-
krysialku ja tez jestem gospodyni,no ale chyba tez by mnie denerwowalo gdyby ktos sie zwracal do mnie w ten sposob
-
Witaj Krysialku, pewnie już jesteś w domciu
Nie ma jak u siebie
-
Witajcie słoneczka
dzięki za miłe słowa Ajeczko i poparcie mojego pomysłu- wakacje się zbliżają więc będzie przyjemniej podróżować, a atrakcji u nas nie brakuje: wędrówki po niezbyt męczących a bardzo malowniczych górkach, baseny i wiele innych. ale najważniejsze , że mogłybyśmy się bliżej poznać
.A na razie potrzebuję RATUNKU, całkiem niedietetycznego. Jak zrobić masę kajmakową ze skondensowanego mleka????To się jakoś gotuje i gotuje i gotuje... ale jek długo i co potem z tym zrobić? moja rodzinka uparła się na mazurka z taką masą, przewaliłam stertę różnych przepisów, ale nie znalazłam.Jeśli któraś wie jak robić taką masę to bardzo proszę o szczegóły. Ja już od dawna nie piekę słodkości , bo potem za bardzo kuszą, więc i wyszłam z wprawy, ale na święta trzeba, tym bardziej ,że będą goście. Pozdrawiam wiosennie, jutro biorę się za mycie okien, to może słoneczko zagości wreszcie na dłużej
-
czy już wróciłaś z wygnania?????? miłego wieczoru
-
Matkamafii, służę pomocą
składniki
puszka mleka słodzonego
paczka wafli
gotowa biała polewa
czekoladowe listki - 1 opakowanie
sposób przygotowania
Puszkę mleka wkładam do garnka z wodą, tak żeby była całkowicie przykryta. Gotuję pod przykryciem 3 godziny, co jakiś czas zaglądając, czy nie trzeba uzupełnić wody. Gotuję na bardzo małym ogniu.
Po tym czasie puszkę schładzam i otwieram. Uwaga ! Nie zjadam, tylko tym, co jest w puszce smaruję kolejno wafle, kładąc jeden na drugim. Po wysmarowaniu całego kaimaku [to jest to, co powstało z mleka poprzez gotowanie] należy nasz mazurek obciążyć. Ja robię to dwiema opasłymi książkami. Niech nabiera wiedzy przez 2 godziny. Po tym czasie przystępuję do ubierania golasa.
Rozgrzewam gotową polewę zgodnie z tym, co na opakowaniu napisane, smaruję mazurka, układamy czekoladowe listki i jak polewa zaschnie, kroję bardzo ostrym nożem, ale nie rozkładam tylko zostawiam niby w całości.
Zazwyczaj robię 2 porcje
-
WPADŁAM ŻYCZYĆ UDANEGO WEEKENDU
-
bewiku,ale jestes ekspertka
a to chodzi o mleko skondensowane
a krysialka nie ma
-
Misialku tak skondensowane, słodzone, można wafle przekladać, można wymieszać z orzechami i wyłożyć na mazurka
, jest pyszne tylko fajnie pupa po tym rośnie
Krysialku miłego weekendu
-
zwlaszcza pupa
A moja to jest ooooo....
-
witajcie dziewczyny
dzisiaj ledwo już siedze -padam ze zmęczenia -bo najpierw musiałam sobie komputer wyczyścić z tych cholernych wiagrowatych reklam
280szt !!!!!!
Bewiczku ,oj masz racje ,ze nie mam czasu na nudy -ale ja lubie sie troche ponudzić
widze ,ze jesteś specem od kaimkowych przysmaków
matkamafiioj cieżko będzie mi doope ruszyc w twoje strony -bo ja ostatnio
celebruje każdy dzień w domu . tutaj jestem damą a tam garkotłukiem
i już dawno przyzwyczaiłam sie do mojego podwójnego życia .
tutaj chciałabym mieszkać w zimie a tam w lecie .
wiesz Misialku -faceci wyjatkowo nas potrafia wykiwać i wykorzystywać a zwłaszcza jak człowiek zaczyna do nich ludzkim głosem gadać . Od razu by zapędzili do kuchni.
dlatego dostaje furii na słowa -gospodyni.
Ajka Ja też staram sie zapisywać wszystko na kartkach i to najlepiej na biezaco bo zapominam sie ,i na pałe wydaje sie ,że człowiek o wiele mniej zjadł
a jak zacznie sie pisać -to wychodzi powiesć
Bożenka -a gdzie ty takią pracowitą kucharke dorwałaś -??
Misialku
u nas dzisiaj -mrożno,że nie chce sie doopy z domu ruszyć.
pozdrówka dla wszystkich -bo mój rocznik juz śpi
oj przydałaby sie
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki