Strona 34 z 93 PierwszyPierwszy ... 24 32 33 34 35 36 44 84 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 927

Wątek: Pamiętnik przyszłej dietetyczki

  1. #331
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Hej

    Właśnie wróciłam z zajęć i zrobiłam sobie jedzonko. Co ja dziś przeżyłam to mówię Wam. Moim najlepszym koleżankom ze studiów zachciało się pizzy więc pojechałyśmy do PIzzy Hut. One wpierniczały pyszną pizze a ja piłam sok pomarańczowy. Kurcze tak miałam ochotę, ale się nie skusiłam Jupi
    No i kolejna akcja dzisiajszego dnia to oskarżenia jednej dziewczyny z mojej grupy,że jak możemy tak bezczelnie ściągać, bo to jest obrzydliwe, obleśne, nieuczciwe, chamskie i inne epitety. Przy czym ona mówila o wejściówce z żywienia i nie tylko. My się ściągałyśmy tylko skonsultowałyśmy jedną odpowiedź. Moja koleżanka Ania się wkurzyła bardzo tak jak wszystkie zzresztą z nas i wypełniała BEatce akcje kiedy dostała 3 z wejściówki z biochemii a babce od ćwiczeń podyktowała piątkę. Rozpętała się wojna. Którą ja skwitowałam strasznym, głóśnym parsknięciem śmiechu z głupoty tłumaczącej i prawie płaczącej Beatki
    Teraz własnie wcinam barszcz czerwony z ziemniaczkami

    Vanessa - słyszałam o pięciodniówce. To dieta przy której jednego dnia się je np.same warzywa, drugiego owoce itd. Odwadnia niesamowicie organizm i powoduje szybką utratę kilogramów w postaci wody. Nie polecam. To typowa cud dieta. I nie warto.

  2. #332
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Aha no i z wejściówki z żywienia dostałam 11pkt na 12

  3. #333
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    bo jesteś mądra dziewczyna!!!!

  4. #334
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez pinky87
    Hej blackrose, mam do Ciebie pytanko skoro jestes na dietetyce wiesz moze ile mozna schudnac w ciagu tygodnia bedac na diecie 1400-1500 kcal ?? Oczywiscie nie w poczatkowych tygodniach bo widadomo, ze wtedy leci wiecej w dol bo wode tracimy. A jak Tobie idzie odchudzanko?? musze wspomniec, ze ja tez bardzo chce schudnac zeby wreszcie nei czuc sie skrepowana tym, ze moj chlopak ma dziewczyne...grubaske ;( wiec wiem co czujesz. pozdrawiam i zapraszam do mnie . :*
    To zależy przede wszystkim od tego jaka jest Twoja aktywność fizyczna. Jeśli np. energia jaką dostarczysz to 1400kcal dziennie a dziennie spalasz popwiedzmy 2400kcal to po tygodniu schudniesz 1kg lu troszkę więcej bo to też zależy od tempa Twoojego metabolizmu i termogenezy.
    Generalnie 1kg to 7000kcal więc jeśli będziesz mniej jadła niż jadłaś i dodasz do tego aktywność fizyczną to 1kg schudniesz.

  5. #335
    Aniula7 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-01-2007
    Mieszka w
    Rzeszów
    Posty
    0

    Domyślnie

    Gratuluję i powstrzymania od pizzy i tak wysokich pkt z wejściówki
    Dobrze, że ja nie mam takich lasek w grupie hehe... Ogólnie toja mam świetna grupę.. Każdy sobie pomaga, jedna osoba pisze ściagi z danego działu i przeyła innym i tak w koło aż mamy ściagi na całe kolokwium, raz było koło taki, że wykładowca trochę przymykał oko na szeptanie to szedł łańcuszkiem od poczatku do końca rzędu klucz z odpowiedziami i nikt się nie sępił... Zobaczymy jak długo tak będzie

  6. #336
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Generalnie mówię Wam dziewuszki ta Beata nie ma mózgu Zakompleksiona Warszawianka kująca na pamięć wszystko,ale jak już trzeba pomyśleć to zero. Np.kiedyś na żywnieniu mieliśmy o tłuszczach. Omawiamy różne tłuszcze np.olej rzepakowy i mówimy o jego składzie. Trąbimy całe zajęcia o tym,że zawiera różne kwasy między innymi linolowy, alfa-linolenowy i inne czyli,że składa się z wielu kwasów w sumie a ona do mnie:"Kamila a olej rzepakowy to jaki to kwas?". No myslałam,że umrę ze smiechu

  7. #337
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Moje dziewuszki dzisiaj postanowiłam napisać coś z cyklu naukowego O czym chcecie?
    Oto propozycje:
    Rola wody w organizmie
    Błonnik pokarmowy
    Równowaga kwasowo-zasadowa
    Białka
    Tłuszcze
    Węglowodany

    No bo jakiś norm żywienia nie będę pisała bo to Was znudzi

  8. #338
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    chyba tłuszcze białka węgle to wszyscy wiedza, ja bym chciała o tej gospodarce kwasowo-zasadowej

  9. #339
    blackrose1987 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    TEMAT : RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA


    Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

    Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania organizmu. W wyniku wielu reakcji m.in. utleniania powstaje CO2, oksydacji - kwas siarkowy itd. Substancjami o charakterze zasadowym są przede wszystkim związki o jedno i dwuwartościowych metali, przyjmowane z pożywieniem lub zmagazynowane w organizmie (kości).

    Utrzymywanie stałego pH krwi wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych:

    -układy buforów we krwi i tkankach
    -wydalanie nadmiaru CO2 przez płuca
    -wydalanie kwasów i zasad przez nerki

    Stan nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o charakterze zasadowym lub kwasowym, powoduje zaburzenia równowagi kwasowo - zasadowej i przesunięcia jej w kierunku kwaśnym - kwasica (acidoza) lub zasadowym - zasadowica (alkaloza). Zaburzenia te powodują przemieszczanie się elektrolitów, a zwłaszcza potasu. Tutaj nie będę pisała dokładnie, bo to dosyć skomplikowane, ale zubożenie ogranizmu w potas w przypadku kwasicy powoduje m.in.
    -zwiększenie degradacji białka,
    - zmniejszenie zużycia glukozy przez mózg
    -a także zmniejszenie kurczliwości serca,
    - zwiększone wydalanie z moczem ważnych pierwiastków jak:wapń, magnez, sód
    -schodzenia skóry
    -nadciśnienie
    -uczucie zmęczenia
    -cukrzycę
    - kamicę nerkową
    -starczy wygląd

    W przypadku zasadowicy następują zaburzenia w procesach biochemicznych tj.glukoneogeneza, glikoliza. Prowadzi to co zaburzenia w produkcji glukozy którą żywi się mózg, do zmęczenia, a także do powinowactwa leków do białek co wpływa na interakcje leków z nimi.

    W praktyce częściej mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu niż z alkalozą.

    Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju.

    W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze.
    Dotyczy to przede wszystkim
    - mięsa i jego przetworów, drobiu, ryb i jaj (zwłaszcza żółtko),
    - w nieco mniejszym stopniu także wszystkich produktów zbożowych.

    Natomiast źródłem pierwiastków zasadotwórczych są

    - warzywa
    - i owoce
    - oraz mleko.
    W fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające.

    W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Z soli kwasów, które mogą łatwo się utleniać w organizmie, np. kwasu jabłkowego czy cytrynowego pozostają kationy działające alkalizująco. Z kolei kwas benzoesowy nie jest spalany, lecz sprzęgany w wątrobie z glicyną i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego, toteż produkty, w których występuje, mimo iż odczyn ich popiołu jest alkaliczny, działają zakwaszająco Natomiast kwasy winowy i szczawiowy tworzą z niektórymi metalami trudno-rozpuszczalne sole, które tylko w niewielkim stopniu mogą być wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ponieważ jednak kwasy te są utleniane i wydalane w postaci dwutlenku węgla i wody, nie powodują zakwaszania organizmu

    Należy zwrocie uwagę, ze potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców oraz mleko jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych Wynika z tego, ze dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze
    Najprostszym wskaźnikiem tego, czy tak się dzieje, jest pH wydalanego moczu
    Przy odżywianiu się
    -dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny,
    - natomiast u wegetarian - obojętny,
    - a u ludzi jedzących dużo mięsa - kwaśny.


  10. #340
    Kitola Guest

    Domyślnie

    Zhej
    widzę, że tu jeszcze zielone zbokomordki nie dotarły. Tzn. xixa już byla, ale jakaś taka spokojna

    Ciekawy temat, nie powiem, ale ja tyle zrozumialam co twoja koleżanka Beatka. Obie mamy podobne rozumki
    nie , żartuję naprawdę mnie zainteresował temat

    Pozdrawiam i zapraszam panią dietetyczkę również do siebie

Strona 34 z 93 PierwszyPierwszy ... 24 32 33 34 35 36 44 84 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •