gdzie ją kupiłaś??
chyba nie w aptece?
gdzie ją kupiłaś??
chyba nie w aptece?
Na Allegro :P
Było taniej niż bezpośrednio od producenta
Torbę 800 g kupiłam za 26,99 zł + 7 zł koszty wysyłki.
dzięki
ja czytam ostro...na razie muszę zastanowić się nad dietą małej bo napisali:ich niedobór prowadzi do obniżenia odporności oraz zwiększenia umieralności, zwłaszcza dzieci w wieku szkolnym
Korni, mój Tomek już wprawdzie nie jest małym dzieckiem, ale ze względu na problemy z kręgosłupem, też ma zleconą "dietę budulcową", wysokobiałkową właśnie.
Siedzę, jak na rozżażonych węglach, czekam na szefostwo......
to jeszcze jedno pytanko, czy gotowanie jajka powoduje że traci ono na jakości jeśli chodzi o białko?? tzn chodzi mi o to czy właśnie przetwarzanie produktów białkowych je zubaża...bo np gotowanie eliminuje większość witamin...
spotkałaś się z czymś takim jeśli chodzi o białko??
Wydaje mi się, że jajo nic nie traci, ale wiesz, to ciekawe, muszę poszukać, bo nie jestem pewna, co do innych produktów
c.d
Przykłady produktów wysokobiałkowych:
• Tłuste – mięso, łosoś, jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty
• Chude – tuńczyk, białko jaj, czerwona fasola, odtłuszczone mleko, chudy żółty ser
Białko trawione jest początkowo w żołądku, ale przede wszystkim w jelicie cienkim. Metabolizowane są w wątrobie, głównie na materiał budulcowy tkanek.
Białko nieprzeznaczone na cel strukturalny może stać się źródłem energii, dostarczając 4 kalorie na gram.
Około 98% białka pochodzenia zwierzęcego, oraz około 80% białka roślinnego jest wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Zapotrzebowanie na białko zależy od danej osoby i jej dziennej aktywności. Wzrost tkanek, który wynika ze wzrostu całego organizmu, zranienia, ćwiczeń siłowych, czy ciąży ma wpływ na zapotrzebowanie na białko.
W czasie choroby, białko jest wykorzystywane nie tylko do naprawy, ale również jako źródło energii.
Osoba dorosła powinna spożywać od 65-100g białka na dobę (0,75-0,8 g/kg masy ciała) w zależności od płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej.
W trakcie przemian białka dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie.
Może dojść do odwodnienia, ponieważ nerki potrzebują więcej wody do rozcieńczenia azotu. Z kolei odwodnienie może wpływać na wydajność pracy.
Dlatego jest ważne, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie podczas spożywania dużej ilości białka.
Odchudzanie prowadzi do tego, że organizm zaczyna zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie.
Nadmiar białka, które nie może zostać zużyte na naprawę tkanek, wzrost, czy jako źródło energii jest przekształcany w tłuszcz i przechowywany.
hm..dobry ten artykuł...wniosek jeden jest taki...jak napisałaś...odpowiednie proporcje białka-tłuszczu-węgli ze wskazaniem na białka i będzie git
dzięki
miłego popołudnia
Proszę bardzo, polecam się na przyszłość
Znalazłam jeszcze coś bardzo ciekawego, ale wkleję później, bardziej dokładne wskazówki, co i kiedy jeść przed i po treningu
KASIU Z TYM BIAŁKIEM TO PRAWDA.
TRZEBA KONIECZNIE KOMPONOWAĆ JADŁOSPIS Z DZIENNYM UPRZEDZENIEM WÓWCZAS O NIEBO ŁATWIEJ GO ZREALIZOWAĆ.
MIŁEGO DNIA.
Hehe, zadzwoniła właśnie moja szefowa i powiedziała, że NIE PRZYJADĄ do biura, szefa już do hotelu odstawiła a sama jedzie do domu czyli że siedzę do 15.00 i zmykam do domku :P
:P
Zamiast jabłka, wypiłam naturalną Freskovitę: 78 kcal i 6 g białka
Na koncie mam ok. 560 kcal - 65 g białka i w ogóle nie jestem głodna, fajnie
A jeszcze przecież czeka mnie obiadek, odżywka białkowa i jabłuszko
Myślę, że przekroczę dzisiaj 100 g białka
Zakładki