Kategoria -

Profilaktyka

Bezpieczeństwo ryb i ich przetworów

Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, witamin A, D i B12 oraz fosforu, potasu i magnezu. Mięso ryb jest lekkostrawne i zawiera dużo mniej cholesterolu niż...

Profilaktyka

Nutrigenomika

W ostatnim dziesięcioleciu niezwykle dużo mówi się o znaczeniu zdrowego odżywiania w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Powstają normy określające zapotrzebowanie na dane składniki odżywcze, które pod wpływem...

Profilaktyka

Zapobieganie psuciu się żywności

Przechowywanie żywności wiąże się z ryzykiem utraty jej parametrów sensorycznych (tj.: smak, zapach, kolor, konsystencja), wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

Sex

Afrodyzjaki- prawda czy mity?

Afrodyzjaki są to substancje, którym od wieków przypisuje się moc wpływania na popęd płciowy. Na całym świecie, we wszystkich kulturach istnieją związki występujące w żywności lub produkty żywnościowe, które są...

Porady

5 sposobów na poświąteczne dolegliwości

Po popuszczaniu pasa przy świątecznym stole i szaleństwach sylwestrowej nocy zdajemy sobie sprawę, że chyba w święta za dużo zjedliśmy. Karnawałowe szaleństwa przed nami, więc warto „wziąć się za siebie”

Profilaktyka

Interakcje leków z żywnością

Od dawna wiemy, że niektóre leki mogą reagować między sobą, skutkując groźnymi dla życia i zdrowia powikłaniami. Od niedawna mówi się również o takich zależnościach między lekami, a składnikami żywności...

Zdrowie i uroda

Najlepszego w Nowym Roku!

Radości, miłości, spokoju, Spełnienia najskrytszych marzeń, Wytrwałości w postanowieniach dietetycznych, Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku…   życzy redakcja Dieta.pl

Porady

Cukier pod kontrolą

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi, często znacznie przewyższającym 100 mg/dl na czczo. Choroba atakuje osoby w różnym wieku. Niestety coraz częściej...