszczonym jogurtem, słodzikiem i cynamonem.
    Albo sałatki polecam - np. groszek + tuńczyk + kapusta penkińska + pomidor + co tylko chcesz, a nie jest zabronione
    Oraz różne inne - np. na bazieserka feta i oliwek (np grecka)

    Pozdrawiam
    Ula
    Tutaj jestem: O marzenia trzeba walczyć, czyli: USIAK CHUDNIE!


    NA ROWERZE - DOOKOŁA ŚWIATA

  2. #172
    jurewiczka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witajcie plażowiczki..

    dorzucam do zbioru przepis

    FAZA I

    szaszłyki:

    -pierś z kurczaczka
    -papryka
    -cebula
    -oliwa z oliwek
    -czosnek, pieprz, sól, zioła, kucharek itd

    pierś z kurczaka kroje w kostke, w miseczce robie zalewe, w której będą moczyły się piersi żeby naprać smaku. Zalewa: wlawam oliwe, wyciskam czosnek, dodaje kucharka, jakies ziółka, czasami papryczke słodką (wszystko wedle upodoban) dorzucam kostki-piersi, dokładnie mieszam i takie miesko lezakuje sobie w zalewie ok 1h.
    papryke i cebulke kroje tez na kostki, rozkładam je na talerzu, sole i pieprze.
    Na koniec nabijam wszystko naprzemiennie na długie drewniane szaszłykowe patyczki
    i do piekarnika. Paluszki lizac

    Wieczorkiem podrzuce jeszcze jakiś przepisik..
    buziaczki i kciuki za wszystkie SB
    Pa

  3. #173
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Pomysł Marti

    KURCZAK W KAPUŚCIE

    4-6 porcji kurczaka
    2 łyżki olej
    uszklanka śmietany
    3 ząbki czosnku
    50 dag kiszonej kapusty
    przprawy do kurczaka (lub sól, przieprz), kminek
    posiekana natka pietruszki
    1-2 cebule

    Kurczaka zamarynować w przyprawach i mocno zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać odrobiną wody, doprawić rozgniecionym czosnkiem. Na patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić kminkiem, pieprzem i chwilkę podsmażyćPo 15 minutach duszenia kurczaka pod przykryciem dodać kiszoną kapustę. W razie potrzeby dolać wodę. Dusić do miękkości.
    Na koniec dodać śmietanę. Podawać najlepiej z pyzami, posypane natką pietruszki.
    (szklanka śmietany to za dużo, wystarczy 2 łyżki ).
    smacznego

  4. #174
    Asiontek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Hej!

    Jeśli powtarzam przepisy to przepraszam

    Sałatka krabowa
    Mieszamy pokrojone płaty krabowe, posiekane jajko na twardo i ogórka zielonego. Dodajemy odrobinę majonezu light i voila!

    Jajecznica z białym serem
    Rozgrzewamy nieco oleju na patelni, wrzucamy pokruszony twaróg. Podgrzewamy chwilę i w bijamy jajka. Smażymy. Brzmi dziwnie, smakuje wspaniale!

    Pozdrawiam

  5. #175
    luizek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    75

    Domyślnie

    podciągam temat bo będę częściej zaglądać
    17/11/2008
    ___________________
    DZIEŃDOBEREK- tu jestem
    Tu byłam

  6. #176
    Awatar pris
    pris jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-02-2005
    Mieszka w
    Małopolska
    Posty
    105

    Domyślnie

    podciągam
    jak fajnie że tu nie trzeba liczyć kalorii...
    dla mnie bomba i odpoczynek! jak coś wymyślę fajnego to podsunę przepis, na razie to mój pierwszy dzień..
    pozdrawiam
    Na diecie od zawsze na portalu - od 2005.
    Wzrost: 177, wiek: 29. [MÓJ WĄTEK]

  7. #177
    haro jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    31-05-2005
    Posty
    47

    Domyślnie

    Up!!!!!!

    Może jakieś specjalne swiateczne menu......

  8. #178
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Jestem w fazie przygotowywania i obiecuję,że je wpiszę oczywiście
    Pozdrawiam
    Grażyna



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  9. #179
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Ale się musiałam naszukać tego wątku

    Święta prawie SB

    Rybka w pomidorowej galarecie
    40 dag filetów z rybki, 2 cebule, szklanka zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki), 100 ml białego wina (niekoniecznie), szklanka soku pomidorowego, 5 łyżeczek żelatyny, sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka w proszku, cukier, sok z cytryny.

    Filety skrapiamy sokiem z cytryny ( jeśli są mrożone, oczywiście rozmrażamy je najpierw) i odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie zagotowujemy wodę, dodajemy cebule pokrojone w ćwiartki, liść laurowy, sól i pieprz. Do gotującego się wywaru wkładamy rybkę i gotujemy na małym ogniu 15 minutek. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we szklance wywaru z ryby, dodajemy wino, sok pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. W saleterce układamy filety pokrojone w kostkę oraz groszek. Zalewamy galaretą i zostawiamy do ostygnięcia.

    Pstrąg z orzechami
    4 pstrągi (każdy około 20 dag), 1 cytryna, 4 łyżki masła, sól. Nadzienie: 4 łyżki oliwy, 1 drobno posiekana cebula (10 dag), 1 świeża lub mrożona papryka (15 dag)...

    ...15 dag obranych i drobno posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Zalewa: 4 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz.

    Ryby czyścimy, patroszymy, zostawiamy głowy i ogony (usuwamy oczy oraz skrzela) i dokładnie myjemy. Przygotowujemy zalewę, łącząc w naczyniu podane składniki. Wkładamy ryby i pozostawiamy na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obracamy). Paprykę myjemy i po usunięciu nasion kroimy w paseczki. Cebulę smażymy na oliwie na jasnozłoty kolor, dodajemy paprykę oraz orzechy i stale mieszając, smażymy na małym ogniu 5-7 minutek. Nadzienie zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Ryby wyjęte z zalewy napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy na nim ryby. Pieczemy 20-30 minut, w piekarniku w temperaturze 220-250 stopni, polewając kilkakrotnie marynatą. Gdy płetwy dadzą się łatwo usunąć, ryba jest upieczona. Następnie przekładamy pstrągi na gorący półmisek, usuwamy wykałaczki i przybieramy plasterkami cytryny .

    Śledzie ze śliwkami
    Składniki na 5 porcji: 50 dkg filetów ze śledzia, 4-5 pieczarek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 strąki marynowanej papryki, 4-5 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki, szczypta pieprzu.

    Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie, wydrylować, pokroić w paseczki. Umyte pieczarki pokroić w paski, skropić sokiem cytrynowym. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Paprykę pokroić w paseczki. Filety pokroić na dzwonka, ułożyć w salaterce, przesypując każdą warstwę pieprzem, przekładając pieczarkami, papryką, śliwkami i rodzynkami oraz skrapiając olejem. Przykryć wstawić na noc do lodówki. Podawać posypane natką jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody. Można użyć oleju rzepakowego surowego ( z targowiska) tłoczonego na gorąco nada to charakterystyczny smak śledzi wigilijnych.

    Ryba w sosie diabelskim
    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej ryby (po ~200 g), 2 łyżki soku z cytryny, 1 l wody, gałązka lubczyku, sól;

    SOS: 30 g masła, 30 g mąki, 3/8 l wywaru rybnego, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, po 1 łyżce siekanego kopru, natki pietruszki, korniszonów, 1 łyżka cebuli, szczypta cukru, pieprzu białego, Cayenne, odrobina Tabasco, słodka papryka, Vegeta lub podobne.

    Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min. Zagotować wodę z solą i lubczykiem, włożyć filety i gotować na wolnym ogniu około 12 min. Ryby wyjąć trzymać w cieple. Rozmieszać mąkę z roztopionym masłem, dodać koncentrat, rozcieńczyć wywarem rybnym i gotować 8 min. Wrzucić posiekane ogórki i cebulę, doprawić ziołami i przyprawami by sos był odpowiednio ostry. Częścią sosu polać ryby, resztę podać osobno. Przystroić gałązkami pietruszki i plasterkami cytryny.

    Ja osobiście usunęłabym z przepisu mąkę i masło - zastępując je odrobina oliwy - uduszona cebula doskonale zagęszcza sos - czyli udusić cebulę, dodać koncentrat i dalej j.w.

    Kapusta z grzybami i śliwkami
    1 kg kapusty kiszonej, olej rzepakowy, 2 marchewki, 2 cebule, grzyby suszone (podgrzybki albo borowiki), śliwki suszone (kilka).

    Grzyby i śliwki namoczyć kilka godzin wcześniej osobno w wodzie. Kapustę przepłukać zimną wodą (żeby nie była kwaśna) i wrzucić do garnka. Dodać dwie starte marchewki, grzyby i śliwki (razem z wodą w której były moczone). Gotować aż kapusta zmięknie. Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym. Przelać wraz z olejem do gotującej się kapusty. Wymieszać i przez chwilę podgotować razem.

    c.d.n.



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  10. #180
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    odświeżam bo planuję częściej tu zaglądać bo od 2 stycznia chcę wrócic na SB
    ktoś jeszcze chętny?

    pozdrawiam gorąco

Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 28 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •