No w sumie te pieczarki..hmm...Dobry pomysł Moze zjem w niedzielę Bo jutro jem rybsko z ogorasami kiszonymi
Niecierpię salcesonu ale śniadanko bardzo łądne
23.12?? To chyba zart jaiś...
No w sumie te pieczarki..hmm...Dobry pomysł Moze zjem w niedzielę Bo jutro jem rybsko z ogorasami kiszonymi
Niecierpię salcesonu ale śniadanko bardzo łądne
23.12?? To chyba zart jaiś...
A jednak nie zrobiłam sobie spagetti, Gotowałam dla chłopaków kaszę i sama też postanowiłam zjeść z warzywami.
A na kolację zjadłam sobie jogurt bałkański ( taki gęsty,że możńa kroić) z dżemem z fruktozą.I kilka orzechów, ale nie za dużó, bo moja suka uwielbia orzechy i ciągle się domagała,żeby się z nią dzielić.
Pimbolinko - a no trafiło mi się , dziękui temu,że święto Ale zupłęnie wolnego nie mam , bo są imieniny męza i syna i goście przyjdą.
Aga - oni może nie przyjdą,a le ja musze przyjśc, cholera! W ogóle mi to nie pasuje,bo wigilia , jak zawsze, u nas i będę miała pełne ręce roboty.
Tamarku - dobry salceson nie jest zły
Miłego wieczoru!
czyżbyś Adama w domu miała?
Tak wiem, niestety Ty musisz być! Takie to dziwne.
miłego dnia życzę
Nie, nie, Pimbolinko, teraz mi się przytrafił wolny weekend. A w domu mam Bartłomieja
Zjadłam dzisiaj kaszę na mleku i wiecie co? Smakowało mi. Mam nadzieję,że nie będzie mnie bolał brzuch.
I zrobiłam fałszywą nutellę z cieciorki... hmmm.. raczej średnio mi smakuje.
Specjalnie dla Pimbolinki przepis:
200 g ciecierzycy
1 szkl. letniej, przegotowanej wody
słodzik ( fruktoza)
4 łyżki kakao
Ciecierzycę namoczyć na noc (min. 12 h). Rano zmienić wodę.Gotować 1 h. Przelać na durszlak i opłukać zimną wodą.W robocie kuchennym zmielić, dodać wodę (ze słodzikiem i kakao).Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce.Może to być pasta na chleb, pieczywo chrupkie.Lub można ją wyjadać łyżeczką na sucho.Ewentualne dodataki - rodzynki, orzechy etc.
znalazłam taki przepis:
cukinie faszerowane feta i pomidoram
2 srednie cukinie
szalotka
2 pomidory
5 dag szynki gotowanej
20 dag sera feta
lyzka tymianku
1/4 lyzeczki papryki
sol, pieprz
Cukinie przeciac na pol, wydrazyc, opruszyc sola i pieprzem.
Miazsz pokroic w kostke.
Oryginalny przepis mowi, aby szalotke, miazsz i szynke pokrojona w kostke
podsmazyc na patelni.
Ja nie smazylam gdyz mialo to byc lekkie danie
Do wyzej wymienionych skladnikow (przesmazonych, badz nie ) dodac fete,
pomidory pokrojone w kostke i tymianek (najlepiej swiezy).
Polowki cukini napelnic farszem.
Ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem.
zapiekac ok 25 min w temp. 180*c
bardzo smaczna, lekka potrawa
ide dalej szukać :P
Mniam... ale mi narobiłaś smaka!!! Może zrobię sobie na obiad Cukinię mam , fetę też, tymianek rośnie w doniczce
Dobra zanjduje a Ciebie prosze o opinie
Placuszki z cukinii
Umytą cukinię utrzeć na tarce o duzych oczkach razem ze skórka. Posolić i odstawić na godzinę, aż puści sok; dobrze odcisnąć.
Wymieszać cukinię z roztrzepanym jajkiem, 3 łyżkami startego zółtego sera, pieprzem, natką pietruszki, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem. Dodać tyle bułki tartej, żeby związać składniki.
Formować placuszki i smażyć na gorącym oleju aż będą złote.
BISZKOPT i PIERNIK
Zależnie od zamierzanej do osiągnięcia wielkości należy ubić na sztywno pianę z kilku białek, dosłodzić fruktozą, wedle uznania. Dodać tyle łyżek wody ile było białek, dodać mąkę pp aż ciasto będzie gęsye jak biszkoptowe, + trochę proszku do pieczenia lub sody - zależnie od ilości użytej mąki. Dodać utarte jabłko.
I wersja - + aromat waniliowy lub śmietankowy
II wersja - + przyprawa korzenna
Pyszne!!!! Do tego własnej roboty konfiturka ze śliwek!!!
BUŁECZKI TWAROGOWE by Sylvia (lub jeśli ktoś woli bardzo zmodyfikowany przepis Anusiaczka)
25 dag twarogu chudego
25 dag mąki pszennej pp
2 białka
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ew. inne przyprawy
woda (gazowana ) lub mleko chude...
twarożek utrzeć w z białkami dodac mąke wymieszana z proszkiem oraz sół i wode (wody tyle by ciasto nie było kamienne ja daje na oko okooło 1/3-1/4 szklanki)
jka wyjda za rzadkie to dosypac trochę maki. mokrymi rączkami brac kuleczki wielkości średnio0małej , rozłaszczyć i an blachę z papierem do pieczenia z w.w porcji wychodzi ok 8-10 malutkich bułek. piec w temp 170-190 st aż sie zrumienią.. ( ja pieke ok 10 minut bo mam termoobieg). mozna dodac przyprawy ja np daje paprykę.
PLECIONKA DROŹDŻOWA
550gram pp maki pszennej (z tego polowe przesiać).
wiedziałam Kochana ze będziesz mnie dalej do ciecierzycy przekonywaćZamieszczone przez Muffel
Ale super obiecuje ze wyprobuje! Dziękuje ze o mnie myślisz!
Wiesz, ja cię chyba do tej nutell z ciecierzycy przekonywac nie będę .. średnia jest.
A sama cieciezryca jest bardzo dobra do robienia róznych past. Dodaje sie jogurtu, czosnku, wędzonego łososia albo czego tam chcesz i naprawe sycąca pasta wychodzi. To ponoc grecka kuchnia.
Zakładki