-
Omlet na szynce
2 jajka (najlepiej wiejskie)
2 plastry fileta/szynki z indyka lub kurczaka
2 plastry sera niskotłuszczowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Do salaterki rozbić jajka i dobrze je roztrzepać, doprawić. Rozgrzać patelnię, a następnie tłuszcz, położyć plastry wędliny i lekko podpiec na małym ogniu. Położyć na nie ser, wlać masę jajeczną i zmniejszyć płomień. Rada: patelnia i tłuszcz muszą być dobrze rozgrzane, aby omlet nie przywarł do dna. Po zrumienieniu z obu stron natychmiast wyłożyć na talerz.
Przekładanie omletu na drugą stronę sprawiało mi straszny problem, dopóki nie przypomniał mi się trik pana Makłowicza Nie mam, niestety 2 takich samych patelni, ale robię to z dużym talerzem (żeby się nie oparzyć ) Zsuwam ostrożnie omlet na brzeg talerza, nakładam nad niego patelnię i jednocześnie odwracam talerz do góry dnem i omlet ląduje "nieupieczoną" częścią na patelni
Robiłam sobie jeszcze omlet z czekoladą gorzką Pokrojne w kawałki 3-4 kostki wsypałam między 2 "warstwy" masy jajecznej I wyszło nadzienie czekoladowe Tak samo zrobiłam z pokrojonymi pomidorami i serem żółtym. Ale do każdego rodzaju omleta dolewam odrobinę mleka odtłuszczonego - bardziej mi smakuje
Kawa latte I etap
kawa bezkofeinowa
mleko niskotłuszczowe 1,5% -2%
słodzik (I etap - maksymalnie 75 kal dziennie)
Kawę parzymy w kubeczku, dzbanku lub w ekspresie (polecam stosowanie filtrów papierowych kawa jest ponoć zdrowsza dzięki nim). Mleko podgrzewamy i dolewamy do kawy. Proporcje powinny być 50/50. Jeśli to konieczne słodzimy. Kawa latte wyśmienicie smakuje podana w wysokiej szklance z rurką. Jeszcze jej nie robiłam, ale uwielbiam kawę latte, więc na pewno się skuszę
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-sezamowym
jedna pojedyncz piers z kurczaka
lyzka oliwy
cebula
szklanka bulionu (moze byc z kostki)
pol puszeczki koncentrartu pomidorowego (w sumie moga byc tez swieze pomidory)
lyzka sezamu
sol i slodka papryka w proszku (lub jakie kto woli przyprawy)
Na rozgrzanej lyzce oliwy zeszklic posiekana celule nastepnie dodac pokrojona w male kawalki i przyprawiona sola i slodka papryka piers z kurczaka. podsamazyc z kazdej strony, wlac szklanek bulionu i dusic ok. 10 min na malym ogniu, dodac przecier pomidorowy i uprazony wczesniej sezam a wszytsko dusic jeszcze 10 min. doprawic do smaku
Mam nadzieję, że tych przepisów wcześniej nie było Starałam się posprawdzać, ale jeśli były, to przepraszam i więcej nie będę :P
Tego na pierś kurczaka używałam też na 1000 z surówką (teraz z resztą też ) Jest bardzo sycąca i smaczna
-
GLYXOWANIE (jedzonko o malym IG)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soczewicowy Burger z Dipem szpinakowym
-----------------------------------------------------------------
Dla 4 osob
200 g czerwonej soczewicy
2 cebulki wiosenne [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
1/2 peczka natki pietruszki
2 lyzki pestek dyni (obranych)
1 jajko + 1 zoltko
2 lyzki panierki pelnoziarnistej
1/2 lyzeczki utartej skorki cytryny
szczypta przyprawy cayenne
150 gram mlodego szpinaku (w lisciach)
3 lyzki oleju rzepakowego
300 gram jogurtu naturalnego
1 zabek czosnku, sol, pieprz
1. Soczewice oplukac i zagotowac w 350 ml lekko posolonej wody. Pod przykryciem leciutko gotowac przez 15 minut, potem troche ostudzic i odcedzic wode.
2. Cebulki umyc i drobno pokroic. Natke umyc, oberwac listki i posiekac drobno razem z pestkami dyni.
3. Soczewice, cebulke, natke, pestki dyni, jajko i dodatkowe zoltko oraz panierke wymieszac i doprawic skorka cytryny, sola i cayenne. Z powstalej masy uformowac 8 duzych Burgerow.
4. Dip: Szpinak umyc i sparzyc. W malym rondlu rozgrzac lyzke oleju i poddusic w nim wilgotny szpinak pod przykryciem 1-2 minuty. Odsaczyc na sitku, potem drobno posiekac i wymieszac z jogurtem. Wycisnac do tego czosnek i dobrze doprawic sola i pieprzem.
5. Kotlety podsmazac ok 10 minut na srednim ogniu w reszcze oleju na patelni teflonowej. Podawac z Dipem szpinakowam.
krewetki z selerem
----------------------------------------------------------------------------------------------------
skladniki na 2 osoby
400 gram selera lodygowego
2 male cebule (schalotten - to sie jakos nazywa po polsku?)
1 srednie kwaskowate jablko
2 lyzki soku z cytryny
150 gram surowych krewetek (swieze lub zamrozone)
2 lyzki oleju rzepakowego
sol, cayenne
200 ml wywaru rosolowego
50 ml nieslodzonego soku jablkowego
i 1/2 lyzeczki roslinnego srodka wiazacego (np. Biobin) - tja, widzialam to tu kiedys w supermarkecie... ale co to na polski to nie wiem. Na pewno jakis proszek w pudeleczku, ale musi pochodzic ze sklepu BIO - zeby nie byla jakas chemia. A moze da sie w ogole bez?
1. Seler pociac w 1cm grube plasterki. Cebulki pokroic w drobna kostke. Jablka przeciac na osemki, pokroic na cienkie plasterki. Od razu skropic cytrynowym sokiem. Krewetki oplukac i obsuszyc papierem kuchennym.
2. Olej rozgrzac na patelni i podsmazac w nim krewetki przez 2-3 minuty. Wyjac je, posolic i doprawic przyprawa cayenne.
3. Seler i cebulke podszklic w resztce tluszczu po krewetkach. Dolac wywar i 4 minuty gotowac. Sok z jablek, kawalki jablka i srodek wiazacy domieszac i 3 minuty lekko gotowac. Dosolic, dopieprzyc. Krewetki wrzucic i podgrzac w tak powstalym sosie. Podawac z dzikim ryzem.
-
hejka, shalala- cebulki to po prostu szalotki, a selerek naciowy ale ten środek wiążący nic mi nie mówi musze nieco poszperać w wiadomościach i nowinkach kulinarnych.
No i oczywiście dzięki za przepisy
buziaki
-
Witajcie, to i ja tu trochę cosik wpiszę.. ja w sumie cenię prostotę i szybkość wykonania.. Poniższe przepisy to przepisy znalezione w wiekszości na forum czy innych stronach o SB, które planuję niedługo sprawdzić, lub już sprawdziłam, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu To są przepisy na I fazę SB
PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
pierś z kurczaka
sałata
przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa
Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.
**********
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
pierś z kurczaka
paczka mrożonych brokułów
paczka płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.
**********
FASOLKA SZPARAGOWA
0,5 kg fasolki szparagowej
czosnek
cebula dymka
05 szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy, oliwa z oliwek
Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.
**********
SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
pierś z kurczaka
pierczarki
papryka
cebulka
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek
Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.
**********
GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
filet z piersi indyczej
zielona papryka
pieczarki
cebula
czosnek
przyprawy, oliwa
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.
**********
PYSZNA KOLACJA
2 jajka na twardo
0,5 surowej papryki
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 pomidor
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
150 g jogurtu naturalnego
Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ
**********
SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
serek wiejski
2 pomidory
1 średni ogórek świeży
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek
Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
**********
SMACZNEGO
-
Witam wszystkich.
Cieszę się że jest tu tyle znajomych osóbek
Postanowiłam od jutra czyli od 11 kwietnia zacząć SB. Boję się jak diabli bo będę musiała zrezygnować z wielu rzeczy.
Ale mam książęczkę o SB no i mam to forum więc mam nadzieję że sobie poradzę.
Nie mam zresztą wyjścia bo decyzja podjęta.
Jak wpadnie mi w rękę jakiś przepis to szybko się nim z wami podzielę.
CAłuski.
-
Cze to ja
Ja to jednak zachowuje sie jak swinia, zalozylam watek i niedosc, ze prawie nic nie wpisuje, to jeszcze ani jednego przepisu tu nie umiescilam, tylko pisalam, ze wpadne pozniej i cos wpisze.
No iteraz tez nic nie wpisze, ztn zadnego przepisu, bo akurat nie wzielam zadnego ze soba. Boze od tych wymowek to idzie sie powiesic!!!!
Ale mam nadzieje, ze nie macie mi tego zazle i ewentualnie sama tez dacie sobie rade. Co ja mowie, przeciez ja nie jestem tu taka potrzebna, to Wy tworzycie ten watek, a nie ten co go zalozyl!!!Co za glupek ze mnie
Dobra ja spadam narazie.
Buzka
-
Przepisy SB
Witam wszystkich!!!
Może najpierw się przedstawię Mam na imię Patrycja, jestem na diecie SB dopiero od 4 dni, ale już myślę, że jest naprawdę świetna.
Moje przepisy są na razie proste, ale skuteczne:
1) pierś z indyka z pieczarkami i cebulką
pierś z indyka lub kurczaka podsmażyć na łyżeczce oliwy z oliwek (używam patelni teflonowej TEFALa, staram się jej nie zarysować, a jej plusem jest to że nie potrzeba tyle tłuszczu)
później dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę i pieczarki (połówki, ćwiartki - obojętne, im większe części tym mniej tracą wody)
przyprawy rzecz najważniejsza: bazylia, majeranek, odrobina curry, zioła prowansalskie
2) do powyższego dania robię surówkę (bo z surowych warzyw)
z papryki, ogórka, sałaty, szczypiorku
(posadziłam w małych doniczkach na parapecie w kuchni pięć cebul i mam zawsze świeży szczypiorek - żółte doniczki i zielony szczypiorek ślicznie wygląda)
Tak wyglada mój obiadek, do tego gotuję ryż, niestety nie dla mnie
mój mąż je pełny obiad, a mi należy się tylko mięsko z pieczarkami i sałata
jak to on powiada, że jak ja się odchudzam to on nie musi prawda, jest wysoki i szczupły, ja przy nim (po ciąży) wyglądam jak kluseczka
po prostu faceci mają łatwiej.
Dziś na śniadanko moja córcia zjadła pół startego banana, a ja...
Następny przepis :
dalej surówka z sałaty, papryki, ogórka, szczypiorku + polędwica pokrojona w kosteczkę
wczoraj zamiast polędwicy był ser feta light 12% tłuszczu ( mlekowita) polecam albo tuńczyk bez oleju oczywiście
do tego przyprawy: koperek, majeranek, bazylia, pieprz czarny.
Wczoraj wieczorem zrobiłam mężowi frytki - ślinka mi leciała, ale nie poddałam się zjadłam sobie ogórka z odrobiną sera feta było całkiem niezłe
Jak wychodzę to robię sobie "kanapki" polędwicę lub gotowaną szynkę, do tego np papryka albo ogórek i zawijam w sałatę, fajnie smakuje i ma mało kalorii.
Opieram się na diecie south beach, koleżanka pożyczyła mi tą książkę. Wprowadzam tam własne modyfikacje, gdyż wiele rzeczy nie jest u nas dostępnych. Kartka z dozwolonymi produktami wisi na lodówce to pomaga
W ciągu 4 dni schudłam 1,5 kg i co najważniejsze nie mam napadów głodu
Jak coś znowu wymyślę to oczywiście napiszę. Wszystko to co podałam jest na I fazę.
Anikas9 bardzo mi się podobał Twój przepis na bigos. Niby znam, a nawet nie pomyślałam, że może się przydac w SB. Rrzeczywiście łatwy do zrobiebienia, dosyć tani no i wszystkie produkty są dozwolone
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że jak na pierwszy mój post to nieźle mi wyszło.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Witam!
Dzis kolejna porcja przepisów na I fazę
Na początek zupy
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
50 dag boczniaków
włoszczyzna/ bez marchewki/
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
majeranek.liść laurowy,papryka,gałka muszkatałowa,sol,pieprz
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.Na łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę i dodajemy rozdrobniona włoszczyznę.krótko smażymy mieszając.wlewamy 1,5l wrzątku,wkładamy boczniaki,liść laurowy i majeranek.Gotujemy ok.20 min.Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem,papryką,gałką,solą i pieprzem.
OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ
40 dag wołowiny
3 łyżki oliwy
1l bulionu
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
czerwona i zielona papryka
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki chilli,sól,mielony kminek
20m dag odł.startego żółtego sera
Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na połowie oliwy.Wlewamy bulion i dusimy ok.1h.Oczyszczona parykę kroimy w kostkę, siekamy cebulę i wraz z osączoną fasolą przesmażamy na pozostałej oliwie.Doprawiamy chilli,kminkiem i solą.Dodajemy pokrojone pomidory z sokiem.Gotujemy aż mięso będzie miękkie.Posypujemy serem.
ZUPA POROWO-SEROWA
2 pory
20 dag sera pleśniowego light
3 szklanki bulionu
szklanka chudego mleka
2 łyżki oliwy
tymianek,sól,pieprz
Oczyszczone,białe części pora kroimy w półplasterki.Smażymy 2-3 min. na oliwie,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15 min.Dodajemy rozgnieciony,wymieszany z mlekiek ser.Zagotowujemy.Doprawiamy solą,pieprzem i tymainkiem.
CHŁODNIK PAPRYKOWY
4 straki czerwonej papryki
2 pomidory
cebula
2 łyzki oliwy
0,5l bulionu warzywnego
sól,pieprz
Miąższ papryki kroimy w kostkę,siekamy cebulę i smażymy na złoto na oliwie,2 łyzki papryki odkładamy do dekoracji,resztę dodajemy do cebuli wraz z pokrojonymi, obranymi pomidorami,przesmażamy i zalewamy bulionem - gotujemy ok.15min.Po ostudzeniu miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Schłodzona w lodówce zupę podajemy w mmiseczkach posypaną odłożoną papryką.
hISZPAŃSKA ZUPA Z PULPETAMI
40 dag mielonej wołowiny
średnia cebula
jajko
łyżeczka sosu tobasco
2 łyzki oliwy
duża zielona papryka
2 ząbki czosnku
1l bulionu wołowego
1 kg pomidorów
świeża bazylia,sól,pieprz
Wołowinę wyrabiamy z jajkiem,doprawiamy sola i pieprzem,formujemy małe pulpety.Papryke kroimy w paski/łyzkę odkładamy do dekoracji/,czosnek i cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie.Razem z pokrojonymi pomidorami dodajemy do bulionu,dusimy 20 min.Dodajemy pulpety i doprawiamy solą,pieprzem i tobasco,dusimy kolejne 20 min na małym ogniu.Dekorujemy papryka i świeżą bazylia.
C.d.n.
-
i jeszcze parę sałatek:
PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
15 dag młodych liści szpinaku
15 dag pieczarek
2 pomidory
pęczek szczypiorku
sok z cytryny
2 łyzki octu winnego
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Listki szpinaku opłukac i odsączyć.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.Pomidory pokroić w ćwiartki.szczypiorek posiekać.Ocet wymieszać z oliwą,dodać sól,pieprz i zmiażdżony czosnek.Energicznie ubijać tzrepaczką - surówke polać tuż przed podaniem.
MIZERIA Z SELEREM
spory seler
ogórek zielony
pojemnik jogurtu nat.
szczypta pieprzu cayenne
biały mielony pieprz
sok z cytryny
ząbek czosnku
zielona sałata do ozdoby
Seker oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać surówke - podac na liściach sałaty.
C.d.n.
-
Musze poswieżyc tem wąteczek
Dzisiaj pomysły na lunch do pracy czy szkoly na II fazie
OWSIANE NALESNIKI
2 szklanki platków owsianych
ok. 0,6l mleka 0,5%
3 jajka
5 dag orzechów
po 2 łyżki uprażonych pestek slonecznika i dyni
Płatki zalać ciepłym mlekiem żeby napeczniały / ok.1h/.Orzechy posiekać.Do płatków dodać jajka,wymieszać,połaczyć z pestkami i orzechami,smażyć cienkie naleśniki.
Ja daję mniej mleka, za to do ciasta dodaję na konieć gazowaną wodę mineralną/są pulchniejsze/ i 3-4 łyżki oliwy / nie trzeba lać tłuszczu na patelnię/
TORTILLE
45 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
łyżka soli
4 łyzki oliwy/ew. rozpuszczonej Planty/
280ml gorącej wody
Mąkę wymieszaj z solą,posiekaj z tłuszczem,stopniowo dolewaj wodę,wyrób ciasto,podziel na 12 części,uformuj kulki,rozwalkuj na cienkie plackipodsypując maką,wytnij kola,smaż na gorącej SUCHEJ patelni po 10 sek.z każdej strony,trzymaj w cieple/usmażone przechowujemy w lodówce owiniete lnianą ściereczką/.
NADZIENIA DO POWYŻSZYCH
wszelkie sałatki np. z sałaty,ogórka,rzodkiewek,pomidorów ,kielków, papryki+sos jogurtowy
z drobiowa wędliną,sałatą,pieczarkami i niesłodzonym ananasem+sos z 3 łyżek chudego twarożku,3 łyżek soku z ananasa,doprawiony solą,pieprzem,curry i cayenne
duszone pieczarki z cebulą i tartym żółtym podtł. serem
szpinak duszony z czosnkiem
i wszystkie inne dania typu mięsko z warzywkami - rozsmarwujemy na naśleśniku lub tortilli
rolujemy, kroimy na pół i lunch na wynos gotowy
c.d.n.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki