-
Aniu ja nad tym myślę...
-
hej ja wlasnie tez od drugiego zaczynam od nowa nawet zalozylam nowy watek dla mnie i kolegi to z nim postanowilismy na poczatku dietkowanie od po siwetach i op sywestrze zapraszam i szczesliwego nowego roku!!
dziewczyny rewelacyjny pomysl na ten watek!
http://forum.dieta.pl/forum/viewtopic.php?t=62100
-
Witam serdecznie.....
Bardzo chetnie bedziemy sie wzajemnie wspierac.Rowniez z Nowym Rokiem 2006 postanowilam sie odchudzic.Juz skorzustam z twojego przepisu na bigosik,i stale duzo czytam.Jestem tu nowa wiec jeszcze glupiutka,ciagle sie gubie. Staram sie utrzymac diete 1000 kcal i troszkie pocwiczyc.Zycze wszystkim powodzenia, i wytrwalosci w postanowieniu.Jestes wspanialaAnikas9.
Pa Pa cmokaski
-
Witam!
Na początku chciałabym wam pogratulować fantastycznego wątku - naprawdę wasze przepisy wręcz kuszą do przejścia na SB.
Zamierzam niedługo zacząć SB ( teraz jestem na 1000) i w związku z tym zwracam się do was, jako do osób doświadczonych i kompetentnych z trzema pytaniami:
czy w I fazie zabroniona jest tylko gotowana marchew czy surowa też? ( jeśli informacje, które znalazłam nie są błędne surowa ma IG 30 więc nie wiem czemu jest niewskazana - za dużo cukru?)
czy zakazane są także herbaty owocowe? Na mój chłopski rozum pewnie tak, ale wolałabym mieć pewność, bo bardzo je lubię, więc pewnie ciężko będzie sobie odmówić
jaką zawartość tłuszczu musi mieć ser żółty / topiony, żeby można go było uznać za beztłuszczowy - poniżej 20%?
Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę przyjemnej walki ze zbędnymi kilogramami.
-
dolaczam
witajcie-jestem na SB od 7 dni
mam wlasny watek wiec zapraszam - "zaczelam i skoncze"
i tez wlasnie zastanawiam sie czy herbatkim owocowe wchodza w rachube?nigdzie nie znalazlam odpowiedzi-czy ktos wie?
buziaczki i pozdrawiam
12 do zrzutu na pierwszy etap
-
Widze, ze spore grono Plażowiczek mamy na forum
a ten wątek to rzeczywiście skarbnica wiedzy i przepisów
trzymajcie się dzielnie
Co do pytań Josaris - marchewka zabroniona jest pod każdą postacią.. (ale ja ją jem czasem na SB), herbatki owocowe można! byle nie słodzone!
serek odtłuszczony ma ok. 17% tłuszczu.
Hiii - ja wspaniała? hehe.. miło mi, ale dlaczego?
Trzymajcie się! Ja też się staram SB górą!
-
Cos na II fazę
KEKS Z KUSKUSU
250g kuskus
500ml jogurtu
100g wiórków kokosowych
ok.50g fruktozy
rodzynki (niekoniecznie)
migdały orzechy
ja daję np.brzposkwinie w kostkę lub truskawki latem
0,5 szkl. wody
Wsypać kuskus do salterki, dodać wodę i jogurt, do tego fruktoza, wiórki i reszta.
Formę wysmarować np. oliwą, wlać masę i zostawić na 5 minut. Powierzchnię można udekorować orzechami, migdałami (albo dać je do środka). Piec 30 min. w 200st. Schłodzić dobrze w lodówce przed wyjęciem z formy.
Najlepszy jest zimny!
Twister DSB Faza I
To wariacja na temat popularnej przekąski KFC
Placek
2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
Nadzienie
Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
Sos
tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)
Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.
I wiele wariacji na temat np. oliwki w plasterkach paseczki papryki itp
Smacznego
Przepis na pastę serowo-bazyliową
Składniki:
1 pęczek bazylii świeżej (koniecznie) - b. drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, najlepiej młodego przeciśniśniętego przez praskę
ok. 300-400 g serka homogenizowanego 0% (np. Maćkowy albo z Ostrovii)
1 Camembert light np. Turek
sól i pieprz do smaku (nie za dużo soli)
Wrzucamy wpierw bazylie i camembert do mikseraczy malaksera - co kto ma- i mielimy (siekamy) tak drobno jak sie da, dodajemy pozostaŁe składniki i łączymy na jednolitą masę. Będzie ona trochę grudkowata.
Znakomite do pomidorów albo na łososia wędzonego i do wszystkiego właściwie.
Faza I
Fasolka szparagowa po grecku
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 15 minut
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 4 porcje
•1 kg fasolki szparagowej
•4 - 5 ząbków czosnku
•3 łyżki oliwy z oliwek
•4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
•sól
Etapy przygotowania
1. Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
2. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut.
3. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką. Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa. Pychota.
Naleśnik z mąki pszennej.
Chcecie czegoś nowego na weekendowe śniadanie! Wypróbujcie ten przysmak przyjmując rodzinnego ulubieńca — doskonały dla Fazy 2.
Składniki na 1 porcję
1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością*)
1/4 szklanki niskotłuszczowego twarożku (albo tofu)
4 białka jaj
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej mielonej
Wymieszajcie wszystkie składniki w blenderze ( mikser) na gładką masę. Spryskaj nie-przywierającą patelnię Spray’em do smażenia ( możesz posmarować pędzelkiem oliwą light z oliwek- inna jest zbyt aromatyczna* ) . Wylewamy na patelnię naleśniki i na średnim ogniu smażymy na lekko brązowy kolor z obu stron. Możecie podawać z waszym ulubionym syropem niskocukrowym (lub dżemem z fruktozą *)
Informacje o wartościach odżywczych.
288 kcal
Zupa krem pomidorowo parykowa - Faza I
Składniki 4 porcje:
15 szt pomidorów Lima dojrzałych
2 papryki czerwone
kilka gałązek selera naciowego (6-
2 cebule
dwa ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka bazyli
1 szkalnka wody 1łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry pokroić na drobne kawałki, cebule posiekać na drobniutką kostke , seler naciowy pokroić w cieniutkie paseczki, papryke pokroic drobno. Do szerokiego rondla wlewamy oliwe i jak się rozgrzeje wrzucamy na oliwę seler naciowy oraz połowę cebuli , dusimy ok 8 minut dodajemy posiekany czosnek i paprykę dusimy jeszcze kilka minut w razie potrzeby podlewamy wodą aby się nie smażyły tylko dusiły; teraz wrzucamy drobno pokrojone pomidory i reszte wody , sos sojowy i reszte cebuli . Gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory sie rozgotują (ok 15 minut) , dodajemy przyprawy paprykę sól bazylię pieprz i koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze z 5 minut. Następnie wszystko należy zmiksować używając blendera. Podajemy na ciepło w miseczkach do zupy z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i listkami bazyli do ozdoby.
Zupa wychodzi dośc gęsta wiec przy gotowaniu trzeba często mieszać zeby nie przywarła do garnka . Smacznego
wartośc energetyczna 48 kcal/100g
Najlepiej smakują potrawy jedzone w miłym towarzystwie
Przepis na gołąbki wegetariańskie - I faza1 kapusta (ja biorę włoską)
30-40 dkg soi
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, lubczyk, majeranek
Przecier pomidorowy: duży słoik - niekoniecznie
Farsz:
Soję namoczyć w wodzie na noc, opłukać i gotować 2 godziny (można dodać do gotowania tłuszcz, wtedy nie kipi), osączyć, opłukać i zmielić w maszynce. Cebulę podsmażyć na oleju i też zmielić.
W czasie gotowania soi; pieczarki umyć i pokrajać w dość drobną kostkę, dusić na oleju (2 łyżki) aż cały płyn wyparuje. Dodać do zmielonej soi, wbić 2 jajka, przyprawić do smaku.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzątkiem i obgotowć, żeby liście zmiękły. Wystudzić, podzielić na liście.
Dalej normalnie: z kazdego liścia wyciąć główny nerw, nakładać farsz, zawijać i układać w garnku wyłożonym dużym liściem kapusty. Na koniec wlać przecier pomidorowy, lub wodę, przyprawić i dusić 20 - 30 minut
Smacznego.
SAŁATA Z SOSEM MANGO (juz od II fazy!! - bo mozna wprowadzić mango)
składniki:
generalnie mnóstwo sałaty i każdego rodzaju, dowolna ilość - zależy jak dużą sałatke chcemy zrobić, a więc może być: sałata lodowa, maślana, karbowana czerwona, rukola, roszponka i wiele innych co tam macie..
1 szklanka soku z mango
1 szklanka oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka prażonych ziaren sezamowych
sól, piprz
Mango obrać, pokroic i zmiksować. Przecedzić, dodać oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz, sezam. Liście sałaty umyć, dokładnie osuszyć i porwac na kawałki. Włożyć do naczynia, tuż przed podaniem polać sosem.
deser: RÓŻOWE PTASIE MLECZKO
wygląda super!!! Jak zamiast cukru damy fruktozę
2 szklanki truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 jajka
Ubijamy pianę z 3 białek. truskawki miksujemy, następnie łączymy z ubita pianą, cukrem pudrem i łyżka żelatyny. Przekładamy do ozdobnych foremek i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podawac bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, deser udekorowac świerzymy kawałkami truskawek. I gotowe!!
Sałatka z łososiem [I faza]
1 Serek Wiejski lekki 3%
10 dag łososia wędzonego
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 cebulka
pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Serek Wiejski ze śledziem [I faza]
PRZEPIS 1
1 Serek Wiejski
1 płat śledzia z zalewy octowej
½ czerwonej cebuli
½ czerwonej papryki
½ pęczka szczypiorku
PRZEPIS 2
1 Serek Wiejski
2 małe ogórki kiszone
1 filet śledziowy
1 cebula
½ pęczka szczypiorku
Składniki drobno pokroić. Połączyć z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kebab/Gyros I faza i następne
2-3 porcje ok 30 minut
20-30 dkg chudego mięsa ( np pierś z kurczaka lub indyka)
nadaje sie równiez jagniecina i cielecina co kto lubi
1 papryka świeża czerwona
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros
trochę gorącej wody z czajnika do podlewania
mięso umyć i pokroić na cienkie paseczki 2-3 mm/ 2-3 cm długości posypać przyprawą i odstawić na 1-2 godz do lodówki aby sie "przegryzło"
cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki
wlać oliwe na patelnie i rozgrzać dość mocno
wrzucamy mieso na patelnie i smażymy często mieszając aż się mocno zrumieni (5-10 minut) następnie podlewamy wodą tak żeby pokryła mięso i podduszamy ok 5 min ( aż woda odparuje) czynność tę (podlewanie) powtarzamy 2-3 krotnie przed ostatnim podlaniem dodajemy na patelnię paprykę i cebulę i podduszmy aż woda osparuje.
Kebab gotowy.
Można podac np. z cukinią kórą możemy przygotować w tzw międzyczasie
po 1 niedużej cukini na głowę (0k 15-20 dkg)
1 cebula (kilka listków świeżych ziół bazylia estragon)
sól pieprz oliwa do smażenia ( 1-2 łyżki)
Cukinie myjemy i obcinamy końce po czym kroimy na kawałaki 2-3 cm ćwierćplasterki razem ze skórką , cebule kroimy na pól i w plastry zioła siekamy drobno na gorącą oliwę wrzucamy (może być rondel lub wysoka patelnia ) wszystko razem dadajemy pieprz i sól do smaku. Podsmażamy cukienie na rumiano często mieszając na koniec dodajmy trochę wody i podduszamy pod przykryciem aż będzie lekko przezroczysta ( zeszkli się ) i gotowe
do tego np swieżego pomidorka w plastrach skropionego sokiem z cytryny
Wartość energetyczna ( danie razem )100gram - 79,1 kcal
białko tłuszcz węglowodany - 1/0,80/0,48
Przyprawa do kebaba - sól 1/2,czosnek granulowany 1/2,papryka słodka1/2,papryka ostra1/4,cebula granulowana lub suszona1/2,cząber1/8, rozmaryn1/8,tymianek1/4 ,kolendra1/4,curry1/2, gałka muszkatałowa mielona1/8, ziele angilelskie 3-4 szt, oregano 1/2, bazylia 1/2 majeranek 1/2 - wielkości w łyżeczkach do herbaty - wrzucamy razem do młynka do przypraw i mielimy na drobno.
Sish kebab z sosem Tzatziki 4-5 porcji
Kebab:
50 dkg chudego mięsa wołowego i baraniego zmielić dwukrotnie
1 jajko
1-2 cebule
4-5 łyżek oliwy do smażenia ( można też na grillu wtedy tylko posmarowć lekko oliwą )
1 łyżeczka przyprawy Kebab/Gyros,sól,pieprz
Sos Tzatziki:
1 filiżanka jogurtu 0-1%
1 filizanka serka homogenizowanego 0-1%
1 ogórek koserwowy lub małosolny
1 czerwona papryka
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól pieprz do smaku.
Sos najlepiej przygotować tak z dwie godziny wcześniej i odstawić do lodówki żeby się przegryzł. Jogurt wymieszać z serkiem dodać czosnek oraz drobniutko pokrojoną paprykę i ogórka oraz szczypiorek posolic i dopieprzyć w/g uznania.
Kebab ;
Cebule obrac i drobniutko posiekać . Do mięsa dodać posiekaną cebulę
jajko sól pieprz przyprawę Gyros i wyrobic na gładką masę. Z tak przygotowanej masy przygotowujemy podłużne wałki o długości 5-6 cm i samżymy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Na grilla najlepiej wałeczki owinąc dookoła patyczka takiego do szaszłyka lub specjalnej metalewej szpadki (takiej do zrazów) i posmarować lekko oliwą po wierzchu.
polecam podać do tego zblanszowane ( chrupiące warzywa ) np różyczki kalafiora , brokuła , fasolkę szparagową , selera naciowego, i kawałki świeżego ogórka, ćwiartki pomidora itp z sosem smakują wysmienicie oczywiście sos jest do kebaba ale do warzywek też sie nada.
Wartośc energetyczna Kebab z sosem 100 gr - 153 kcal
białko tłuszcz węglowodany - 1/0,88/0,23
krem waniliowy
1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszac z 1/4 tyzeczki olejku waniliowego i odrobina slodzika do smaku mniammmmm
Krem cytrynowy
trzeba ubic na parze zoltko z kropla esensji cytrynowej , nastepnie wymieszac z ubitym na piane bialkiem ze szczypta slodziku. krem mozna jesc na goraco lub schlodzony.
krem kawowy
1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmecz wymieszac z 1/4 szkl. olejku waniliowego, ze szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobina slodzika. schlodzony deser posypac startas kostka gorzkiej czekolady
krem rumowy
pucharek bitej smietany light z odrobina olejku rumowego, posypac gorzkim kakao. mniammmm
KEFIR Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 2 faza
-duży kubek kefiru 0%, lub odtłuszczonego jogurtu naturalnego
-100g suszonych śliwek kalifornijskich (bo mięciutkie)
-1 kopiata łyżka stołowa sieniania lnianego.
Łasuchy mogą dodać dodatkowo łyżczkę fruktozy
Wszystkie składniki wrzucić do kubełka mikserowego, czy tam blendera i miksować na wysokich obrotach 2 minutki. Sycące i dobre na przemianę materii.
NIe wiem czy sie nie powtórzyłam z niektórymi , ale cóż
Papatki Smacznego
-
Ogromnie sie ciesze ze ten watek został odswiezony.
Ja zaczynam tez ... poraz enty. I własnie od SB zaczynam..... tzn chce tak własnie zmienic swoje nawyki. A tu własnie dokładnie doczytałam co i jak.... ogromne dzieki.
I tak troche Off Topikowo.....
Wróciłam na łono diety...... córa marnotrawna ze mnie..... ale lepiej późno niz wcale.
-
O mnie ten wątek też bardzo się podoba, oj bardzo.Ogromne dzieki za niego. Ja jestem juz 4 dzień na SB.
-
witam dziewczyny.....
Bardzo sie ciesze ze taki watek jest.czytalam caly czas,przepisy sa super i mysle przejsc na SB .Musze pogodzic 1000 kcal i SB ,ale jedno nie wyklucza drugiego.Cos mi waga bardzo wolno spada .Moze te owoce nie pozwalaja jej schodzic.Jestem po zakupach jak je wykoncze przechodze na SB.Bede tu czestym gosciem.Pozdrowionka
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki