Dorcia bo ja chciałam grzeczna być![]()
![]()
![]()
![]()
Patrzcie co znalazłam![]()
Kulinarne zachcianki spełniaj... na zdrowie
Gdy zajadasz się gorzką czekoladą lub bananami, nie zawsze robisz to z łakomstwa. Pewnie zawierają one składniki, których bardzo potrzebujesz.
Zmęczona i zabiegana, niekiedy lekceważysz potrzeby swego ciała. Czasami jednak organizm potrafi wyegzekwować od ciebie to, co mu niezbędne, nagle rozbudzając apetyt na pewne produkty - nawet takie, których dotad nie lubiłaś. Nie próbuj mu się opierać. Dla własnego dobra jedz to, czego się domaga.
Ochota na pomidory Wypijasz kilka szklanek soku pomidorowego dziennie. Być może brakuje ci potasu, co często objawia się obrzękami nóg, uczuciem zmęczenia. Prócz pomidorów dobrym źródłem potasu są ziemniaki, banany czy melony. Możesz więc i na nie mieć ochotę znacznie częściej.
Upodobanie do cytryn Potrafisz zjeść 2-3 owoce naraz, choć wcale za nimi nie przepadasz. Usiłujesz w ten sposób instynktownie pozbyć się zakwaszenia organizmu, objawiającego się bólami głowy, niestrawnością, złym nastrojem. Cytryny są zasadotwórcze (podobnie jak agrest i czarna porzecz- ka), neutralizują za- tem kwasy nagromadzone w organizmie w wyniku diety obfitującej w mięso, tłuszcze i słodycze.
Apetyt na czekoladę
W połączeniu z ochotą na kaszę gryczaną oznacza, że brak ci magnezu. Właśnie z tego powodu jesteś nerwowa, dokuczają ci bóle i skurcze mięśni. Starasz się więc poprawić sobie samopoczucie, sięgając po te produkty, które są wyjątkowo bogate w magnez.
Zajadanie się fasolą
Jeśli ostatnio częściej się przeziębiasz, łatwo męczysz, masz zawroty głowy, może to oznaczać, że brak ci żelaza. Organizm domaga się zatem produktów bogatych w ten pierwiastek. Stąd twój apetyt na fasolę, szpinak, a także wątróbkę, jaja i wołowinę.
Smak na kwaśne
Zajadasz się kwaszoną kapustą i ogórkami z beczki. Zapewne dlatego, że ostatnio twoja dieta była wyjątkowo ciężko strawna, a ty czujesz się ociężała i masz kłopoty z trawieniem. Twoje ciało wysyła ci więc sygnał, że powinnaś sięgnąć po produkty oczyszczające. Takie właściwości mają kwaszone warzywa, a także jogurt, kefir lub maślanka. Produkty te zawierają sporo kwasu mlekowego. Odtruwa on organizm i ułatwia trawienie.
Zakładki