Kategoria -

Porady

Sezon na paprykę

Rozpoczyna się sezon "paprykowy". Mało kto zdaje sobie sprawę z jej niesamowitych właściwości. Bez względu na to, jaki rodzaj papryki preferujesz, warto wprowadzić ją w codzienne menu.

Porady

Olej z pestek dyni

Olej ryżowy, lniany, oliwa z oliwek? Sklepowe półki uginają się od nadmiaru różnego rodzaju produktów-nie inaczej jest z olejami. A co powiesz na olej z pestek dyni?

Diety inne

Makrobiotyka w kuchni

Ważny jest rodzaj i ilość pożywienia. Pokarm może leczyć, ale może wywołać chorobę. Stosowane w makrobiotyce produkty żywnościowe są wyłącznie naturalne. Nie mogą zawierać sztucznych dodatków stosowanych w...

Różne

Jajecznica na pomidorach

Jajecznica na pomidorach   Autor: Dieta.pl Wartości odżywcze Kalorie: 211,5 Tłuszcze: 10,62 Węglowodany: 17,01 Białka: 16,44 Drukuj Składniki cebula - 1 pomidory - 3 jajka...

Porady

Odchudzanie przez herbatę i tabletki

Badania dowodzą, że Polacy z roku na rok piją więcej tzw. herbat funkcjonalnych (odchudzających, uspokajających, rozgrzewających). Wciąż pojawia się ulepszona oferta produktowa, która w coraz większym stopniu...

Porady

Żywność modyfikowana genetycznie: GMO

Dla jednych jest objawem postępu cywilizacyjnego, w innych budzi niepokój. Za równo jej przeciwnicy jak i zwolennicy przyznają, że nie wiadomo, dokąd doprowadzi nas zabawa genami. Czy uwolni świat od głodu, czy stanie...

Porady

Niedoceniane warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe zawierają bardzo dużo białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i mikroelementów. Dodatkowo wartość IG (indeksu glikemicznego) tych produktów jest niska...

Profilaktyka

Czy warto pić herbatę?

Najwięcej tego naparu spożywają na naszym kontynencie Irlandczycy – 3 kg rocznie na jedną osobę, Anglicy – 2 kg rocznie na jedną osobę. W Polsce jedna osoba spożywa około 0,5 kg rocznie herbaty. Najczęściej...