Kasiu nie powiesz mi ze tak samo dla organizmu dziala tluszcz ze smalca jak ten z o;liwy z oliwek awokado czy orzechowZamieszczone przez Kasia Cz.
jest zly tluszcz i dobry tluszcz
poza tym tluszcz nie zamienia sie tak latwo w tkanke jak wegle
Kasiu nie powiesz mi ze tak samo dla organizmu dziala tluszcz ze smalca jak ten z o;liwy z oliwek awokado czy orzechowZamieszczone przez Kasia Cz.
jest zly tluszcz i dobry tluszcz
poza tym tluszcz nie zamienia sie tak latwo w tkanke jak wegle
"W konfrontacji strumenia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę , ale przez wytrwałość" Budda
21 kg za mna - 21 kg przede mna - Strona 1484 - Grupy Wsparcia Dieta.pl
Dorka ze to niby o mnie??
bo mnie wkurza jak ktos nazywa bomba kaloryczna awokado
Albo jak pisze ze zjadl 3 kawalki sernika i 2 drozdzowki ale zmiescil sie w limicie
Kasiu to nie do ciebie oczywiscie...
Kasia - sama kiedys napisalas - czy ktos widzial kalorie??
otoz nie
natomiastCarbo nie jeden widzail i nie jeden opracowal przemiany insulinowe w tkanke tluszczowa
"W konfrontacji strumenia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę , ale przez wytrwałość" Budda
21 kg za mna - 21 kg przede mna - Strona 1484 - Grupy Wsparcia Dieta.pl
hehe.. ja wczoraj zrobilam sobie slatke z wnogromem, camembertem, orzechami, pestkami słonecznika, winegretem i jak podsumowalam ile zjadlam to zdebialam 650 a do tego jeszcze 2 grzanki i masakraZamieszczone przez Magdalenkasz
Chyba tzrzebabedzie na przyszłość odchudzic salate z tylu dodatków...
Ojej, mi chodziło tylko o to, że ENERGETYCZNIE tłuszcz z awokado, oliwy czy smalcu to TO SAMO ma tyle samo kalorii abstra***ąc już od tego, czy jest zdrowy (nienasycony) czy niezdrowy (nasycony).
Nie podważam faktu, że tłuszcz z oliwy czy awokado jest tak samo zły, jak ten ze smalcu
... bo przecież wiadomo, że tak nie jest
Po prostu: 1 g tłuszczu to 9 kcal i nieważne z czego i tylko to chciałam powiedzieć, a że kalorii nikt nie widział, to ....
Wniosek jest jeden
Awokado zdrowsze od smalcu
... a miało być 240 kcal, nie wiem, skąd to 130 się wzięło
Choć różnie źródła podają (220 kcal np. )
No, ale nie powiecie mi, że można bezkarnie zjeść tyle samo awokado, co jabłek
Poza tym u zdrowego człowieka i węgle i tłuszcz są potrzebne z pożywienia, ale w dobrych i rozsądnych proporcjach, o! :P
Może Magdalenka powinna sobie wyobrazić że awokado to masło? Bo w sumie samo z siebie też tak nie za bardzo smakuje, dobre jest dopiero w połączeniu z całą resztą... może zamiast dodawać je do sałatki posmarować sobie nim chlebek dla smaku?
Ale miałam ten sam problem, byłam raz w restauracji i jadłam super sałatkę z dodatkiem awokado właśnie... wydawała się taka leciutka, taka malutka, że w domu od razu sobie spisałam co tam było i następnego dnia zrobiłam.... A tu zonk - awokado właśnie, ciut orzeszków, sera, jakiś groszek ptysiowy...... i 500 karolków z hakiem poszło się kochać a do najedzenia było daleko
Pozdrawiam znad prostej sałatki pomidorowo-mozzarellowej (light :P) z bazylią i przyprawami i kapką oliwy. 55 karolków na 100g a syci I nie trzeba się tak narobić, nie ma dużo do cięcia i siekania
Hashimoto, insulinooporność, depresja no i nadwaga - czyli walka każdego dnia
>>>> zapraszam do mnie <<<<
TŁUSZCZ
Zwierzęcy? Roślinny? Nasycony? Nienasycony? Czas na kilka faktów o tłuszczach.
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii dla organizmu ze względu na najwyższą ze wszystkich grup pokarmowych kaloryczność. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny dostarczać około 30 % energii.
Ponadto tłuszcze są niezbędne dla przyswajania niektórych witamin, tzw. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Tłuszcze odgrywają również ogromną rolę w budowie błon komórkowych.
W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe, które dzielimy na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone występują przeważnie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.
Szczególne znaczenie mają kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują one przede wszystkim w tłustych rybach, owocach avocado, a także w nasionach słonecznika, rzepaku, orzechach, oliwie z oliwek, olejach roślinnych i w wytwarzanych z nich produktach do smarowania pieczywa. Powinny stanowić przenajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.
ja tam jestem za tym, żeby owszem nie przesadzać z ilością, ale jeść koniecznie awokado
To dzisiaj spalisz sporo kalorii....Widze ze tickerek ladnie przesuwasz w prawa strone....Pieknie Ci idzie. To zapewne za sprawa i dietki i cwiczen....Tak ,tak pamietam Cie jako systematycznie cwiczaca Magdalenkasz....
Buzka.
No i Beatka napisała dokładnie to samo, co ja
Trzeba jeść nienasycone a nasyconych unikać, i wiadomo, że tłuszcz jest niezbędny do przyswajania witamin wiadomo, jakich
Ja nie neguję jego niezbędności chodziło mi tylko o to, że jego wartość odżywcza jest najwyższa, 2 x większa od wartości odżywczej białka i węgli
Hehe, to ja już sto razy bardziej wolę zjeść tłustą rybę niż tłuste awokado
Kasiu, no widzisz, nie czytałam co pisałaś, a się zgadzamy
a tak swoją drogą to całe szczęście, że każdy jest inny
co by to było, gdyby wszyscy ludzie na świecie rzucili się nagle na te biedne rybki
a tak i rybka syta i awokado całe eee yyy coś chyba nie tak to było w tym przysłowiu
dobra, idę bo mnie głowa boli
Zakładki