Strona 49 z 76 PierwszyPierwszy ... 39 47 48 49 50 51 59 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 760

Wątek: Dziennik mój ostatni - czyli jak z Kulki zrobić laskę ;)

  1. #481
    Awatar marti
    marti jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Śląsk
    Posty
    120

    Domyślnie

    Celebrianna

    wielkie dzięki... wiesz ja tu taka nowa... i szczerze się przyznam , że nie wszystko przekartowałam , ale ślicznie dziękuję za przypomnienie , na pewno wypróbuje

    A taka rada gdzieś wyczytałam, że aby pierniczki szybciej zmiękły to do pudełka w którym się je przechowuje wkłada się przekrojone jabłko... ale sama jeszcze nie zdąrzylam tego sprawdzic...

    Kuleczko pierniczki na pewno będą pyyyychaaa ... ja mam przepis na sprawdzony , prawdziwy piernik staropolski, ale jego porzygotowujeje się na 4-5 tygodniu przed świętami... więc jezeli chodzi o święta to juz trochę późno, ale ja go robię na karnawał

    Buziaki dziewuszki

  2. #482
    Celebrianna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-07-2004
    Mieszka w
    Oleśnica
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzięki Marti za wskazówkę! Spróbuję twego pomysłu z jabłkiem! Wszystkiego spróbuję, żeby te skubańce zmiękły!!!Jak nie to naślę na nie mafię sycylijską! Wtedy na pewno zmiekną
    A z tym przekartkowaniem to byłabyś geniuszem, gdybyś przeczytała wszystko!!!
    Buziaczki!!!

  3. #483
    Awatar julcyk
    julcyk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-08-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1,289

    Domyślnie

    marti podaj Twój przepis...
    Kulcia nic sie nie martw. jakoś Ci sie uda je zwałkować i bedziesz miała sliczne pierniczki;-)
    JA

    JOJO waga około 85 kg.

  4. #484
    Awatar Autkobu
    Autkobu jest nieaktywny Radny Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    HELL
    Posty
    19,944

    Domyślnie

    heja!!!

    z jabłkami jest tak, że ja np wsadzam jabłko zawsze do worka z kiwi, żeby zmiękło i mięknie szybciutko

    więc może na pierniki też zadziała


    pozdrawiam!
    Czas wszystko zmienia. Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi, wszystko zostaje takie jak było.

    I just can't wait until tomorrow... because I get better-looking every day!
    Mój pamiętnik:Ogarniam jamę chłonącą i przełączam odkurzacz na niższe obroty!

  5. #485
    Awatar bike
    bike jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-09-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,424

    Domyślnie

    Witaj Uleńko ...
    ależ Ty jeseś dzielna, tak się napracowałaś przy tych pierniczkach ...
    podziwiam, bo ja chyba się nie odważę na pierniczki, jakoś mi się to wydaje skomplikowane ...
    a może zbyt leniwa jestem ...
    całuję mocno przedświątecznie :*:*:*:*



  6. #486
    Awatar marti
    marti jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Śląsk
    Posty
    120

    Domyślnie

    Celebrianko hehe podoba mi się pomysł z mafią, jakby co to podam Ci mój adres, jak bede potrzebowala zeby moje zmiękly ...

    A skoro Autkobu
    używała jabłusszek do "wymiękania" to może to faktycznie działa


    Julcyku uważaj leci przepis... tylko ostrzegam... jest dłuuugiii

    Piernik staropolski
    Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
    Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze"
    lodówki).
    1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do
    wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg. mąki pszennej, 3
    jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
    1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ciasto
    starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
    Pieczenie:
    Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej
    tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180, zależy od kuchenki,
    ja podgrzewam piekarnik jakieś 10 stopni mocniej i po włożeniu placka
    zmniejszam temperaturę) przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka).
    Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je
    wymieszać z bakaliami, np. siekanymi figami), nakrywamy arkuszem papieru i
    równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" (jakieś 3-4 dni). Potem
    piernik można polać polewą lub polukrować (z lukrem dłużej się przechowa).
    Piernik jest bardzo długo świeży, wystarczy zawinąć go w papier lub ściereczkę
    żeby nie obsychał. A zapach, jaki roznosi się w domu podczas pieczenia ..., od
    razu wprawia w prawdziwie świąteczny nastrój.
    Teraz jeszcze kilka uwag:
    Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, jak "posiedzi" w zimnie - stężeje i da się
    rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu
    trochę więcej mąki - też nie będzie tragerii.
    Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (inaczej ręka
    by mi odpadła, zwykle robię z 3-4 porcji). Mikser "wyje" ale jakoś idzie )
    Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji, inaczej piernik nie doczeka
    świąt )
    Piernik jest świetnym prezentem świątecznym, ja kroję go w paski, przyozdabiam
    lukrem i ładnie pakuję - rodzinka się cieszy )
    Smacznego.


    P.s. przepis kiedyś skopiowany z netu, ale wyprubowany, pierniczek jest mioooodzio

  7. #487
    jado jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    ULECZKO,

    trochę spóźnione (komp wysiadł) ale wielkie GRATULACJE.
    Wiedziałam , że wiedza i moc jest z Tobą , więc i wynik z obrony znakomity.

    Hmmm , no niezła maskara z tymi pierniczkami u Ciebie była Toż do kręcenia takiej masy trzeba nie lada siły. Skąd Ty kruszynko ją wzięłąś


    Papatki i miłej nocki

  8. #488
    Mala.Zabcia Guest

    Domyślnie

    K(uleczko) ale masz zacięcie do tych pierniczków, mi by się chyba nie chciało
    Całuski !!!!!!

  9. #489
    Awatar julcyk
    julcyk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-08-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1,289

    Domyślnie

    dzikuje marti;)
    JA

    JOJO waga około 85 kg.

  10. #490
    motylisek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    JEJKU JAKIE U CIEBIE TLUMY CHCIALAM LADNIE POWIEDZIEC ZE NIE MA ZA CO DZIEKOWAC - ODWDZIECZYSZ SIE (MAM NADZIEJE ) NA MOJEJ OBRONIE A TU NIE MOGE WOGOLE ZNALESC MOJEGO WPISU GRATULUJE WIEC ROWNIEZ TYLU OSOB ODWIEDZAJACYCH CIE U MNIE DZIS PUSTKI EHHH ...
    JA ZMYKAM SPAC TAK TYLKO CHCIALAM CIE ODWIEDZIC
    :*:*:*


Strona 49 z 76 PierwszyPierwszy ... 39 47 48 49 50 51 59 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •