Przechowywanie żywności wiąże się z ryzykiem utraty jej parametrów sensorycznych (tj.: smak...
Afrodyzjaki- prawda czy mity?
Afrodyzjaki są to substancje, którym od wieków przypisuje się moc wpływania na popęd...
Rośliny transgeniczne w żywności (czy jest się czego obawiać?)
Termin transgeniczny (transgenowy) oznacza, że organizm zawiera w swym genomie obcy materiał...
5 sposobów na poświąteczne dolegliwości
Po popuszczaniu pasa przy świątecznym stole i szaleństwach sylwestrowej nocy zdajemy sobie...
Interakcje leków z żywnością
Od dawna wiemy, że niektóre leki mogą reagować między sobą, skutkując groźnymi dla życia i...
Najlepszego w Nowym Roku!
Radości, miłości, spokoju, Spełnienia najskrytszych marzeń, Wytrwałości w postanowieniach...
Żywność wygodna – czy nowoczesna żywność może być pełnowartościowa?
Termin „żywność wygodna” pochodzi od angielskiego wyrażenia „convenience food” i...
Cukier pod kontrolą
Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we...
Niedoczynność tarczycy a dieta
W każdym z nas toczy się ustawiczna gra hormonów. Niekiedy gruczoły je wytwarzające szwankują...
Zdrowe przekąski
W ciągu dnia powinniśmy zjadać 3 główne posiłki czyli śniadanie, obiad i kolację. Do tego...