Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 218

Wątek: Odchudzam sie, nie chudne! I zle sie czuje. Ciekawe dlaczego

  1. #41
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    emkr-ko.....owoce sa zdradliwe.... moze i maja niski IG bo fruktoza inaczej sie troszke wchlania....ale nadal to cukier...a za duzo cukru...to wiadomo, zastap warzywami... zielonymi najlepiej ale zawsze tez jest wyjscie... po "terningu" mozesz spokojnie pozwolic sobie na dawke salatki owocowej ja je lubie bo mieszam rozne owoce i mam "all in one" smakowe
    sery zolte ktore tez uwielbiam to glownie tluszcze... niestety ...bo dla mnie ser zolty to swego czasu podstwawa....hmmm.. taki..."talerz serow"...to marzenie.... teraz jak kroje przezroczysty plasterek nadal mam poczucie ze niepowinnam... na szczescie zasmakowal mi twarog chudy z posiekanymi orzechami wloskimi i niedawnym smakowym odkryciem... olejem lnianym
    pomoca sluze... w weekend powinnam czas miec... choc nadal przekladam te ch***reinstalke... nie musisz sprawdzac poszczegolnych posilkow.... wystarczy "calosc" dnia jedzeniowego i popatrzec na procetowy rozklad... ( podzial na posilki to extremalne wyzwanie-wiem o tym dobrze)
    przy 1500 nie powinnas nabierac wagi... nie panikowala bym, mozliwe ze metabolizm po gorskich szalenstwach troszke sie przestawia.... ja jestem na 1500 i nie przybieram a nawet zauwazylam dzis spadek i to spory 2 kg
    triskel pewnie ze nie wyrzucaj.. jedzonka nie powinno sie wyrzucac.... ogranicz spozycie i ulupelnij tym "zdrowszym" jak pisalam i taknie unikniemy przetworzonego zarcia..a twarozek wiejski jest ok...ale popatrz czy niemasz takiego odluszczonego... tez zwykly ma dosc duzo tluszczu...
    etykiety "natulany" "zdrowy" light" sa zludne... niestety takie saprawa rynku ze czasem producent obnizy tluszczo 2% i daje wielki napis "light".... dlatego te tabelki na tylnej czesci opakowania sa takie wazne...
    ide zmienic suwak i zmobilizowac sie do zabawy w "komputerowego doktora"

  2. #42
    Awatar julcyk
    julcyk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-08-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1,289

    Domyślnie

    gagaa dzieki za wszystkie informacje...
    to teraz czekam na białko..:D
    JA

    JOJO waga około 85 kg.

  3. #43
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Gaguś kochana, dobrze wiem ze na 1500 nie powinnam tyć, ale jednak waga mowi co innego i to mnie wkurza choć jakoś w depresje jeszcze nei wpadłam (chyba głównie przez to że mi migają co jakiś czas te zdjecia przed i obecnie )
    Dlatego własnie musze sprawdzic te moje jedzenie bo moze mi cos umkło.

    A jesli chodzi o ta sałatke owoacowa - to ja robie czasami ale łacze góra 2-3 owoce bo inaczej to mi sie wszystko zlewa. No i na pewno nie bede jadla po cwiczonkach skoro cwicze o 23

    Buziaki
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  4. #44
    Awatar gosikmt
    gosikmt jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    02-03-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    824

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez gagaa_
    zauwazylam dzis spadek i to spory 2 kg
    GRATULUJĘ Gaguś cieszę się razem z Tobą tym sporym spadkiem.
    Start: 07/01/2014 - Dieta 1650 kcal

    Tu jestem:
    http://dieta.pl/grupy_wsparcia/xxl-2...czesc-1-a.html

  5. #45
    LaLoba jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-08-2005
    Mieszka w
    Aachen
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dziewczyny - czapki z glow.
    Dziekuje za tyle niezbednych wiadomosci,czytam i uzmyslawiam sobie wlasne bledy w diecie.
    Prosze o wiecej,bo chce sie dobrze przygotowac i zaczac w koncu rozsadna walke z grudami (lub kalafiorem).
    Czytam i oderwac sie nie sposob.

    Kasia

  6. #46
    Triskell jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    I znowu dziękuję za odpowiedzi. I znowu pojawiam się z kolejnymi pytaniami. Będzie o pieczywie tym razem...

    1. Ciągle myślę, czym tą Wasę zastąpić (od razu dodaję, że w małych ilościach). Świeżutki żytni chlebek z piekarni to ja tutaj sobie mogę na obrazku obejrzeć. Pytam więc, jak ma się sprawa z pieczywem takim pakowanym próżniowo w malutkie paczuszki po 10 cieńkich, prostokatnych kromek (tu nazywa się to "German bread", jest pumpernikiel, ale jest też żytni, wieloziarnisty, itp - wiem, że w Polsce też taki jest i mam nadzieję, że z opisu da się domyślić, o jaki mi chodzi). Niby napisane na nim "no conservants", ale z drugiej strony termin przydatności do spożycia przeraźliwie, podejrzanie długi. Zdrowe toto czy niezdrowe?

    2. Chodzi mi też po głowie, by samej chleb piec, no i tu wychodzi kwestia mąk (od "mąka", nie "męka" ) Nie przesadzę, jeśli powiem, że w sklepach jest tego co najmniej 20 rodzajów, w przeciągu dwóch tygodni mam zamiar udać się do sklepu, wszystkie spisac i pokornie prosić na podzielenie na grupy "zdrowe"/"niezdrowe". Ale na razie o tych, o których pamietam:
    - kukurydziana niedobra, tak?
    - żytnia wiem, że dobra, ale jak jest różnica pomiedzy "ciemną", "jasną" i "średnią", czy słusznie mniemam, że ciemna najlepsza?
    - pszenna każda zła, czy tylko biała? co z pszenną taką ciemniejszą z łuskami (to się chyba "z pełnego przemiału" nazywa, "whole wheat"),
    - z amarantu (chyba tak to jest po polsku??? amaranth)???
    - z ciecierzycy???
    - z pszenicy orkisz (spelt)??? tu strasznie to lansują, że zdrowe, ale chyba chodzi głównie o brak glutenu

    3. No a jak się już człek na mąkę jakąś zdecyduje, to czy zdrowsze jest pieczenie na drożdżach, czy na proszku do pieczenia/sodzie oczyszczonej? Wiem, że można też na zakwasie, ale do tego zdaje się potrzebna jest "skórka razowca".

    To na razie tyle pytań, ale one coś ostatnio u mnie rosną jak na drożdżach, proszku do pieczenia czy zakwasie, więc pewnie będzie ich więcej.

    Jeszcze raz dziękuję

  7. #47
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Triskell, ja się zdecydujesz na pieczenie to sluże radą bo tez sie w to bawię czasai
    Ja piekę na drożdżach, bo mi czasu brak żeby zrobić zakwas, a taki chleb na zakwasie ponoc najlepszy. Najtrudniej zrobić pierwszy bo potem go troche zostawiasz by robić kolejne - ale zakwas tez sie na drożdżach robi. Czy wyjdzie chleb na proszku do pieczenie to nie wiem bo nie próbowałam

    Co do mąki do chleba - czasem kupuję mieszanki gotowe właśnie takie z łuskami, a czasem sama mieszam. Ale u nas nie ma az takiego wyboru. Jest mąka żytnia razowa i pszenna razowa oraz odpowiednio jasne. Ja lubię jeszcze graham, ale tez mieszam pol na pol z pszenna.
    Z razową trzeba uważać bo jest ciężka i wychodzi zbite ciasto - słabo wyrośnięte, a więc zawsze mieszam razową mąkę z jasna. A i im wyzszy numer na mące - ja go widzoialam na pszennej tylko - tym lepsza mąka na chleb (np. 650-700) a te nizsze numery sa lepsze na ciasta.
    To tyle na razie z pamieci.
    Sprawdze jeszcze pozniej co z tym zakwasem i co na niego potrzeba

    pozdrawiam
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  8. #48
    Awatar buttermilk
    buttermilk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    22-08-2005
    Posty
    6,995

    Domyślnie

    Swietne jest to forum "chlebowe", mnostwo przepisow + oraz info jak wyprowadzic zakwas

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    buttermilkowe wzloty i upadki - Część 1 - Grupy Wsparcia Dieta.pl tu bylam:http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=60019

    It's not why you're running, it's where you're going. It's not what you're dreaming, but what you're going to do.
    It's not where you're born, it's where you belong. It's not how weak but what will make you strong.

  9. #49
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    hmmm... chlebus....
    o orkiszu niedawno sie szperalam w necie.... bo zauwazylam go na polce sklepowej i faktycznie brzmi zachecajaco.....
    przyznam szczerze ze mam make prosto do piekarza zytnia razowa... nie zastanawialm sie czy ona srednia czy biala na oko raczej szarawa.... wiem ze ten wskaznik cyferkowy ma 850 bardzo mi smakuje
    chleb ktory ja kupuje tez ma "zelazny wojenny termin" przydatnosci .. mimo ze bez konserwantow...ale tak to juz jest ze jak dodadza jeden konserwant to musza dodac drugi zeby ten pierwszy nie "wyparowal" .. poitem musza poprawic smak wiec kolejne E laduje w skladzie... potem kolejny zeby smak nie "wyparowal".. i tak dalej .. wiec to raczej konserwany opozniaja termin przydatnosci do spozycia...
    najwazniejsze jest chyba to zeby to bylo z ziarenkami... z pelnego przemialu wlasnie...
    z tego na co uczulal mnie ten znajomy piekarz... cukier.. jak w skladzie jest cukier .. znaczy chleb "rasowany: karmelem
    w skaldzie mojego chlebka sa wyszczegolnione "kawalki ziaren takich a takich " i zawartosc maki zytniej minimum 72procent

    co do orkiszu to starodawna, znana od 9.000 lat odmiana pszenicy.
    Orkisz zawiera duże ilości składników odżywczych oraz witaminy, wszystkie istotne dla organizmu człowieka aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.sporo bialka , powoduje prawidlowe trawienie i lepsza budowe tkanki miesniowej
    . Ziarna orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka orkiszowa raczej ją spowalnia."
    hmmmm
    skoro maka spowalnie przemiane materii to moze kasza orkiszowa?? albo tym ktore podziwaiam jako ze pieka same chleb dodatek w postaci ziaren
    ja zamierzam wlasnie zakupic kasze orkiszowa jak mi nie przypasuje to mam tu kolo nogi takie male czworonozne stworzonko ktore zje wszystko
    ale jak znam siebie "lepsza budowa tkanki miesniowej" przekona mnie co do samku nawet jak bedzie ohydne

  10. #50
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    podciagam watek...pamietajac o bialkach.....

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 15 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •