Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, witamin A, D i B12 oraz fosforu, potasu i magnezu. Mięso ryb jest lekkostrawne i zawiera dużo mniej cholesterolu niż...
Kategoria -
Nutrigenomika
W ostatnim dziesięcioleciu niezwykle dużo mówi się o znaczeniu zdrowego odżywiania w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Powstają normy określające zapotrzebowanie na dane składniki odżywcze, które pod wpływem...
Zapobieganie psuciu się żywności
Przechowywanie żywności wiąże się z ryzykiem utraty jej parametrów sensorycznych (tj.: smak, zapach, kolor, konsystencja), wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Afrodyzjaki- prawda czy mity?
Afrodyzjaki są to substancje, którym od wieków przypisuje się moc wpływania na popęd płciowy. Na całym świecie, we wszystkich kulturach istnieją związki występujące w żywności lub produkty żywnościowe, które są...
Rośliny transgeniczne w żywności (czy jest się czego obawiać?)
Termin transgeniczny (transgenowy) oznacza, że organizm zawiera w swym genomie obcy materiał genetyczny, wyizolowany i wprowadzony do tego organizmu metodami inżynierii genetycznej. Transgeniczne rośliny uzyskuje się przez...
5 sposobów na poświąteczne dolegliwości
Po popuszczaniu pasa przy świątecznym stole i szaleństwach sylwestrowej nocy zdajemy sobie sprawę, że chyba w święta za dużo zjedliśmy. Karnawałowe szaleństwa przed nami, więc warto „wziąć się za siebie”
Interakcje leków z żywnością
Od dawna wiemy, że niektóre leki mogą reagować między sobą, skutkując groźnymi dla życia i zdrowia powikłaniami. Od niedawna mówi się również o takich zależnościach między lekami, a składnikami żywności...
Najlepszego w Nowym Roku!
Radości, miłości, spokoju, Spełnienia najskrytszych marzeń, Wytrwałości w postanowieniach dietetycznych, Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku… życzy redakcja Dieta.pl
Żywność wygodna – czy nowoczesna żywność może być pełnowartościowa?
Termin „żywność wygodna” pochodzi od angielskiego wyrażenia „convenience food” i oznacza grupę produktów spożywczych, która dzięki odpowiedniemu przetworzeniu pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie ich do...
Cukier pod kontrolą
Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi, często znacznie przewyższającym 100 mg/dl na czczo. Choroba atakuje osoby w różnym wieku. Niestety coraz częściej...