WĄTROBKI
50 dag wątróbki wieprzowej, pół opakowania mieszanki mrożonych warzyw (najlepiej marchew z groszkiem), 3 cebule, 4 łyżki keczupu lub 2 koncentratu pomidorowego, łyżka vegety, olej do smażenia, mąka do oprószenia wątróbki, pieprz
Cebulę pokroić w talarki i obsmażyć na małej ilości oleju na złoto. Dodać mrożone warzywa i razem dusić przez parę minut pod przykryciem. Podlać filiżanką wody, dodać przyprawy, keczup, wymieszać i dalej dusić na małym ogniu. W tym czasie pokroić wątróbkę na małe kawałeczki, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące, obsmażyć i włożyć do jarzyn. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem. (100 g - 95 kcal).
50 dag wątróbki cielęcej, 2 cebule, 3 jabłka, szklanka śmietany 12-proc., 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu sojowego, szczypta estragonu, 3-4 łyżki mąki, olej do smażenia, sól
Wątróbkę umyć, pokroić w wąskie paski. Cebulę drobno posiekać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki i oprószyć mąką; potem obsmażyć na oleju. Następnie w tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym i musztardą. Zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku solą. Wątróbkę ułożyć z jabłkami, polać sosem i posypać estragonem. Podawać z ryżem i surówką z papryki, ogórka kwaszonego, pora i marchewki. (100 g - 135 kcal).
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym cieście
50 dag drobiowych wątróbek
2 szklanki mleka
ciasto
15 dag pieczarek
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4 łyżki jasnego piwa
łyżka oleju
olej do smażenia
sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem.
Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Wyjąć, osączyć.
Usunąć błony.
Większe kawałki przekroić.
Zalać wrzątkiem, gotować około 8 minut. Odcedzić.
Pieczarki obrać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Zmiksować razem z piwem, jajkami, mlekiem i taką ilością mąki, by uzyskać ciasto konsystencji śmietany.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W cieście maczać wątróbki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami piure i surówką.
Gęsia wątróbka duszona
4 wątróbki
3 g mąki
2,5 dag cebuli
2 dag masła
Sposób 1:
Wątróbki pokrajać w kawałki wielkości dużego palca, posypać lekko mąką oraz drobno usiekaną cebulą.
Rozpuścić w rondlu masło, ale go nie rumienić i w gorące włożyć wątróbki.
Potrząsać rondlem nad ogniem przez 5 minut, podlać trochę wrzącej wody, przykryć rondel pokrywą i dusić jeszcze 6 minut, z zegarkiem w ręku.
Osolić należy przed wydaniem.
Wątróbkę umyć, wykroić nieładne części, posypać solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni na niezbyt dużym ogniu. Dodać obtocząną w mące wątróbkę i smażyć razem. Powkładać też na patelnię ósemki jabłek i dusić wszystko razem. Jak tylko jabłka zrobią się miękkie, wyjąć je. Uważać, żeby się z nich nie zrobiła ciapa podczas smażenia.
Kiedy cebula będzie złota, a wątróbka ładnie usmażona (nie powinna być krwista w przekroju), przełożyć wszystko na półmisek
Składniki:
- 500 g watrobki drobiowej,
- 3 marchewki,
- cebula,
- musztarda Dijon,
- śmietana,
- zielona pietruszka,
- majeranek,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelnię wrzucić watrobkę, skrojone drobno marchewki (lub starte) i cebulę w piórka, smażyć. Dodać kubek śmietany z łyżką musztardy, natkę, majeranek, pieprz... poddusić. Usmażoną posolić.
UDANEGO WEEKENDU
Zakładki