Strona 346 z 524 PierwszyPierwszy ... 246 296 336 344 345 346 347 348 356 396 446 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,451 do 3,460 z 5232

Wątek: uciekam przed efektem jojo...

  1. #3451
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Buziaczki poniedziałkowe zostawiam i życzę udanego całego tygodnia

    Jak zwykle urocze zdjęcie Kamisia

  2. #3452
    Awatar bike
    bike jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-09-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,424

    Domyślnie



    Widzę, że Kamiś był na wiosennym spacerku
    pozdrawiam dietkowo ze słonecznej Wawki

  3. #3453
    Forma Guest

    Domyślnie

    Jak narazie dzielnie sie trzymam :]
    Koleżanka uraczyła mnie dziś pyszną sałtką makaronową z paluszkami krabowymi (makaron z falbanką + por + paluszki krabowe + zioła pronwalsandzkie + odrobina majonezu), a w domu czekają na mnie jeszcze moje naleśniki ze szpinakiem.



    NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM:

    (dwie porcje - cztery naleśniki)

    Ciasto:
    Jajko
    Szklanka mleka
    Szklanka mąki

    Nadzienie:
    6 średnich pieczarek
    wiecheć świeżych liści szpinaku lub...
    opakowanie mrożonego szpinaku (spore)
    4 ząbki czosnku
    masło
    śmietanka 18%
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa

    olej do smażenia
    ser żółty do zapiekania

    PRZYRZĄDZANIE:

    To banalne danie przypomina mi proste, trzyaktowe przedstawienie.
    Ciasto skrywające dwugłos szpinaku i pieczarek,
    złagodzone happyendem zapieczonego sera.
    Oto i cała opowieść o tym daniu.

    Jego konstrukcja jest jednak zaskakująca:

    ser,
    naleśnik,
    szpinak,
    pieczarki,

    za rym i rytm robią czosnek, gałka i śmietanka...

    Ciasto zbudowane kubistycznie, bo wg proporcji 1:1:1
    (jedno jajko, jedna szklanka mleka, jedna szklanka mąki)
    i odrobina soli wyznaczająca krawędzie smaku.

    To co jest przestrzenią dla smaku ciasta to kruchość.
    Aby ją uzyskać mieszamy ciasto z oddzielonego żółtka,
    pod koniec dodając pianę z białek.
    Delikatność z jaką zmieszasz ciasto i pianę z białek
    odzwierciedli się w kruchości,
    a więc obchodź się czule z syntezą tych dwóch żywiołów.

    Smaż cienkie naleśniki.
    Kręć patelnią leniwie, niech ciasto się rozpłynie równomiernie,
    ale nie dbaj przesadnie o brzegi,
    niech chaos dopowie swoje dwa słowa co do ich kształtu.

    Nadzienie to duet dwóch scenicznych wyjadaczy.
    Szpinak ze smutną rentą ciągnącą się za nim od przedszkola
    i ograne do cna pieczarki.
    Pierwszy wsparty silnym ramieniem czosnku
    z siwizną przyfarbowaną zmieloną gałką muszkatołową,
    a drugi okryty peleryną słodkiej śmietanki
    obaj śpiewający w tonacji masła.

    Na ledwo co roztopione masło sypnij posiekany czosnek
    i gdy tylko pianka smażenia zacznie siadać
    dodaj pokrojone w plastry pieczarki,
    niech i one zaznają jeszcze świeżości masła.
    Rzuć odrobinę masła,
    daj pieczarkom chwilkę aby zmieniły surowość w łagodność.
    Dodaj szpinak, mieszaj, mieszaj i mieszaj
    ... jakbyś nic innego lepszego nie potrafił.
    Podlej śmietanką... i mieszaj.
    Dopraw solą, pieprzem i gałką.

    Zawijaj nadzienie w naleśniki, roluj i spłaszczaj,
    (przygotuj sobie ser pokrojony w zapałki).
    Na mocno rozgrzany olej (w sporej ilości) kładź naleśniki.
    To teraz ujawni się fantazja kreacji chaosu
    ...i twojej czułości w łączeniu składników.
    Mają być twarde jak deseczka, łatwo to poznasz,
    bo uda Ci się je przewrócić dosłownie dwoma wykałaczkami
    (nie próbuj, wierz mi na słowo).
    Brzegi mają być jak chipsy,
    puknij, powinny dać ładny pergaminowy stukot.
    Gdy tylko odwrócisz naleśniki obsyp bezładnie wstążkami sera,
    nakryj pokrywką na dosłownie moment,
    aby ser się rozpuścił, ale naleśniki nie zmiękły.
    Smaż je jeszcze chwilę odkryte.

    Ser w tym daniu jest jak kurtyna.
    Podczas przygotowania jest zamykającym dzieło,
    ale podczas jedzenia to on odsłania to co skryte w głębokości.
    Sam w sobie znany smakiem,
    zachowuje kolejność odkrywania.
    I czyż to nie jest najważniejsze?

    * * * * * *
    Ja zrobiłam podwojną porcję, wyszlo z mojej patelni 12 placków, ale farsz dalam na 8.
    Jeden naleśnik na jakieś 180 cal.
    Zwijałam je w ruloniki w tej formie nalesniki bardziej mi smakują.

    Smacznego!

  4. #3454
    Awatar maggy75
    maggy75 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    22-06-2010
    Posty
    531

    Domyślnie

    Juz sobie skopiowalam Goska, i na piatek jak znalazl

  5. #3455
    zuzanka0312 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    no Maggusia na wierch mi wyciagnęła

    Naleśniki w kazdym słowa znaczeniu -poezja uwaga podkradam przepis

    Miłego popołudnia Gosiulka

  6. #3456
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    BARDZO FAJNY PRZEPIS ,NA NALESNICZKI,CHYBA JE ZROBIE

    GOSIENKO POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE I ZYCZE MILEGO TYGODNIA



  7. #3457
    Forma Guest

    Domyślnie

    Dziewczyny - smaczego!
    Są naprawde pyszne :]

  8. #3458
    Awatar sekretareczka
    sekretareczka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    17-06-2005
    Mieszka w
    Grzeszyn
    Posty
    6,059

    Domyślnie

    to ja też wpdam na te szpinakowe cuda i ... oplułam się

  9. #3459
    Awatar sekretareczka
    sekretareczka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    17-06-2005
    Mieszka w
    Grzeszyn
    Posty
    6,059

    Domyślnie

    ten szpinak to... chyba nie taki szpinak straszny jak go w przedszkolu podają

  10. #3460
    Forma Guest

    Domyślnie

    Dorota, nie moge uwierzyc że ja nigdy nie chciałam spróbować szpinaku :] teraz musze nadrobić ;]

    Bilans dziś wyszedł kiepskawo ale jeść mi się chce!!!!

    DZIENNIK SPOŻYCIA 26 marca 2007

    X Jogobella light [90], płatki nestle fitness [99]
    X Jabłko [75]
    X sucharek MAMUT x2 [80], Dżem [30]
    X salatka makaronowa z paluszkami krabowymi [331,50]
    X nalesnik ze szpinakiem i serem x2 [360]
    X kawa latte [30]
    X karmelki super mint Wedel x2 [28]
    X pestki dyni [24,30]
    X Miód [23]
    X Razowy [89], Szynka z indyka [24,60]
    X sucharek x2 [80]
    X Jabłko średnie 0,5 [37,50]

    W sumie kalorii: 1 401,90

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •