Kategoria -

Porady

Felietony szalonej dietetyczki odc.2.

Drogie nastolatki oraz 18-stki z nadprogramowym VAT-em. Ten felieton jest dla mnie bardzo trudny do napisania, ponieważ zdaję sobie sprawę z tego, że połowa z Was mnie znienawidzi.

Zdrowie i uroda

Wielkanocnie…

No i babki zaczęły się budzić na wielkanocnych obrusach. Ludzie szli z kwiatem do ludzi jak do poetów muza. (...) K. I. Gałczyński

Profilaktyka

Czy można zapobiec czerstwieniu pieczywa?

Pieczywo stanowi podstawowy składnik diety człowieka. Pokrywa około 40% dobowego zapotrzebowania energetycznego, jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i witamin z grupy B. Pieczywo jest produktem najczęściej kupowanym...

Porady

Skuteczna zmiana nawyków żywieniowych

Powszechny wymóg zadbanego wyglądu i dążenie do zdrowia oraz opinie ekspertów co do ryzyka, jakie niesie ze sobą nadmierna masa ciała skłaniają nas coraz częściej do odchudzania. Prasa w ostatnich latach atakuje nas...

Diety w chorobie

Dieta cukrzycowa na 1500 kalorii

Wiele osób zadaje sobie pytanie – czym się różni prawdziwa dieta stosowana u diabetyków od zwykłego odżywiania. Otóż niczym. Dieta cukrzycowa to racjonalny i prawidłowy jadłospis, który każdy człowiek powinien...

Profilaktyka

Rola wapnia w odchudzaniu

Pogląd, że wapń odgrywa ważną rolę w utrzymaniu należnej masy ciała był znany naukowcom już od dawna, jednak wyniki badań z tego zakresu były niejednoznaczne, aby wysuwać konkretne wnioski. Wyniki jednego z nich...

Porady

Żywienie a choroby nowotworowe

Nowotwory są plagą ostatniego wieku. Zajmują drugie miejsce wśród przyczyn śmierci w krajach rozwijających się, zaraz po chorobach układu sercowo – naczyniowego. Szacuje się, że za ok. 50% nowotworów odpowiedzialne...

Profilaktyka

Wpływ opakowań na żywność

Podstawową funkcją opakowania jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku działania mikroflory, procesów chemicznych i fizycznych. Opakowanie stanowi także jednostkę miary, ułatwia transport, zwiększa atrakcyjność...

Porady

Żywienie a starzenie się organizmu

Starzenie się organizmu jest procesem, którego nie da się cofnąć lub zatrzymać, jednak niewątpliwie można go znacznie spowolnić, modyfikując swój styl życia. Badania naukowe udowodniły, że nasza dieta oraz stopień...