MAKOWIEC CYGAN
15 dkg masła
25 dkg cukru pudru
6 żółtek
10 dkg miodu płynnego
30 dkg zmielonego maku
5 dkg kakao
1 łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.Utrzeć masło cukier i żółtka
2.Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut w makutrze
3.Dodać kakao sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać
4.Ubić piankę z białek i dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę. Przekroić na 2 placki, albo piec na 2 brytwanny.
Masa budyniowa
½ litra mleka
3-4 łyżki cukru i ½ szklanki ajerkoniaku
Cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1.część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną
2.resztę mleka zagotować z cukrem zwykłym
3.wlać na gotujące się mleko roztrzepaną mąkę i ugotować budyń
4.odstawić do wystygnięcia
5.1 kostkę masła ucierać dodając ostudzony budyń i dobrze utrzeć następnie dodać ajerkoniak i utrzeć
Przełożenie placka”
1 duża paczka biszkoptów: 2 czerwone galaretki
Przekładać:
Placek, masa, paski galaretki pomiędzy biszkoptem, masa, placek, polewa Delekta aksamitna
Zakładki