Najczęstszą przyczyną zaparć jest siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej oraz niewłaściwa
dieta - zbyt obfite bądź nieregularne posiłki i niedostateczna ilość płynów. Przyczyną zaparć może być też ciągły stres oraz zbyt duża ilość używek: kawa, alkohol, palenie tytoniu. Niekiedy zaparcia wywołane są przyjmowaniem leków. Do tego typu preparatów zaliczymy niektóre środki rozkurczowe, antydepresyjne, zawierające sole glinu, zawierające żelazo, stosowane w chorobie parkinsona.
(...)
Ważne jest też odpowiednie zestawianie ze sobą różnych pokarmów. Wiadomo, że głównymi składnikami odżywczymi produktów spożywczych są białko, tłuszcz, cukier i skrobia. Jeśli proporcje pomiędzy tymi składnikami w jednym posiłku są nieodpowiednie może dojść do zaburzeń trawienia. Złym połączeniem jest na przykład pokarm bogaty w skrobię i pokarm wysokobiałkowy. Każda z substancji jest trawiona na innym odcinku układu pokarmowego i przez inne enzymy. Trawienie kombinacji jest więc spowolnione i nie przebiega do końca. Część białka zaczyna w efekcie gnić a część skrobi fermentuje. Powoduje to wzdęcia i zbyt długie zaleganie mas pokarmowych w jelitach. Stąd prosta droga do częstych zaparć. Przykład ciężkostrawnych kombinacji białka i skrobi łatwo znaleźć w naszym codziennym menu - chleb z serem, mięso z ziemniakami. Warto też spożywać posiłki częściej (5 razy dziennie) ale w mniejszej ilości.
Zakładki