Pieczywo stanowi podstawowy składnik diety człowieka. Pokrywa około 40% dobowego zapotrzebowania...
Skuteczna zmiana nawyków żywieniowych
Powszechny wymóg zadbanego wyglądu i dążenie do zdrowia oraz opinie ekspertów co do ryzyka...
Zagrożenia wynikające ze stosowania preparatów odchudzających
Naukowcy udowodnili, że prawidłowa masa ciała, to nie tylko zadbany wygląd, ale przede...
Dieta cukrzycowa na 1500 kalorii
Wiele osób zadaje sobie pytanie – czym się różni prawdziwa dieta stosowana u diabetyków od...
Rola wapnia w odchudzaniu
Pogląd, że wapń odgrywa ważną rolę w utrzymaniu należnej masy ciała był znany naukowcom...
Żywienie a choroby nowotworowe
Nowotwory są plagą ostatniego wieku. Zajmują drugie miejsce wśród przyczyn śmierci w krajach...
Wpływ opakowań na żywność
Podstawową funkcją opakowania jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku działania...
Żywienie a starzenie się organizmu
Starzenie się organizmu jest procesem, którego nie da się cofnąć lub zatrzymać, jednak...
Bezpieczeństwo ryb i ich przetworów
Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega...
Nutrigenomika
W ostatnim dziesięcioleciu niezwykle dużo mówi się o znaczeniu zdrowego odżywiania w...