-
pod Kopenhaska mi to podchodzi,napewno zdrowa nie jest,jak ja przeczytaalm to sie wystraszyłam,ze chcesz ja stosowac
-
nie, nie chcę jej stosować, mam moją własną dietkę
tzn. w ramach 1000 max 1300 kcal jem ogólnie rzecz biorąc wszystko.. tyle tylko, że staram sie unikać tych kalorycznych produktów i jeść niskosłodzone albo wcale :P
nie używać soli, cukru, fast-food ->a co to jest?
no i bomb kalorycznych też staram się nie jeść
Teraz jeszcze cosik dojadam -pomarańczka, garstka winogron, kromeczka chrupkiej Wasy z ogóreczkiem.. to już daje razem ~ 1000 kcal na dzisiaj
-
Hej Kassik, dawno mnie nie było. Widzę, że dobrze sobie radzisz, cieszę się. Pozdrawiam i oby tak dalej :*
-
witaj nusia dawno Cię nie było... ja też teraz kuję
Jabłko
Niezwykła popularność jabłek bierze się między innymi stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Przechowywane w odpowiednich warunkach nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy. Szczególnie smaczne są jesienią.
Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem.
Często się mówi, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. I jest w tym bardzo dużo racji. Jabłka to kopalnia witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów prostych, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego ustroju. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest jednak różna. Najwięcej mają jej antonówki, najmniej - odmiana landsberska i starking.
Składniki mineralne obecne w jabłkach to m.in żelazo i potas, które mają właściwości odkwaszające. Dlatego owoce te są szczególnie polecane osobom spożywającym duże ilości produktów mięsnych i zbożowych.
Poza tym gryzienie twardego jabłka wzmacniają dziąsła. Jednak wbrew obiegowej opinii zjedzenie tego owocu przed snem nie zwalnia z obowiązku umycia zębów, ponieważ zawarte w nim cukry są pożywką dla żyjących w jamie ustnej mikroorganizmów i przyczyniają się do rozwoju próchnicy.
Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe - błonnik. Najwięcej tego składnika zawiera skórka i gniazda nasienne. Nierozpuszczalne frakcje błonnika po spożyciu wiążą wodę, pęcznieją w żołądku i dzięki temu zmniejszają uczucie głodu.
Błonnik działa na ogranizm wielokierunkowo. Wymaita resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu.
Posiada także zdolność wiązania złego cholesterolu i w ten sposób obniża jego poziom w organizmie. Niepodważalną zaletą jabłek jest ich kaloryczność. To owoce zdecydowanie niskoenergetyczne. Średnie jabłko - o wadze 100g - dostarcza zaledwie ok. 52 kcal.
Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłek są Anglicy. Dodają także jabłka do masła i serów. W Polsce jabłko traktowane jest raczej jako samodzielny owoc deserowy, dodatek do ciast, dżemów, kompotów i sałatek.
Zerwane z drzewa dojrzałe owoce można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu. w takich warunkach jabłka wytrzymająnawet przez kilka miesięcy.
W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ oddychając przez skórkę, wysychają i tracą kruchość.
-
Ł A D N Y ..... P Ł A S K I ..... ....B R Z U S Z E K....
Brzuch bez nadmiaru tkanki tłuszczowej, z silnymi, sprężystymi mięśniami
to mniejsze ryzyko wystąpienia przepukliny (jelita są bowiem utrzymane we właściwym miejscu) oraz dokuczliwych bólów pleców (przy otyłości brzusznej trudniej utrzymać prostą sylwetkę).
A że do tego zgrabny, mały brzuszek
fantastycznie prezentuje się w bikini czy biodrówkach, to tym bardziej warto nad nim popracować.
Jedz z głową
Aby brzuch wyglądał efektownie, konieczny jest właściwy sposób odżywiania się czyli taki, który ułatwia spalanie tłuszczu (zwłaszcza tego w okolicach pasa) i nie prowadzi do wzdęć. Nie musisz się głodzić, jednak staraj się przestrzegać poniższych zasad:
po sutym obiedzie zawsze odczekaj co najmniej pół godziny nim sięgniesz po deser czy jabłko. Połączenie tłustych dań z cukrami zawartymi w słodyczach lub surowych owocach powoduje fermentację treści pokarmowej, co sprzyja wzdęciom;
zamiast trzech dużych posiłków jedz częściej małe porcje (na podwieczorek spałaszuj kilka suszonych śliwek) i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. To sprawi, że procesy trawienne będą przebiegać u ciebie sprawniej, co korzystnie wpłynie również na wygląd brzucha;
wybieraj produkty bogate w błonnik (kasze, otręby, surowe warzywa i owoce). Doskonale regulują pracę jelit;
staraj się nie przesalać potraw - sól zatrzymuje wodę w organizmie i brzuch robi się jak balonik;
unikaj alkoholu (powoduje odkładanie się tłuszczu w brzuchu) oraz cukru w każdej jego postaci: ciasteczek, batonów, cukierków itp.;
pij co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie brzuszek zmaleje, bo pobudzisz pracę nerek i organizm pozbędzie się nadmiaru płynów. Wodę możesz zastępować zieloną herbatą, która lekko przyspiesza spalanie kalorii. Nie pij jednak podczas jedzenia; nadmiar płynów rozrzedza soki żołądkowe, co zakłóca trawienie. Zrezygnuj też z napojów gazowanych. Po bąbelkach brzuch się zaokrągla.
Sięgnij po zioła
Jeżeli po posiłkach twój brzuch często robi się wzdęty, a spódnica trzeszczy w szwach, ziołowa terapia jest dla ciebie idealna. Oto sprawdzone recepty.
Wypij po jedzeniu herbatę z mięty, rumianku lub kopru włoskiego. Skutecznie przeciwdziała wzdęciom.
Popijaj w ciągu dnia wodę anyżową (łyżeczkę nasion anyżu gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut). Również likwiduje wzdęcia.
Ćwicz regularnie
Każdy instruktor na siłowni powie ci to samo: nie ma lepszego sposobu na płaski brzuch niż systematyczne ćwiczenie jego mięśni. Ćwiczenia wcale nie są trudne! Możesz je wykonywać co drugi dzień, poświęcając im pół godziny dziennie. Tylko nie ćwicz od razu po posiłku. Odczekaj co najmniej dwie godziny. Inaczej krążąca we krwi insulina zablokuje uwalnianie komórek tłuszczowych i trening da gorsze efekty.
Oto program idealny dla ciebie:
Ćwiczenie 1: stań w rozkroku i weź głęboki oddech. Powoli wydychaj powietrze i pod koniec wydychania mocno wciągnij brzuch. Utrzymuj go napiętym (na bezdechu) przez 5 sekund. Powtórz 10 razy. Możesz ćwiczyć nawet w autobusie!
Ćwiczenie 2: połóż się na plecach, ręce ułóż wzdłuż tułowia, nogi ugnij w kolanach i rozstaw na szerokość bioder (stopy powinny przylegać do podłogi). Unieś nieco głowę oraz barki, zatrzymaj na 4 sekundy, po czym wróć do leżenia. Ćwiczenie wykonaj 12 razy, w trzech seriach.
Ćwiczenie 3: usiądź na podłodze, tułów odchyl nieco do tyłu i podeprzyj się rękoma. Wyprostowane nogi unieś nieco nad podłogę i w tej pozycji wykonaj poziome nożyce 12 razy.
-
I znowu same mądrości u Ciebie
Ja to jednak za mało tych warzywek jadam jakoś wolę owocki
No i widzę, że dietka pięknie Ci idzie
Trzymaj tak dalej
Moja też pięknie idzie a nie chudnę ostatnio
Buziaki pa
-
WITAJ CIEKAWE JAK TO ZROBIC I POZBYC SIE LENIWCA
POZDRAWIAM CIEPLUTKO
-
CIERPLIWOŚCI I JESZCZE RAZ CIERPLIWOŚCI
KOBIETKI KOCHANE
3majmy się dietki rozsądnej i zdrowej, unikajmy grzeszków dietkowych i ćwiczmy
a na pewno doczekamy się spadku wagi...
ale powoli, dajmy naszemu organizmowi duuużo czasu nie nerwowo
Zobaczycie, że nam się uda
-
uda się napewno!!! zbieramy nasze sadełko latami, a pozbyć sie go chcemy w parę tygodni!!! im dłużej dieta trwa i im wolniej spadają kilogramy, tym pewniejsze, że nie wrócą!!!
-
Oczywiście wszytsko to prawda, ze najpierw tyjemy, a potem chcemy schudnąć w parę tygodni, tylko jak wracalam z pracy to zobaczylam, ze wiosna już się zbliża, no i panika. Muszę schudnąć, bo nie chcę powtórki z zeszłego roku: zakrywałam się dłuższymi bluzkami, długie spódnice itp. - nie chcę. Chcę na nowo i szczupło przywitać wiosenne dni.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki