Strona 19 z 32 PierwszyPierwszy ... 9 17 18 19 20 21 29 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #181
    Awatar Usiak
    Usiak jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    10-10-2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    789

    Domyślnie




    Aniu ja nad tym myślę...

  2. #182
    megi66dsh jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hej ja wlasnie tez od drugiego zaczynam od nowa nawet zalozylam nowy watek dla mnie i kolegi to z nim postanowilismy na poczatku dietkowanie od po siwetach i op sywestrze zapraszam i szczesliwego nowego roku!!
    dziewczyny rewelacyjny pomysl na ten watek!

    http://forum.dieta.pl/forum/viewtopic.php?t=62100

  3. #183
    hiiiii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2006
    Mieszka w
    Piła
    Posty
    85

    Domyślnie

    Witam serdecznie.....
    Bardzo chetnie bedziemy sie wzajemnie wspierac.Rowniez z Nowym Rokiem 2006 postanowilam sie odchudzic.Juz skorzustam z twojego przepisu na bigosik,i stale duzo czytam.Jestem tu nowa wiec jeszcze glupiutka,ciagle sie gubie. Staram sie utrzymac diete 1000 kcal i troszkie pocwiczyc.Zycze wszystkim powodzenia, i wytrwalosci w postanowieniu.Jestes wspanialaAnikas9.
    Pa Pa cmokaski

  4. #184
    josaris jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witam!
    Na początku chciałabym wam pogratulować fantastycznego wątku - naprawdę wasze przepisy wręcz kuszą do przejścia na SB.
    Zamierzam niedługo zacząć SB ( teraz jestem na 1000) i w związku z tym zwracam się do was, jako do osób doświadczonych i kompetentnych z trzema pytaniami:
    czy w I fazie zabroniona jest tylko gotowana marchew czy surowa też? ( jeśli informacje, które znalazłam nie są błędne surowa ma IG 30 więc nie wiem czemu jest niewskazana - za dużo cukru?)
    czy zakazane są także herbaty owocowe? Na mój chłopski rozum pewnie tak, ale wolałabym mieć pewność, bo bardzo je lubię, więc pewnie ciężko będzie sobie odmówić
    jaką zawartość tłuszczu musi mieć ser żółty / topiony, żeby można go było uznać za beztłuszczowy - poniżej 20%?
    Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę przyjemnej walki ze zbędnymi kilogramami.

  5. #185
    marzenka222 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-12-2005
    Posty
    0

    Domyślnie dolaczam

    witajcie-jestem na SB od 7 dni
    mam wlasny watek wiec zapraszam - "zaczelam i skoncze"
    i tez wlasnie zastanawiam sie czy herbatkim owocowe wchodza w rachube?nigdzie nie znalazlam odpowiedzi-czy ktos wie?
    buziaczki i pozdrawiam


    12 do zrzutu na pierwszy etap

  6. #186
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Widze, ze spore grono Plażowiczek mamy na forum
    a ten wątek to rzeczywiście skarbnica wiedzy i przepisów
    trzymajcie się dzielnie


    Co do pytań Josaris - marchewka zabroniona jest pod każdą postacią.. (ale ja ją jem czasem na SB), herbatki owocowe można! byle nie słodzone!
    serek odtłuszczony ma ok. 17% tłuszczu.

    Hiii - ja wspaniała? hehe.. miło mi, ale dlaczego?

    Trzymajcie się! Ja też się staram SB górą!

  7. #187
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Cos na II fazę

    KEKS Z KUSKUSU

    250g kuskus
    500ml jogurtu
    100g wiórków kokosowych
    ok.50g fruktozy
    rodzynki (niekoniecznie)
    migdały orzechy
    ja daję np.brzposkwinie w kostkę lub truskawki latem
    0,5 szkl. wody

    Wsypać kuskus do salterki, dodać wodę i jogurt, do tego fruktoza, wiórki i reszta.
    Formę wysmarować np. oliwą, wlać masę i zostawić na 5 minut. Powierzchnię można udekorować orzechami, migdałami (albo dać je do środka). Piec 30 min. w 200st. Schłodzić dobrze w lodówce przed wyjęciem z formy.
    Najlepszy jest zimny!

    Twister DSB Faza I

    To wariacja na temat popularnej przekąski KFC
    Placek
    2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
    z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
    Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
    Nadzienie
    Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
    Sos
    tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)

    Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.

    I wiele wariacji na temat np. oliwki w plasterkach paseczki papryki itp
    Smacznego


    Przepis na pastę serowo-bazyliową

    Składniki:
    1 pęczek bazylii świeżej (koniecznie) - b. drobno posiekanej
    1 ząbek czosnku, najlepiej młodego przeciśniśniętego przez praskę
    ok. 300-400 g serka homogenizowanego 0% (np. Maćkowy albo z Ostrovii)
    1 Camembert light np. Turek
    sól i pieprz do smaku (nie za dużo soli)

    Wrzucamy wpierw bazylie i camembert do mikseraczy malaksera - co kto ma- i mielimy (siekamy) tak drobno jak sie da, dodajemy pozostaŁe składniki i łączymy na jednolitą masę. Będzie ona trochę grudkowata.

    Znakomite do pomidorów albo na łososia wędzonego i do wszystkiego właściwie.



    Faza I

    Fasolka szparagowa po grecku


    Przygotowanie: 15 minut
    Gotowanie: 15 minut
    Trudność: bardzo łatwy

    Składniki na 4 porcje
    •1 kg fasolki szparagowej
    •4 - 5 ząbków czosnku
    •3 łyżki oliwy z oliwek
    •4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    •sól

    Etapy przygotowania
    1. Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
    2. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut.
    3. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką. Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa. Pychota.


    Naleśnik z mąki pszennej.
    Chcecie czegoś nowego na weekendowe śniadanie! Wypróbujcie ten przysmak przyjmując rodzinnego ulubieńca — doskonały dla Fazy 2.
    Składniki na 1 porcję
    1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością*)
    1/4 szklanki niskotłuszczowego twarożku (albo tofu)
    4 białka jaj
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej mielonej
    Wymieszajcie wszystkie składniki w blenderze ( mikser) na gładką masę. Spryskaj nie-przywierającą patelnię Spray’em do smażenia ( możesz posmarować pędzelkiem oliwą light z oliwek- inna jest zbyt aromatyczna* ) . Wylewamy na patelnię naleśniki i na średnim ogniu smażymy na lekko brązowy kolor z obu stron. Możecie podawać z waszym ulubionym syropem niskocukrowym (lub dżemem z fruktozą *)
    Informacje o wartościach odżywczych.
    288 kcal



    Zupa krem pomidorowo parykowa - Faza I

    Składniki 4 porcje:
    15 szt pomidorów Lima dojrzałych
    2 papryki czerwone
    kilka gałązek selera naciowego (6-
    2 cebule
    dwa ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 koncentrat pomidorowy
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    1 łyżeczka bazyli
    1 szkalnka wody 1łyżka sosu sojowego

    Przygotowanie:

    Pomidory sparzyć i obrać ze skóry pokroić na drobne kawałki, cebule posiekać na drobniutką kostke , seler naciowy pokroić w cieniutkie paseczki, papryke pokroic drobno. Do szerokiego rondla wlewamy oliwe i jak się rozgrzeje wrzucamy na oliwę seler naciowy oraz połowę cebuli , dusimy ok 8 minut dodajemy posiekany czosnek i paprykę dusimy jeszcze kilka minut w razie potrzeby podlewamy wodą aby się nie smażyły tylko dusiły; teraz wrzucamy drobno pokrojone pomidory i reszte wody , sos sojowy i reszte cebuli . Gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory sie rozgotują (ok 15 minut) , dodajemy przyprawy paprykę sól bazylię pieprz i koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze z 5 minut. Następnie wszystko należy zmiksować używając blendera. Podajemy na ciepło w miseczkach do zupy z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i listkami bazyli do ozdoby.
    Zupa wychodzi dośc gęsta wiec przy gotowaniu trzeba często mieszać zeby nie przywarła do garnka . Smacznego
    wartośc energetyczna 48 kcal/100g




    Najlepiej smakują potrawy jedzone w miłym towarzystwie

    Przepis na gołąbki wegetariańskie - I faza1 kapusta (ja biorę włoską)
    30-40 dkg soi
    1 kg pieczarek
    1 duża cebula
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, lubczyk, majeranek
    Przecier pomidorowy: duży słoik - niekoniecznie
    Farsz:
    Soję namoczyć w wodzie na noc, opłukać i gotować 2 godziny (można dodać do gotowania tłuszcz, wtedy nie kipi), osączyć, opłukać i zmielić w maszynce. Cebulę podsmażyć na oleju i też zmielić.
    W czasie gotowania soi; pieczarki umyć i pokrajać w dość drobną kostkę, dusić na oleju (2 łyżki) aż cały płyn wyparuje. Dodać do zmielonej soi, wbić 2 jajka, przyprawić do smaku.

    Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzątkiem i obgotowć, żeby liście zmiękły. Wystudzić, podzielić na liście.

    Dalej normalnie: z kazdego liścia wyciąć główny nerw, nakładać farsz, zawijać i układać w garnku wyłożonym dużym liściem kapusty. Na koniec wlać przecier pomidorowy, lub wodę, przyprawić i dusić 20 - 30 minut
    Smacznego.

    SAŁATA Z SOSEM MANGO (juz od II fazy!! - bo mozna wprowadzić mango)
    składniki:
    generalnie mnóstwo sałaty i każdego rodzaju, dowolna ilość - zależy jak dużą sałatke chcemy zrobić, a więc może być: sałata lodowa, maślana, karbowana czerwona, rukola, roszponka i wiele innych co tam macie..
    1 szklanka soku z mango
    1 szklanka oliwy z oliwek
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka prażonych ziaren sezamowych
    sól, piprz

    Mango obrać, pokroic i zmiksować. Przecedzić, dodać oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz, sezam. Liście sałaty umyć, dokładnie osuszyć i porwac na kawałki. Włożyć do naczynia, tuż przed podaniem polać sosem.

    deser: RÓŻOWE PTASIE MLECZKO
    wygląda super!!! Jak zamiast cukru damy fruktozę

    2 szklanki truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 jajka

    Ubijamy pianę z 3 białek. truskawki miksujemy, następnie łączymy z ubita pianą, cukrem pudrem i łyżka żelatyny. Przekładamy do ozdobnych foremek i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podawac bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, deser udekorowac świerzymy kawałkami truskawek. I gotowe!!

    Sałatka z łososiem [I faza]

    1 Serek Wiejski lekki 3%
    10 dag łososia wędzonego
    3 jajka (ugotowane na twardo)
    1 cebulka
    pęczek szczypiorku
    ząbek czosnku

    Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Serek Wiejski ze śledziem [I faza]

    PRZEPIS 1


    1 Serek Wiejski
    1 płat śledzia z zalewy octowej
    ½ czerwonej cebuli
    ½ czerwonej papryki
    ½ pęczka szczypiorku

    PRZEPIS 2
    1 Serek Wiejski
    2 małe ogórki kiszone
    1 filet śledziowy
    1 cebula
    ½ pęczka szczypiorku

    Składniki drobno pokroić. Połączyć z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Kebab/Gyros I faza i następne

    2-3 porcje ok 30 minut

    20-30 dkg chudego mięsa ( np pierś z kurczaka lub indyka)
    nadaje sie równiez jagniecina i cielecina co kto lubi
    1 papryka świeża czerwona
    1 cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros
    trochę gorącej wody z czajnika do podlewania
    mięso umyć i pokroić na cienkie paseczki 2-3 mm/ 2-3 cm długości posypać przyprawą i odstawić na 1-2 godz do lodówki aby sie "przegryzło"
    cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki
    wlać oliwe na patelnie i rozgrzać dość mocno
    wrzucamy mieso na patelnie i smażymy często mieszając aż się mocno zrumieni (5-10 minut) następnie podlewamy wodą tak żeby pokryła mięso i podduszamy ok 5 min ( aż woda odparuje) czynność tę (podlewanie) powtarzamy 2-3 krotnie przed ostatnim podlaniem dodajemy na patelnię paprykę i cebulę i podduszmy aż woda osparuje.
    Kebab gotowy.

    Można podac np. z cukinią kórą możemy przygotować w tzw międzyczasie
    po 1 niedużej cukini na głowę (0k 15-20 dkg)
    1 cebula (kilka listków świeżych ziół bazylia estragon)
    sól pieprz oliwa do smażenia ( 1-2 łyżki)
    Cukinie myjemy i obcinamy końce po czym kroimy na kawałaki 2-3 cm ćwierćplasterki razem ze skórką , cebule kroimy na pól i w plastry zioła siekamy drobno na gorącą oliwę wrzucamy (może być rondel lub wysoka patelnia ) wszystko razem dadajemy pieprz i sól do smaku. Podsmażamy cukienie na rumiano często mieszając na koniec dodajmy trochę wody i podduszamy pod przykryciem aż będzie lekko przezroczysta ( zeszkli się ) i gotowe
    do tego np swieżego pomidorka w plastrach skropionego sokiem z cytryny

    Wartość energetyczna ( danie razem )100gram - 79,1 kcal
    białko tłuszcz węglowodany - 1/0,80/0,48

    Przyprawa do kebaba - sól 1/2,czosnek granulowany 1/2,papryka słodka1/2,papryka ostra1/4,cebula granulowana lub suszona1/2,cząber1/8, rozmaryn1/8,tymianek1/4 ,kolendra1/4,curry1/2, gałka muszkatałowa mielona1/8, ziele angilelskie 3-4 szt, oregano 1/2, bazylia 1/2 majeranek 1/2 - wielkości w łyżeczkach do herbaty - wrzucamy razem do młynka do przypraw i mielimy na drobno.

    Sish kebab z sosem Tzatziki 4-5 porcji
    Kebab:
    50 dkg chudego mięsa wołowego i baraniego zmielić dwukrotnie
    1 jajko
    1-2 cebule
    4-5 łyżek oliwy do smażenia ( można też na grillu wtedy tylko posmarowć lekko oliwą )
    1 łyżeczka przyprawy Kebab/Gyros,sól,pieprz
    Sos Tzatziki:
    1 filiżanka jogurtu 0-1%
    1 filizanka serka homogenizowanego 0-1%
    1 ogórek koserwowy lub małosolny
    1 czerwona papryka
    2 roztarte ząbki czosnku
    łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    sól pieprz do smaku.

    Sos najlepiej przygotować tak z dwie godziny wcześniej i odstawić do lodówki żeby się przegryzł. Jogurt wymieszać z serkiem dodać czosnek oraz drobniutko pokrojoną paprykę i ogórka oraz szczypiorek posolic i dopieprzyć w/g uznania.

    Kebab ;
    Cebule obrac i drobniutko posiekać . Do mięsa dodać posiekaną cebulę
    jajko sól pieprz przyprawę Gyros i wyrobic na gładką masę. Z tak przygotowanej masy przygotowujemy podłużne wałki o długości 5-6 cm i samżymy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Na grilla najlepiej wałeczki owinąc dookoła patyczka takiego do szaszłyka lub specjalnej metalewej szpadki (takiej do zrazów) i posmarować lekko oliwą po wierzchu.

    polecam podać do tego zblanszowane ( chrupiące warzywa ) np różyczki kalafiora , brokuła , fasolkę szparagową , selera naciowego, i kawałki świeżego ogórka, ćwiartki pomidora itp z sosem smakują wysmienicie oczywiście sos jest do kebaba ale do warzywek też sie nada.

    Wartośc energetyczna Kebab z sosem 100 gr - 153 kcal
    białko tłuszcz węglowodany - 1/0,88/0,23

    krem waniliowy
    1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszac z 1/4 tyzeczki olejku waniliowego i odrobina slodzika do smaku mniammmmm

    Krem cytrynowy
    trzeba ubic na parze zoltko z kropla esensji cytrynowej , nastepnie wymieszac z ubitym na piane bialkiem ze szczypta slodziku. krem mozna jesc na goraco lub schlodzony.

    krem kawowy
    1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmecz wymieszac z 1/4 szkl. olejku waniliowego, ze szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobina slodzika. schlodzony deser posypac startas kostka gorzkiej czekolady

    krem rumowy
    pucharek bitej smietany light z odrobina olejku rumowego, posypac gorzkim kakao. mniammmm

    KEFIR Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 2 faza

    -duży kubek kefiru 0%, lub odtłuszczonego jogurtu naturalnego
    -100g suszonych śliwek kalifornijskich (bo mięciutkie)
    -1 kopiata łyżka stołowa sieniania lnianego.

    Łasuchy mogą dodać dodatkowo łyżczkę fruktozy
    Wszystkie składniki wrzucić do kubełka mikserowego, czy tam blendera i miksować na wysokich obrotach 2 minutki. Sycące i dobre na przemianę materii.

    NIe wiem czy sie nie powtórzyłam z niektórymi , ale cóż

    Papatki Smacznego



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  8. #188
    Guest

    Domyślnie

    Ogromnie sie ciesze ze ten watek został odswiezony.
    Ja zaczynam tez ... poraz enty. I własnie od SB zaczynam..... tzn chce tak własnie zmienic swoje nawyki. A tu własnie dokładnie doczytałam co i jak.... ogromne dzieki.

    I tak troche Off Topikowo.....
    Wróciłam na łono diety...... córa marnotrawna ze mnie..... ale lepiej późno niz wcale.

  9. #189
    Karolka52 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-01-2006
    Posty
    2

    Domyślnie

    O mnie ten wątek też bardzo się podoba, oj bardzo.Ogromne dzieki za niego. Ja jestem juz 4 dzień na SB.

  10. #190
    hiiiii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2006
    Mieszka w
    Piła
    Posty
    85

    Domyślnie

    witam dziewczyny.....
    Bardzo sie ciesze ze taki watek jest.czytalam caly czas,przepisy sa super i mysle przejsc na SB .Musze pogodzic 1000 kcal i SB ,ale jedno nie wyklucza drugiego.Cos mi waga bardzo wolno spada .Moze te owoce nie pozwalaja jej schodzic.Jestem po zakupach jak je wykoncze przechodze na SB.Bede tu czestym gosciem.Pozdrowionka

Strona 19 z 32 PierwszyPierwszy ... 9 17 18 19 20 21 29 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •