Należy jednak unikać drastycznego zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.

Może to wywołać niepożądany efekt w postaci zwolnienia metabolizmu. Określenie pożądanego poziomu kalorycznego jest stosunkowo proste. Ogólnie rzecz biorąc, musisz pomnożyć wagę swojego ciała przez 2,2 a następnie przez 10, 11 lub 12 ( odpowiednio dla wolnego, umiarkowanego lub szybkiego metabolizmu), aby określić liczbę kalorii, które powinieneś spożyć w ciągu jednego dnia. Jeżeli chodzi o rodzaje żywności składające się na dzienny przydział kalorii, staraj się dążyć do takiego podziału głównych składników odżywczych, aby 55% kalorii pochodziło z węglowodanów, 30% z białka i 15% z tłuszczów.. Pamiętać należy, że każdy gram tłuszczu równa się 9 kaloriom, a każdy gram białka i węglowodanów to 4 kalorie

Aby zilustrować tę łatwą w zastosowaniu formułę posłużę się przykładem, przy założeniu współczynnika 2,2x 11

Przykład: Kobieta; docelowa waga 59 kg.

Docelowa waga 59 kg x wskaźnik kaloryczny 11x2,2= 1430 kalorii

1430 x ( 0,55) = 786 kalorii lub 196g węglowodanów

1430 x ( 0,30) = 429 kalorii lub 107g białka

1430 x ( 0,15) = 215 kalorii lub 24g tłuszczu

Opracował:

Janusz Kopczyński -nauczyciel wf w IX LO w Olsztynie